Plastična ili drvena daska za rezanjeDugo se mislilo da su drvene daske za seckanje leglo zaraze jer su pore drveta i oštećenja nastala sečenjem idealna mesta za sakupljanje bakterija. Istraživanja novijeg datuma su, međutim, potvrdila da plastične “daske” vrve od bakterija, dok drvene, zbog delovanja enzima iz drveta, delimično same sebe štite. To se posebno odnosi na daske od starijeg drveta. Stručnjaci, zbog toga, sve češće preporučuju da se u kuhinji koristi drvena daska, ali ne samo zbog toga što nećete da oštetite oštricu noža, niti ćete da dođete u situaciju da nožem odlomite sitne delove plastike koje će da završe u jelu, nego i zato što na njoj ima manje mikroorganizama.

Naravno, i kada je reč o drvenoj dasci, obavezno je održavanje i čišćenje. Evo nekoliko praktičnih saveta:

– posle sečenja mesa dasku operite i obrišite
– razne vrste sirovog mesa ne secite jedno za drugim već posle svakog operite dasku. To se posebno
odnosi na sirovu piletinu i ćuretinu koja može da bude zaražena salmonelom.
– ako ste na dasci sekli sirovo meso posle toga ne seckajte povrće.
Drvenu dasku ćete najbolje da dezinfikujete ako koristite alkoholno sirce jer ubija bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, a možete da upotrebite i so (pospite po dasci, pa dobro izribajte). I u jednom i u drugom slučaju preporučuje se da obrišete limunovim sokom koji će da neutrališe mirise.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Plastična-ili-drvena-daska-za-rezanje.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Plastična-ili-drvena-daska-za-rezanje-300x254.jpgadminZanimljivostiDugo se mislilo da su drvene daske za seckanje leglo zaraze jer su pore drveta i oštećenja nastala sečenjem idealna mesta za sakupljanje bakterija. Istraživanja novijeg datuma su, međutim, potvrdila da plastične 'daske' vrve od bakterija, dok drvene, zbog delovanja enzima iz drveta, delimično same sebe štite. To se...