Znakovi niskog nivoa progesterona – uzroci i uticaj na trudnoću

Šta je progesteron ?

Progesteron je polni hormon koji reguliše menstrualni ciklus i priprema matericu za trudnoću. Neodgovarajući nivo može da dovede do neplodnosti ili spontanog pobačaja.

Ovaj hormon proizvode nadbubrežne žlezde, jajnici i posteljica. Progesteron je esencijalan za razvoj dojki, a ima i ključnu ulogu tokom perioda laktacije.

Tokom trudnoće je veoma važno da znate kako i zašto se nivo progesterona koleba, kao i na koji način nizak nivo progesterona može da utiče na majku i fetus. Hormon progesteron je od presudne važnosti za začeće, kao i za iznošenje trudnoće do krajnjeg termina. Uzroci niskog nivoa progesterona mogu biti spoljašnji ili unutrašnji, a simptomi niskog nivoa progesterona se moraju prepoznati radi prevencije bilo kakvog problema tokom trudnoće.

Kod spontanog pobačaja ili problema sa ovulacijom i začećem često se sreće manjak progesterona. Nizak progesteron može da se javi i kod žena u postmenstrualnom periodu.

Kako funkcioniše progesteron i šta je nizak nivo

Tokom menstrualnog ciklusa dolazi do kolebanja nivoa progesterona. Tokom prvih nekoliko dana, odnosno folikularne faze, nivo progesterona je nizak.Nivo progesterona polako raste tokom ovulacione faze, koja može da traje od 10 do 18  dana, a dostiže visok nivo tokom luteinske faze, neposredno pre početka menstruacije.

Nivo progesterona u trudnoći se stabilizuje. Placenta (posteljica) počinje da proizvodi progesteron tokom prvih 7 do 9 nedelja trudnoće. Usled toga nivo progesterona raste tokom čitave trudnoće i opada nakon porođaja kada dođe do izbacivanja posteljice.

nizak progesteron simptomi

Nivo progesterona se meri nanogramima po mililitru (ng/ml). Normalan opseg vrednosti zavisi od zdravlja osobe i referentnih vrednosti laboratorije.

Tokom menstrualnog ciklusa, u prvih 14 dana bi nivo progesterona trebalo da bude manji od jednog nanograma po mililitru. Tokom sledećih 15 do 28 dana, nivo progesterona može da se kreće u opsegu od 2 – 25ng/ml.

Nivo progesterona u trudnoći se meri na osnovu stadijuma trudnoće. U prvom trimestru, opseg varira od 10 – 44ng/ml, tokom drugog od 19,5 – 83,5ng/m, a u trećem od 65 – 290ng/ml.

Mada se povišeni nivo progesterona povezuje sa normalnom trudnoćom, u moguće faktore koji dovode do porasta njegovog nivoa spadaju i molarna trudnoća (grozdasta mola/hidatidna mola, poremećena trudnoća koju karakteriše obolevanje dela posteljice, uginuće ploda na samom početku trudnoće, intrauterina smrt fetusa pre punog termina ili smrt bebe odmah nakon porođaja, javlja se retko, u oko 0,4% svih trudnoća), kancer nadbubrežnih žlezda ili jajnika, kao i  kada nadbubrežne žlezde prekomerno proizvode ovaj hormon.

Nizak progesteron simptomi

Otežano začeće

Za mnoge žene je pokušaj začeća prava borba. Nizak progesteron može da oteža začeće.

Kada jajna ćelija nije oplođena dolazi do pada nivoa progesterona. Ovo automatski smanjuje neposredne šanse za začeće jer sluzokoža materice ne može dovoljno da zadeblja.

Ukoliko žena nakon nekoliko meseci pokušaja ne može da zatrudni, trebalo bi ispitati nivo progesterona.Kad su u pitanju simptomi niskog progesterona ovaj prvo navede žene da urade test.

Krvarenje i bol u trbuhu

Mada postoje brojni uzroci jakog bola u trbuhu ili krvarenja u trudnoći, jedan od osnovnih uzroka može da bude i nizak progesteron. Ovo se sreće u slučajevima kada sluzokoža materice počne da se tanji i slabi.

Kod žena koje nisu trudne, nivo progesterona se oličava u nekim simptomima i promenama u menstrualnom ciklusu.Neki znakovi i simptomi niskog progesterona na koje treba da obratite pažnju, spadaju znatna promena raspoloženja, jaka potištenost ili anksioznost, migrena, jaka glavobolja, toplotni talasi i smanjenje seksualne želje.

Znakov i i simptomi niskog progesterona koji su povezani sa menstruacijom, su:

 • Skraćen menstrualni ciklus – Menstrualni ciklus koji traje samo 26 dana od početka menstruacije, može da ukazuje na nizak progesteron. Ovo se prvenstveno sreće u premenopauzi jer organizam u ovom periodu prirodno smanjuje njegovu proizvodnju. Sreće se i u nekim sličajevima kod mladih žena.
 • Neredovne menstruacije – Menstrualni ciklus koji se javlja previše često ili u razmaku od nekoliko meseci, takođe može da ukazuje na manjak progesterona. Do ovoga najčešće dolazi kad se javi disbalans progesterona i estrogena.
 • Neredovno krvarenje i sukrvica – Nizak progesteron može da izazove i minimalno vaginalno krvarenje i sukrvicu. Ovo može da se javi pre ili nakon očekivanog menstrualnog ciklusa.
 • Predmenstrualni sindrom – Obično poznato kao PMS, ovo mesečno stanje može da utiče na raspoloženje žene danima pre nego što menstruacija počne. Može i da izazove nadimanje, stomačne grčeve, depresiju i glavobolju. Analiza objavljena u Harvardskoj reviji psihijatrija, navodi da ovi simptomi mogu da se pojačaju kada je nivo progesterona abnormalan.
 • Hipotireoza – Hipotireoza je termin koji se odnosi na nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu. Ona može da izazove neredovne menstruacije, depresiju, jake promene raspoloženja i jak umor. Analiza nasumično odabranih kontrolisanih placebo studija, objavljena u žurnalu Klinička endokrinologija, otkrila je da je aktivnost štitne žlezde povezana sa nivoom progesterona kod žena u postmenopauzi koje imaju normalnu aktivnost štitne žlezde.
 • Anksioznost – Pošto se naš nervni sistem oslanja na progesteron radi pravilne funkcije mozga, nizak nivo može da izazove promene raspoloženja i pojavu anksioznosti. Hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa, takođe mogu da doprinesu anksioznosti.
 • Seksualni nagon – Nivo progesterona kod žena može da ima direktan uticaj na seksualnu želju. Istraživači kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari su objavili da nivo progesterona raste tokom menstrualnog ciklusa, dok interesovanje za seksualne aktivnosti opada. Ova studija iz 2015. godine dalje zaključuje da nizak progesteron koji je prisutan pre ovulacije potiče i povećava seksualni nagon.

Trebalo bi pomenuti da nešto novija literatura ukazuje da seksualni nagon, u stvari, opada kada je nivo progesterona nizak.

 • Fibrocistične dojke – Manjak progesterona može za posledicu da ima nastanak fibrocistične bolesti dojki. Male, bolne kvržice mogu da se opipaju na dojkama. One su obično nekancerogene i mogu da budu različite veličine tokom menstrualnog ciklusa.

Simptomi niskog progesterona u trudnoći

Trudnoća ima svoje znakove i simptoma, od kojih su mnogi normalni, a neki mogu da budu i pokazatelj niskog nivoa progesterona.

 • povremeno vaginalno krvarenje i sukrvica
 • jaki stomačni grčevi
 • bol u leđima
 • jak umor
 • osetljivost dojki
 • nizak nivo šećera u krvi
 • suvoća vagine
 • nesanica
 • depresija

Teškoće sa zadržavanjem trudnoće

Nedostatak progesterona u trudnoći utiče na zdravlje fetusa.Kada je trudnoća potvrđena, održavanje fetusa u životu zavisi od izbalansiranog nivoa progesterona. Tokom trudnoće, u normalnim okolnostima, progesteron proizvodi posteljica tako održava fetus.

Kada postoji nedostatak progesterona u trudnoći, sluzokoža materice počinje da se tanji i može da dođe do spontanog pobačaja. Da bi se održavao neophodan nivo, mogu da se koriste suplementi progesterona.

Međutim, podizanje nivoa progesterona pomoću suplemenata ne garantuje zdravu trudnoću.

Jedan od razloga leži i u tome što je teško odmeriti odgovarajuću dozu, odrediti pravo vreme, kao i uticaj potrebnog suplementa na moguću razmenu hormona, beleže istraživači u analizi objavljenoj 2015. godine u časopisu Aktuelni stavovi u akušerstvu i ginekologiji.

Decenijama postoji zabrinutost da upotreba suplemenata progesterona radi sprečavanja spontanog pobačaja, zapravo može da prouzrokuje, medicinskim rečnikom rečeno, spontani abortus fetusa. Istraživači univerziteta u Birmingemu su proučavali uticaj zamene hormona kod žena koje su imale višestruke spontane pobačaje koji nisu imali razumno objašnjenje. Rezultat, objavljen 2015. godine, pokazuje da žene koje su dobijale suplement progesterona u prvom trimestru trudnoće, nisu imale ništa manje šanse od spontanog pobačaja od onih koje ga nisu dobijale.

Pored toga, studija navodi da nije utvrđeno štetno dejstvo na fetus kod istih žena koje su imale uspešnu trudnoću.

Kako nizak nivo progesterona utiče na trudnoću ?

Kao što smo već rekli, progesteron je od presudnog značaja za zdravu i uspešnu trudnoću. Nizak nivo progesterona će uticati na razvoj fetusa i ishod trudnoće.

Pre trudnoće

Pošto je progesteron presudan za pripremu materice da bi prihvatila oplođenu jajnu ćeliju koja će se u njoj razvijati, nizak nivo ovog hormona može da ometa ovaj proces. Bez dovoljne količine progesterona, endometrijum (sluzokoža koja prekriva šupljinu materice) je previše tanak i ne može da izdrži jajnu ćeliju.

U trudnoći

Nizak progesteron u trudnoći može da dovede do spontanog pobačaja. Podjednako je važno i tokom i pre trudnoće da nivo progesterona bude dovoljan da može da podržava fetus. Progesteron koji proizvodi posteljica, odgovoran je za održavanje ovog okruženja nakon prvih 10 nedelja trudnoće.

Šta izaziva nizak nivo progesterona ?

Ako znate šta dovodi do niskog nivoa progesterona tokom trudnoće, lakše ćete sprečiti da dođe do njegovog pada, a istovremeno preduprediti i komplikacije.

 • Stres – Najčešći uzrok niskog nivoa progesterona je visok nivo stresa. Tokom stresnog perioda brige i strepnje, kao što je vreme trudnoće, organizam proizvodi hormon stresa, poznat kao kortizol. Ovaj hormon može da spreči proizvodnju i delovanje progesterona.
 • Ksenoestrogeni – Ksenoestrogeni (ili spoljnji estrogeni) su hemijska jedinjenja slična estrogenu koja se mogu naći u brojnim namirnicama, kozmetičkim preparatima i plastičnoj ambalaži. Mogu biti sintetički ili prirodni. Ksenoestrogeni oponašaju estrogen, organizam proizvodi estrogen, a neke količine unosimo ishranom pa dolazi do prevelike estrogenizacije organizma. Ovo, zauzvrat, može da dovede do dominacije estrogena nad progesteronom i niza problema.
 • Preterano vežbanje – Stalno vežbanje koje iziskuje veliki utrošak energije ima direktan i negativan uticaj na proizvodnju progesterona. Ove vrste kretanja povećavaju nivo prirodno proizvedenog kortizola usled fizičkog naprezanja organizma. Progesteron se potom koristi da bi se konvertovao u neophodni kortizol, što dovodi do niskog nivoa progesterona.
 • Vanmaterična trudnoća – Niži od normalnog nivoa progesterona u ranim stadijumima trudnoće može da bude posledica stanja poznatog kao vanmaterična trudnoća (ektopijska trudnoća). Do ove pojave dolazi kada se oplođena jajna ćelija ugnezdi u jajovodu umesto u materici. Krajnji rezultat je spontani pobačaj ili prekid trudnoće. Jak bol u trbuhu i leđima, kao i mučnina, vrtoglavica, sukrvica i krvarenje, spadaju u simptome.

Na nivo progesterona može da utiče fizičko, kao i emocionalno stanje osobe. Nivo ovog hormona se stalno menja tokom menstrualnog ciklusa, a naročito u trudnoći.

Nizak progesteron u trudnoći može da bude čest i bezazlen znak kolebanja i promene hormona, što zavisi od stadijuma trudnoće.

Pošto je normalno da nivo progesterona u trudnoći raste, nizak nivo može da bude povezan sa ozbiljnim zdravstvenim problemima majke ili fetusa. Jak stres i umor, takođe mogu da budu uzroci koji se mogu sprečiti i lečiti, dok stalno nizak nivo progesterona može da dovede do spontanog pobačaja.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/10/nizak-progesteron-simptomi.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/10/nizak-progesteron-simptomi-150x150.jpgadminZdravljemenopauza,menstruacija,trudnocaZnakovi niskog nivoa progesterona – uzroci i uticaj na trudnoću Šta je progesteron ? Progesteron je polni hormon koji reguliše menstrualni ciklus i priprema matericu za trudnoću. Neodgovarajući nivo može da dovede do neplodnosti ili spontanog pobačaja. Ovaj hormon proizvode nadbubrežne žlezde, jajnici i posteljica. Progesteron je esencijalan za razvoj dojki, a...