3 najbolje poze za spavanjeKoliko god se stručnjaci trude da proniknu u sve tajne spavanja, na mnoga pitanja još nemaju odgovore. Jedna od enigmi je i zbog čega neko priča u snu.

Govor ili pričanje u snu dešava se tokom spavanju i predstavlja benigni poremećaj. Smatra se da do 50 odsto dece, i dečaka i devojčica, govori u snu, i svega oko 5 odsto odraslih. Razumljivost izgovorenog može da varira od jasnog do nerazumljivog, koje se svodi na vokalizaciju. Uzrok pričanja u snu može da bude idiopatski (bez jasnog uzroka) ili da se javi u sklopu drugih bolesti spavanja. Pričanje u snu u nekim slučajevima može da izazove: uzimanje određenih leko-va, emotivni stres, temperatura… Uglavnom, govor u snu nije povezan sa psihijatrijskim bolestima.
– Mada se najčešće javlja u ranom detinjstvu, i izuzetno retko nastavlja u odraslom dobu, govor u snu može da se javi odraslima i kao ,,de novo” fenomen. Iako faktori koji ga izazivaju nisu poznati, genetska predispozicija i prenos su očigledni.

Uzrast kada se govor u snu javlja nije jasno određen, najčešće su to deca, a kod adolescenata i odraslih drastično pada učestalost. Ova parasomnija može da se javi kako u stadijumu spavanja (30 odsto u površnom stadijumu spavanja a oko 40 odsto u dubokom), tako i u stadijumu sanjanja (oko 20 odsto slučajeva), a njen sadržaj nije direktno povezan sa sadžajem snova.

– Posledice izgovorenog mogu biti neprijatne kako za spavača tako i za partnera. Noćna vokalizaci-ja ih govor mogu biti glasni ili tihi, emotivni ili bez afekta, nežni. Sve ove karakteristike nemaju direktne veze sa uzrokom ili prirodom ove benigne bolesti. Epizode govora mogu trajati kratko (obične voka-lizacije) do nekoliko minuta manje ili više odlično oformljenog i smislenog govora.
Pričanje u snu leci se samo uko-liko ugrožava spavanje okoline (vojne ili vatrogasne spavaonice, kampovanje…). Roditelje dece koja govore u snu kao i odrasle pacijente treba uveriti da je reč o veoma benignom i najčešće spontano prolaznom poremećaju spavanja, koji ne izaziva psihičke posledice i zahteva dalje lečenje.

– Oni koji pričaju dok spavaju ne sećaju se govora kada se probude, pa po pravilu i ne zahtevaju lečenje. -Ukoliko je uopšte potrebna neka intervencija, preporučuje se „nespecifičan pristup”: razgovor sa detetom, spavanje i buđenje u određeno vreme i relaksacija.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/03/3-najbolje-poze-za-spavanje.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/03/3-najbolje-poze-za-spavanje-300x236.jpgadminDuh i teloKoliko god se stručnjaci trude da proniknu u sve tajne spavanja, na mnoga pitanja još nemaju odgovore. Jedna od enigmi je i zbog čega neko priča u snu. Govor ili pričanje u snu dešava se tokom spavanju i predstavlja benigni poremećaj. Smatra se da do 50 odsto dece, i dečaka...