Pasiflora, prekrasna zimzelena puzavica idealna je za terase i verande, ali je u našim krajevima zapostavljena. Uprkos tome, što joj, da bi lepo cvetala i razvijala se nije potrebno mnogo pažnje.

Isusov venac (pasiflora, cvet stradanja, hoja) oduvek je privlačio pažnju oblikom i lepotom svojih cvetova, čiji su delovi bili predmet fantastičnih religijskih tumačenja. U jeziku cveća, ova jedinstvena biljka predstavlja veru. Do danas se zadržao običaj da se ovaj cvet daje na poklon papi ili osobi iz religijskih krugova, dok se, ukoliko se drži u kući, veruje da donosi mir.

Najpoznatije vrste

Passiflora incarnata

pasiflora

Poreklom je iz Centralne Amerike. Ima listove zvezdastog oblika i odvojene krupne cvetove, sa beličasto-ljubičastim laticama i raskošnom krunicom od belo-Ijubičastog prašničkog konca. Cveta od jula do septembra.

Passiflora vitifolia

hristov venac

Poreklom je iz Nikaragve i Venecuele. Ima velike, somotaste listove slične vinovoj lozi i jake vitice kojima se hvata za potporu. Cvetovi su krupni i bogati, skerletnocrvene boje, s tri sloja prašničkog konca.

Passiflora cerulea

pasiflora u saksiji

Poreklom je iz Brazila i Perua. To je puzavica sa vrlo razvijenim „pipcima” kojima se hvata za potporu. Cvetovi su joj vrlo veliki, prečnika oko 10 cm, s plavim prašničkim koncem. Cveta tokom čitavog leta.

Passiflora quadrangularis

pasiflora uzgoj

Karakteristična je po četvrtastim listovima i periodu cvetanja koji počinje u junu i traje tokom čitavog leta. Cvetovi su joj vrlo krupni, s belim čašičnim listovima i crvenim laticama. Prašnički konac može biti raznih boja, od bele do plave i crvene.

Pasiflora potiče iz Srednje i Južne Amerike, gde raste kao lijana, a uzgajali su je još Asteci i Maje, koji su obloge natopljene sokom ove biljke koristili za lečenje iziritiranih očiju, ali i u kozmetičke svrhe – za pripremanje balzama i losiona za negu kože. Španski misionari preneli su je 1629. godine u Evropu, gde se od tada gaji kao ukrasna baštenska, češće sobna biljka. No, trebalo je da prođe više od sto godina da švedski prirodnjak Karl Line klasifikuje rod ovog cveta i konačno mu podari ime.

Naziv pasiflora izveden je od latinskih reči flos i passionis, i u prevodu znači cvet stradanja. Misionari koji su ga doneli na Stari kontinent uočili su da delovi ovog lepog cveta asociraju na muke Isusa Hrista: tri tučka simbolizuju eksere, cvetna krunica sa prašničkim koncem – na Isusovu krunu od tmja, a pet latica i pet ćašičnih listova – deset apostola koji su ostali verai Sinu božjem. Središte cveta predstavlja stub na kojem je bičevan, dok su vitice – bičevi.

Jestiv i lekovit

U septembru je pasiflora ili Isusov venac na vrhuncu svoje lepote: Neki delovi biljke još uvek imaju cvetove, dok su na drugim uveliko zreli plodovi koji su, inače vrlo ukusni i zdravi. Početkom jeseni cvetovi i plodovi se sakupljaju i suše, da bi se preko zime od njih spravljali zdravi čajevi.

Raskošni cvetovi Isusovog venca zapravo su posledica adaptacije pasiflore koja prelepim bojama latica (neke vrste i mirisom) privlači insekte-oprašivače. Budući da je reč o biljci koja vodi poreklo iz tropskih šuma a pritom nema velike dimenzije, što je priličan hendikep u nepreglednom prostranstvu džungle, morala je nekako da se izbori za svoje mesto pod suncem. Da bi „pobedila” konkurenciju i privukla insekte, razvila je cvetove neobičnog oblika i upadljivih boja. Pošto se u našim krajevima češće gaji kao sobna biljka, pasiflori treba napraviti oslonac: pričvrstite za obod saksije četiri štapa i povežite ih na vrhu, da bi puzavica mogla da se penje i oformi lepu mrežu listova i cvetova.

Obožava vrućinu i direktno sunce

Hristov venac najbolje raste na tropskoj vrelini, što znači da mu treba obezbediti mesto sa što više direktnog sunca. Uprkos tome što je izdržljiv, deo koji je iznad zemlje tokom zime uvene (lišće ne opstaje na temperaturama nižim od 10°C). Ipak nema razloga za brigu: ako se zaštiti slamom, plastičnom folijom ili gusto tkanim tekstilom, biljka će na proleće ponovo izrasti.

Uzgoj u saksiji

Vrsta Passiflora caerulea najpogodnija je za gajenje u saksiji. Treba odabrati posudu duboku oko pola metra i napuniti je zemljom bogatom humusom. Važno je da se grane odmah privežu za oslonac – rešetku ili parče čvrste žice, a tropskoj lepotici treba obezbediti i dovoljno svetlosti. Ukoliko se ispune ovi uslovi, rašće „kao iz vode” pa se nemojte začuditi ako se za kratko vreme popne do plafona.

Prava puzavica

Direktni preci pasiflore još uvek se penju po ‘drveću u južnoameričkim džunglama i ona, uprkos tome što se gaji hiljadama kilometara od svoje postojbine, nipošto nije izgubila tu sposobnost. Puzavičaste pasiflore kao što su Caerulea i Edulis, razvijaju iz listova vitice koje im služe da se penju uz potporu, dok se kod nekih drugih vrsta (P. discophora i P. gracillima) „pipci” transformišu u male diskove pomoću kojih se biljka lakše pričvršćuje za glatke površine.

Savršena za pergole

Brzina rasta i robustnost Hristovog. venca osobine su koje preporučuju ovu biljku prekrivanje pergola i žardinijera u vrtu. Osim što stvara prijatan hlad, ovaj lepotan prepun je neobičnih cvetova iz kojih se razvijaju ukusni i zdravi plodovi.

Blagotvorna za zdravlje

Jesen je pravo vreme za skupljanje grančica sa cvetovima, lišćem i plodovima ove biljke, koji su veoma poznati i cenjeni u fitoterapiji. Pasiflora se koristi pre svega kao sredstvo za umirenje nerava i lečenje anksioznosti, poremećaja sna i bolova izazvanih psihosomatskim poremećajima (grčevi u želucu, višak kiseline).

Probajte

Čaj: Dve kafene kašičice osušenih i iseckanih cvetova i plodova biljke sipajte u šolju ključale vode (1,5 dl) i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga procedite, zasladite medom i pijte dok je toplo. Dve do tri šolje ovog napitka dnevno (ili jedna pola sata pred spavanje) pomažu u slučaju nervoze, nesanice i anksioznosti.
Tinkturu: Pet kafenih kašičica osušenih delova biljke potopite u 100 ml 70-procentnog alkohola i ostavite da odstoji 10 dana. Procedite i sipajte u tamnu, staklenu flašicu s pipetom. Uzimajte 20-30 kapi protiv insomnije.
Odvar: Stavite šaku-dve svežeg, izdrobljenog lišća pasiflore u 100 ml vode i zagrevajte do ključanja, a onda smanjite vatru i ostavite da kuva sve dok ne dobijete polutečnu smesu koja ublažava crvenilo i bol izazvane bubuljicama, ekcemom ili opekotinama.

Plod ima kiselkast, osvežavajući ukus. Preseca se napola i iz njega se kašičicom vadi pulpa.

Dobro orežite pasifloru u proleće, kada krene da raste. Isecite grane na otprilike 15 cm od zemlje da ne bi postale previše drvenaste, što će naškoditi rastu plodova. Ako se biljka zimi osuši, iskoristite to da joj skratite nadzemni deo tako da ostane svega nekoliko centimetara iznad zemlje.

 

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/pasiflora-uzgoj.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/pasiflora-uzgoj-150x150.jpgadminBiljecvećePasiflora, prekrasna zimzelena puzavica idealna je za terase i verande, ali je u našim krajevima zapostavljena. Uprkos tome, što joj, da bi lepo cvetala i razvijala se nije potrebno mnogo pažnje. Isusov venac (pasiflora, cvet stradanja, hoja) oduvek je privlačio pažnju oblikom i lepotom svojih cvetova, čiji su delovi bili...