predmenstrualni sindromKao što mu samo ime govori, predmenstrualni sindrom je promena koja se javlja neposredno pre menstruacije, kada počinje krvavljenje.Uglavnom, žene koje pate od ovih problema imaju podjednake hormonske vrednosti.

Svaka žena drugačije podnosi menstrualne promene, i u skladu sa njihovim karakterom, konstitucijom i sklonostima, predmenstrualni sindrom PMS se različito manifestuje.

PREDMENSTRUALNI SINDROM I PROMENE RASPOLOŽENJA

Najčešći problemi su nervoza, uznemirenost, nadraženost i promene raspoloženja. U tom slučaju, obično je povećano lučenje estrogena i dolazi do nedostatka progesterona, s obzirom na to da rast progesterona ima oksidirajuće dejstvo (opadajuće) nad određenim nervnoprenosivim supstancama (koje prenose nervne nadražaje) poput dopamina, norepinefrina ili serotonina; supstance koje direktno pogađaju ponašanje i raspoloženje.

O ovim nervnim prenosiocima se dosta zna; na primer, poznato je da povećanje epinefrina izaziva uznemirenost, da norepinefrin uzrokuje neprijateljsko i nadraženo raspoloženje, serotonin izaziva nervnu napetost, zadržavanje tečnosti i lupanje srca, dok se dopamin bori protiv efekata ove tri supstance. Ove promene raspoloženja se javljaju kod oko tri četvrtine žena koje pate od predmenstrualnog sindroma.

PREDMENSTRUALNI SINDROM DEPRESIJA

Čista depresija se javlja kod svake treće ili četvrte žene koja pati od predmenstrualnog sindroma.Obično je praćena globalnim nedostatkom nervnog prenosioca amina koji je izazvan opštim povećanjem estrogena.

PREDMENSTRUALNI SINDROM I GLAVOBOLJA

Glavobolja je vrsta problema koji obično ide uz pojačan apetit, lupanje srca i umor. Često nastaje usled naglog pada šećera u krvi (hipoglikemija), koji izaziva neodoljivu želju da se nešto brzo pojede, kako bi se ublažio osećaj neraspoloženja i umora. Izgleda da u tom trenutku ciklusa dolazi do povećane potrošnje insulina u krvi, što objašnjava pad plazmatske glukoze. Osim toga, ukoliko se unose velike količine soli, ovi simptomi mogu da se pogoršaju.
Ova vrsta poremećaja javlja se kod četvrtine, odnosno trećine žena koje imaju problema sa predmenstrualnim sindromom.

OTEČENOST
Mnoge žene imaju povećanu težinu uoči menstruacije, neke čak i do dva kilograma.
Uzrok toga je zadržavanje tečnosti koje se manifestuje otečenošću zglobova, grudi, lica, ruku ili kukova. Poznato je daje uzrok u lučenju hormona aldosterona, koji izaziva povećanu količinu tečnosti koja je smeštena u spoljašnjem delu ćelija. Ovo povećanje aldosterona javlja se zbog različitih faktora, kao što je na primer stres (treba imati na umu da aldosteron luči nadbubrežna žlezda, koja takođe proizvodi i adrenalin, hormon koji se obično troši u stresnim situacijama).
Drugi činioci koji doprinose rastu aldosterona jesu rast estrogena (putem složenog mehanizma koji uključuje i druge supstance poput angiotensina) ili nedostatak dopamina (s obzirom na to da se radi o opuštajućoj supstanci, ukoliko je nedovoljan izaziva stres).

ČAJ ZA REGULISANJE PREDMENSTRUALNOG SINDROMA

55 g kantariona
25 g belog gloga
15 g matičnjaka
15 g ruzmarina

Pomešaju se svi sastojci a u jednu šolju treba sipati četiri kašičice i preliti vrelom vodom.Čaj treba piti 4-6 puta dnevno.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/predmenstrualni-sindrom.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/predmenstrualni-sindrom-300x239.jpgadminZdravljemenstruacijaKao što mu samo ime govori, predmenstrualni sindrom je promena koja se javlja neposredno pre menstruacije, kada počinje krvavljenje.Uglavnom, žene koje pate od ovih problema imaju podjednake hormonske vrednosti. Svaka žena drugačije podnosi menstrualne promene, i u skladu sa njihovim karakterom, konstitucijom i sklonostima, predmenstrualni sindrom PMS se različito manifestuje. PREDMENSTRUALNI...