Šta je tonzilektomija?

Infekcije krajnika su česte kod dece i obično izazivaju velike probleme. Dovoljno je samo da bolje pogledate grlo detetetu i vidite otečene krajnike. Ako je infekcija jaka, otoci i crvenilo se jasno vide. Ponekad se na krajnicima jave beli i žuti “čepovi”, što je veoma problematično.

Tonzilektomija je operacija uklanjanja krajnika i radi se kako bi se sprečile dalje infekcije. Krajnici su zapravo “čvorovi” u grlu i nalaze se sa obe strane grla. Oticanje izaziva problem ako se infekcije često javljaju.

Bolovi u grlu i otečeni krajnici su najčešći simptomi upale, koju obično prati i povišena temperatura.

tonzilektomija operacoja


Da li je operacija krajnika rizična?

Da li će se uraditi operacija ili ne zavisi od nekih faktora rizika koje će razmotriti vaš lekar.

  • Ako se infekcije grla javljaju nekoliko puta godišnje, onda se operacija ne preporučuje. Poznata je činjenica da operacija krajnika može biti veoma rizična. Često se roditeljima preporučuje da sačekaju da dete odraste i da se infekcije same povuku.
  • Operacije se smatraju rizičnim, jer deca nakon operacije počnu mnogo lošije da reaguju na mnoge lekove. Neki od lekova koji se daju nakon operacije krajnika mogu imati štetan uticaj na zdravlje. Često se javljaju povraćanje, mučnina, slabost i glavobolje.
  • Najveći problemi se javljaju odmah nakon operacije i deca su tada još podložnija infekcijama. Oticanje se uvek javlja nakon operacija.
  • Ponekad se javlja i krvarenje, a u retkim slučajevima je toliko obilno da predstavlja velik problem. Ako dođe do krvarenja, dete mora duže ostati u bolnici. Tada se javlja potreba i za dodatnim tretmanima, što znači da će dete morati da pije više lekova.
  • Sam proces oporavka nakon operacije je relativno dug, a rizik od krvarenja je prisutan sve dok se rane sasvim ne zacele. Mada se to retko dešava, lečenje može biti otežano zbog čestih infekcija, što dodatno produžava oporavak.

Svi ovi rizici su relativno mali, ali ako osoba koja se podvrgava operaciji krajnika pati i od nekih drugih oboljenja, mogu se javiti veliki problema. Ako dete ima neki problem sa disajnim putevima, lako se javlja otok nakon operacije.

Zato se svaki zdravstveni problem mora uzeti u obzir pre nego što se pacijent uputi na operaciju. Najčešći problem jeste dug oporavak i dodatni lekovi koji se piju, jer oni mogu ugroziti zdravlje deteta. Velike doze lekova mogu stvoriti problem sa varenjem, tako da je detetu neophodna dodatna nega.


Kada je operacija krajnika neophodna?

Opstruktivna sleep apneja

U slučajevima opstruktivne apneje se uvek preporučuje operacija, jer ovaj poremećaj znači da osoba tokom spavanja po nekoliko sekindi prestaje da diše. Glavni uzrok tog poremećaja i jesu otečeni krajnici koji blokiraju prolaz kiseonika kroz disajne puteve.


Problem sa gutanjem ili disanjem

Vađenje krajnika je neophodno i ako je zbog oticanja prisutan problem sa gutanjem ili disanjem.


Infekcije

Teške i opetovane infekcije koje ne reaguju na tretman i komplikacije tih infekcija su indikacija za operaciju krajnika.


Čirevi

Peritonzilarni čirevi (čirevi na krajnicima) su česta komplikacija upale krajnika, i gotovo uvek se u ovakvim slučajevima preporučuje operacija.


Kamen na krajnicima

Kamen na krajnicima može izazvati velike komplikacije, jer često izaziva oticanje krajnika, neprijatan zadah iz usta i probleme sa gutanjem, tako da je operacja jedino rešenje.

Ostale indikacije za operaciju su depresija, agresija, promene u ponašanju i različita oboljenja koja se javljaju kao posledica hroničnih infekcija krajnika.


Nekoliko reči na kraju

Do pre nekoliko godina, operacija krajnika je bila nešto što su lekari mnogo češće preporučivali, ali danas se pacijenti ne šalju na operaciju dok se dobro ne procene dobre i loše strane takvog zahvata. Ako se operacija može izbeći, uvek se izbegava, posebno kod mlađe dece.Glavni razlog izbegavanja operacije jeste pojava mnogih lekova koji danas mnogo bolje umiruju otečene krajnike, što operaciju ne čini jedinim rešenjem.

Trajanje oporavka nakon sprovedene operacije če zavisiti od toga koliko je jaka bila infekcija pre operacije i od odgovora organizma na postoperativne tretmane. Upravo su problemi u postoperativnom toku glavni razlog zbog kojih se operacija radi samo kada je to apsolutno nužno.

Kada je reč o primeni totalne anestezije, uvek postoji rizik po pacijenta, posebno ako se jave mučnina ili povraćanje. Glavni rizici su problemi sa respiratornim organima, a u nekim slučajevima, neprimerena doza može izazvati i smrt.Mogućnost umiranja na operacionom stolu je relativno mala; međutim, mnogo su češći drugi problemi koji utiču na zdravlje pacijenta.

U najvećem broju slučajeva, operacije su uspešne, ali se u nekim slučajevima javlja alergijska reakcija koja može izazvati i smrtni ishod. To se može izbeći adekvatnim lekovima i merama opreza. Dakle, operacija krajnika se izbegava sve dok problemi sa krajnicima ne počnu da ometaju normalno funkcionisanje osobe. U slučajevima povišene temperature i mišićne distrofije operacija se ne radi dok se ti problemi ne reše.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/tonzilektomija-operacoja.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/tonzilektomija-operacoja-150x150.jpgadminZdravljeŠta je tonzilektomija? Infekcije krajnika su česte kod dece i obično izazivaju velike probleme. Dovoljno je samo da bolje pogledate grlo detetetu i vidite otečene krajnike. Ako je infekcija jaka, otoci i crvenilo se jasno vide. Ponekad se na krajnicima jave beli i žuti 'čepovi', što je veoma problematično. Tonzilektomija je...