Sledeći put kada budete kuvali pirinač, dobro razmislite pre nego što bacite vodu. Voda u kojoj se kuvao pirinač je puna antioksidanasa, vitamina i minerala koji su odlični za negu kose i kože. Azijatkinje vekovima koriste ovu vodu za stimulaciju rasta kose i negu kože. U ovom članku ćemo objasniti kako se pravi pirinčana voda i kako da je koristite ako želite da zaustavite proliv ili lepu kosu i kožu.Tu je i poseban deo pirinčana voda za bebe…

Šta je pirinčana voda?

Pirinčana voda je voda koja preostane nakon kuvanja pirinča. Ona može biti koncentrisana ili razblažena, pa čak i fermentisana.

Pirinčana voda sadrži mnogo nutrijenata koji jačaju kosu i obnavljaju kožu. Za razliku od mnogih komercijalnih proizvoda namenjenih nezi kose i kože, ovo je potpuno prirodan preparat i lako ga je koristiti.

pirincana voda

Pirinčana voda za  lice i kosu

Pirinčana voda se koristi širom Azije za negu kose i kože još od dnevnih vremena. Ona ne sadrži sulfate i silikate, a najbolja stvar je to što je možete napraviti kad god to poželite u sopstvenom domu i to po smešnoj ceni.

Žene u Japanu koriste ovu vodu kao kupku.Zabeleženo je da su još u devetom veku Japanke na carskom dvoru koristile fermentisanu pirinčanu vodu za negu kose. Tada je bilo u modi da žena ima kosu do zemlje. Priča se da su dvorske dame svakodnevno češljale kosu koju su prethodno kvasile vodom u kojoj se kuvao pirinač.

Takođe, pirinčanu vodu su koristile i žene iz kineskog plemena Jao, poznate po dugoj kosi bez sedih vlasi. Žene u ovom plemenu gotovo da i ne znaju za šišanje – one imaju veoma dugačku kosu (ponekad čak i dužu od tri metra!), koja je pride i gusta i tamna čak i kada ostare. U čemu je tajna?

Sudeći po jednom članku objavljenom u časopisu China Daily, tajna je u pirinčanoj vodi. Ove žene koriste pirinčanu vodu i kao šampon i kao balzam.

U ajurvedi se pirinčana voda koristi za lečenje opekotina i umirivanje upaljene kože.

Pirinčana voda za bujnu i sjajnu kosu: šta kaže nauka?

Sudeći prema jednom detaljnom istraživanju, jedna supstanca u pirinčanoj vodi, po imenu inozitol, je veoma korisna za jačanje kose, poboljšavanje njene elastičnosti i sprečavanje pucanja.

Druga studija, objavljena novembra 2010. godine u Internacionalnom žurnalu kozmetike i hemije, navodi da je metod koji su koristile stare Japanke – ispiranje kose pirinčanom vodom – sigurno koristan i danas. Ovi istraživači su dokazali da je ekstrakt iz pirinčane vode veoma zdrav za kosu i da je idealan dodatak mnogim komercijalnim proizvodima za negu kose.

Kako napraviti pirinčanu vodu?

Ako želite da koristite pirinčanu vodu za kosu i lice, to možete uraditi na nekoliko načina.

Koji pirinač koristiti?

Dug ili kratak, smeđi ili beli – nije bitno.

Postupak br. 1: voda u kojoj se kuvao pirinač za jačanje kose i zdraviju kožu

Da biste napravili koncentrisanu pirinčanu vode koju možete kasnije razblaživati i koristiti za ispiranje kose ili umivanje, pripremite pirinač kao i obično, ali sipajte duplo ili troduplo više vode nego što to inače činite.

Kada se pirinač skuva, procedite ga. Voda će biti beličaste boje i sadržaće dosta hranljivih sastojaka. Nemojte koristiti tu vodu, već razblažite nekoliko supenih kašika pirinčane vode u čaši čiste vode.

Ovu mešavinu možete koristiti za pranje kose ili umivanje, a preostalu pirinčanu vodu možete držati u frižideru i do nedelju dana.

Postupak br. 2: brzi metod bez kuvanja

Ako vam je ponestalo pirinčane vode i nemate vremena da kuvate pirinač, uzmite pola šolje pirinča i prelijte ga sa dve šolje vode. Ostavite da stoji 15 minuta, a zatim procedite i koristite ovu vodu kao običnu pirinčanu vodu.

Postupak br. 3: fermentisana pirinčana voda

Fermentisana pirinčana voda se smatra posebno dobrom za kosu jer joj se pH vrednost menja zbog procesa fermentacije. Fermentacija dovodi do toga da pH vrednost vode bude približnija prirodnoj pH vrednosti kose, a i tako se stvara hemikalija po imenu pitera, koja stimuliše regeneraciju ćelija. Ovaj metod je nešto komplikovaniji, ali je vredan truda.

Da biste napravili fermentisanu pirinčanu vodu, upotrebite metod bez kuvanja, ali ostavite pirinač na sobnoj temperaturi jedan do dva dana. Ako je leto i ako je vreme toplo, za fermentaciju je potrebno manje vremena. Kada primetite oštar miris, to znači da je došlo do fermentacije. Procedite vodu i stavite je u frižider. Možete je koristiti kao tonik za kožu ili za ispiranje kose.

Pošto je fermentisana pirinčana voda prilično jaka, najbolje je da je razblažite u čistoj vodi.

Jednom dnevno se umijte pirinčanom vodom (najbolje pred spavanje), a za negu kose je koristite jednom ili dva puta nedeljno, nikako češće. Ona deluje kao dubinski balzam i nema potrebe da je koristite prilikom svakog pranja.

Čak i kada isperete kosu čistom vodom, pirinčana voda će nastaviti da hrani kosu.

Kako koristiti pirinčanu vodu za kosu i lice?

Pirinčanu vodu možete svakodnevno koristiti za čišćenje lica. Ako želite da je koristite i za stimulacije rasta kose, možete je koristiti jednom ili dva puta nedeljno za pranje kose.

Evo jošnekoliko saveta:

 • Koristite pirinčanu vodu za pravljenje domaćeg losiona za umivanje ili tuširanje.
 • Koristite pirinčanu vodu kao zamenu za običan tonik za lice, jer će vam ona pomoći u smanjivanju pora. Samo nanesite malo ove vode na lice i umasirajte je. Ostavite da koža upije vodu, a zatim se umijte. Nakon par nedelja redovne upotrebe ćete primetiti da vam je koža mekša, zategnutija i mlađa.
 • Možete koristiti pirinčanu vodu i kao sastojak u hidrirajućim maskama za lice.
 • Ispiranje pirinčanom vodom će vašoj kosi dati sjaj i ojačati je. U ovu vodu možete dodati i par kapi omiljenog esencijalnog ulja ako želite jaku i sjajnu kosu. Nakon pranja šamponom, samo prelijte kosu pirinčanom vodom. Zatim nežno izmasirajte kožu glave i ostavite da deluje oko pet minuta. Na kraju samo isperite kosu čistom vodom. Koristite ovaj metod jednom ili dva puta nedeljno.
 • Pirinčanu vodu možete ubaciti i u kupku kako biste podmladili kožu. U malu muslinsku vrećicu istresite pola šolje pirinča i ubacite je u kupku.
 • Kada napravite pirinčanu vodu, od ostataka pirinča možete napraviti i piling za telo. Sameljite pirinač i dodajte po jednu supenu kašiku limunovog soka i maslinovog ulja. Po želji dodajte i omiljeno esencijalno ulje. Sve to dobro izmešajte i upotrebite kao piling za telo.

Pirinčana voda za bebe

Da li ste upravo počeli da odvikavate vašu bebu od dojenja? Jeste li razmišljali o tome da joj u ishranu uvedete pirinčanu vodu? Pitate se da li je pirinčana voda dobra za bebe?

Ako ste na sva pitanja odgovorili potvrdno, onda ne bi bilo zgoreg da nastavite da čitate ovaj članak.

Pirinčana voda sadrži skrob koji se oslobađa prilikom kuvanja pirinča. Većina majki praktikuje da bebama daje pirinčanu vodu pre nego što im u ishranu uvede pasirani pirinač. Međutim, pre nego što počnete da dajete bebi pirinčanu vodu, trebalo bi da znate zašto je ona dobra za bebe.

Pročitajte ovaj članak i saznaćete sve o pirinčanoj vodi i koliko je ona dobra za bebe.

Leči dijareju

Pirinčana voda protiv proliva kod beba? Da, pirinčana voda je delotvoran lek protiv dijareje i drugih gastrointestinalnih problema. Naučni rad, koji su objavili britanski istraživači, navodi u zaključku da oralna ingestija (unošenje u telo kroz usta) pirinčane vode može delotvorno da smanji izbacivanje stolice kod beba. Pomaže kod lečenja blagog do umerenog gastroenteritisa (upale želuca i creva).

Jednu šolju pirinčane vode kuvajte u 3 šolje vode oko 15 minuta. Dajte bebi 120ml pirinčane vode na svaka 4 sata ili dok se simptomi ne stišaju.

Obezbeđuje energiju

Redovno konzumiranje pirinčane vode, omogućava vašoj bebi da trenutno dobije potrebnu energiju. Pirinčana voda ima visok sadržaj ugljenih hidrata, koji zadovoljavaju energetske potrebe vaše bebe nakon celodnevnog igranja. Pored toga, pirinčana voda se lako vari.

Kako se priprema pirinčana voda za bebe

Pripremanje pirinčane vode je neverovatno jednostavno i zahteva malo sastojaka.

Biće vam potrebno:

 • 2 kašike pirinča
 • 1 šolja vode

Kako se priprema:

 1. Stavite pirinač u lončić i dodajte vodu. Kuvajte dok pirinač ne omekša.
 2. Procedite pirinač i sačuvajte dobijenu vodu.
 3. Vaša pirinčana voda je pripremljena
 4. Pirinčanu vodu razblažite običnom vodom pre nego što je date bebi.

Par reči upozorenja

Ako vaša beba još nije uzimala pirinčanu vodu, možda bi trebalo da se posavetujete sa pedijatrom, pre nego što je uvedete u bebinu ishranu. Ako je vaša beba alergična na ječam i ovas, onda postoji mogućnost da je alergična i na pirinač. U neke od simptoma alergije na pirinač spadaju:

 • bolovi u stomačiću
 • osipi
 • povraćanje

Pirinčana voda protiv proliva kod odraslih

Pirinčana voda je korisna kada neko ima stomačne probleme, kao što su povraćanje i proliv. Ona umiruje uznemireni želudac, neverovatno je blaga, sadrži skrob i neke hranljive materije potrebne pacijentu.

Uzimanje pirinčane vode

Delotvornost uzimanja pirinčane vode zavisi od toga koliko će tečnosti dopreti do svakog dela sistema za varenje, uključujući i sva creva i želudac. Zato je od presudne važnosti da pacijent pije velike količine pirinčane vode. Ako imate proliv pijte pirinčanu vodu sve dok ne osetite da ste puni, i dodajte novu količinu pirinčane vode što je moguće češće.

Opasnosti dijareje (proliva)

Dijareja, ukoliko dugo traje, može da izazove dehidraciju, pa čak i smrt. Osim gubitka važnih telesnih tečnosti, osobe koje pate od dijareje gube i važne elektrolite, koji su od presudne važnosti za normalno funkcionisanje organizma. Bebe i mlađa deca su posebno izloženi opasnostima koje izaziva proliv.

Veoma je važno da znamo kako da zaustavimo proliv na najbrži mogući način, a pirinčana voda je jedan od delotvornih metoda.

Osobe koje pat od dijareje moraju da piju što više tečnosti da bi nadoknadile gubitak. Obična voda nije najbolja tečnost za uzimanje tokom dijareje. Pirinčana voda je izvrsna, jer hidrira organizam i zaustavlja stalno pražnjenje creva.

U druge tečnosti koje se preporučuju spadaju čaj, pileća supa/čorba, pivo od đumbira (ginger ale), gazirani sokovi, izotonični napici (napici koji imaju koncentraciju soli sličnu onoj u krvi, pomalo su slanog ukusa i imaju isti osmotski pritisak kao i krv, što znači da se trenutno apsorbuju po unosu) i čista kokosova voda.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/pirincana-voda.pnghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/pirincana-voda-150x150.pngadminNega i lepotaSledeći put kada budete kuvali pirinač, dobro razmislite pre nego što bacite vodu. Voda u kojoj se kuvao pirinač je puna antioksidanasa, vitamina i minerala koji su odlični za negu kose i kože. Azijatkinje vekovima koriste ovu vodu za stimulaciju rasta kose i negu kože. U ovom članku ćemo...