paleo dijetaMožete li da zamislite ishranu naših predaka iz starijeg kamenog doba?
Upravo na toj pretpostavci zasniva se i paleo dijeta koju je osmislio američki nutricionista Loren Kordejn…

Ako možete da se pridržavate ishrane u kojoj su suhomesnati proizvodi, žitarice, krompir svedeni na minimun, a meso, jaja i morski plodovi su poželjni, ovo je prava dijeta za vas i dobar način za skidanje suvišnih kilograma.
Paleo dijeta se zasniva na činjenici da su ljudi u paleolitu jeli nemasno meso i ribu, dok su žitarice u ishranu uvedene tek pre 10.000 godina, kada se dogodila poljoprivredna revolucija. U proteklih 200 godina industrijska revolucija je još značajnije promenila našu ishranu, posebno s pojavom prerađene hrana i veštačkih aditiva koji produžavaju rok trajanja namirnica. Američki nutricionista profesor Loren Kordejn baš u tim promenama vidi izvorište mnogih bolesti, kao što su dijabetes, rak, srčana oboljenja i gojaznost.

Osnove Paleo dijete
Kordejn u svojoj knjizi “The Paleo Diet” tvrdi da je ljudska genetika najbolje prilagođena ishrani naših predaka pre poljoprivredne revolucije. Kao takva, paleo dijeta bazira se na hrani za koju pretpostavljamo da je bila dostupna ljudima u ono vreme. Mnoge namirnice su u ovoj dijeti zabranjene. Ukratko, to znači izbegavanje svega prerađenog, zatim šećera, soli, žitarica i njihovih proizvoda (hleb, kukuruz, pšenica, pirinač,testenine), mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. I krompir je zabranjen, zbog toga što je ovo povrće danas genetski i nutricionistički mnogo drugačije nego što je bilo u kameno doba.Iako su u paleo dijeti eliminisane mahunarke i prerađeni ugljeni hidrati ona je manje ograničavajuća od sličnih dijeta, kao što je, na primer, Atkinsova jer je u njoj najveći broj vrsta voća i povrća dozvoljen u neograničenim količinama.

Dozvoljene namirnice u paleo dijeti:
-Meso (uključujući morske plodove jaja su možda najvažnije komponente paleo dijete. Preporučuje se meso organski gajenih životinja.
-Dozvoljeno je sve povrće osim mahunarki i krompira. Gljive smeju da se jedu.
-Voće, orašasto voće i semenke (sve osim kikirikija). Nezaslađeno kokosovo mleko je zamena za mlečne proizvode.
-Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u jako malim količinama.
-Dozvoljena su samo neka ulja – maslinovo, laneno i ulje kanole. Preporučuje se suplement ribljeg ulja.
-Od pića su dozvoljeni voda i čaj, i u jako malim količinama nezaslađeni sokovi.

Zabranjene namirnice u paleo dijeti:
Rafinisani šećer, žitarice, krompir, mahunarke, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, mesni narezak), čokolada, kukuruzno, sojino i ulje kikirikija, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).

Primer jednodnevnog jelovnika
Doručak: omlet sa spanaćem i gljivama
Međuobrok: šaka bobičastog voća
Ručak: losos na žaru, velika mešana salata začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem
Međuobrok: sirova šargarepa
Večera: piletina na žaru, kuvani brokoli, salata od paradajza
Poslednji obrok: prženi orasi i jabuka

Pozitivne strane paleo dijete:
-Povećan unos proteina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Visokoproteinska ishrana održava mišićnu masu.
-Naglašava se važnost voća i povrća.
-Organizam ima dovoljno esencijalnih masnih kiselina.
-Ishrana će odgovarati osobama sklonim povišenom šećeru u krvi.
-Poboljšaće zdravstveno stanje i smanjiti rizik od mnogih bolesti, kao što su dijabetes, srčana oboljenja i rak.
-Stvara alkalno opterećenje na bubrezima, što sprečava gubitak kalcijuma i čuva koštano tkivo, a to može da smanji rizik od osteoporoze.
-Nema brojanja kalorija i merenja obroka.

Negativne strane:
-Paleo dijeta bi mogla teško da padne onima koji vole ugljenohidratne namirnice.
-Dosledno pridržavanje zahteva dosta truda i predanosti.
-U društvenim situacijama (na zabavama, proslavama) može biti teško pridržavati se paleo dijete.
-Moguć je period odvikavanja od kafe, šećera i prerađenih ugljenih hidrata.
-Dijeta se do neke mere bazira na spekulacijama, jer je nemoguće tačno znati kako su se hranili naši preci u paleolitu.
-Potrebno je uzimati suplement kalcijuma zbog neuzimanja mlečnih proizvoda.
-Ne može se prilagoditi veganima ili vegetarijancima.

Ako se neko ozbiljno pridržava paleo dijete, ovo može da bude veoma efikasan način gubljenja kilograma, a i smanjiće rizik od bolesti kao što su dijabetes, povišeni pritisak, gojaznost. Međutim, neće biti lako pridržavati se ove dijete, posebno u početku, kada se treba odviknuti od svih namirnica koje su većini nas veoma ukusne. Zbog toga se može javiti umor, glavobolja i žudnja za određenom hranom. Ovi simptomi nestaju posle nekoliko nedelja i od tog trenutka većina osoba lako se pridržava paleo dijete, jer se zaista radi o načinu ishrane u kojem nema gladovanja.
sanportal.info

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/paleo-dijeta.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/paleo-dijeta.jpgadminDijete i ishranaDIJETEMožete li da zamislite ishranu naših predaka iz starijeg kamenog doba? Upravo na toj pretpostavci zasniva se i paleo dijeta koju je osmislio američki nutricionista Loren Kordejn... Ako možete da se pridržavate ishrane u kojoj su suhomesnati proizvodi, žitarice, krompir svedeni na minimun, a meso, jaja i morski plodovi su...