Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i neophodan je za transport kiseonika u sva telesna tkiva. Organizmu je neophodan hemoglobin kako bi do svake ćelije stizao kiseonik. Nizak nivo hemoglobina izaziva različite tipove anemije, što dovodi do pojave umora, vrtoglavice, glavobolje i otežanog disanja. Visok hemoglobin je retka pojava i takođe rezultira sličnim simptomima.

Manjak vitamina i minerala u ishrani, gubitak krvi, tiroidni poremećaji i trudnoća su najčešći uzroci anemije i niskog nivoa hemoglobina. Da bi se lečio abnormalno nizak hemoglobin, mora se utvrditi o kom tipu anemije je reč i šta je uzrok anemije. Suplementi gvožđa i vitamina B12 mogu povećati nivo hemoglobina.

U nastavku ćemo videti koji su glavni uzroci niskog nivoa hemoglobina i kako povećati hemoglobin ishranom i suplementima.

snizen hemoglobin


Šta je hemoglobin?

Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i odgovoran je za nošenje kiseonika do svih tkiva u telu.

Svaki molekul hemoglobina sadrži i gvožđe koje mu daje karakterističnu crvenu boju. Kada crvena krvna zrnca odumru, gvožđe se apsorbuje u koštanoj srži i od njega se stvaraju nova crvena krvna zrnca. Ostaci hemoglobina se pretvaraju u bilirubin koji odlazi u žuč. Ova hemikalija je odgovorna za boju stolice.


Šta je test za hemoglobin?

Za merenje nivoa hemoglobina u krvi potrebno je da se uradi krvna slika. Testiranje hemoglobina se najčešće radi ako se pojave simptomi anemije. Ako rezultati krvne slike pokažu nizak hemoglobin, obično se rade detaljniji testovi kako bi se odredio tačan tip anemije.

Test hemoglobina se obično radi zajedno sa testom hematokrita, kojim se meri udeo crvenih krvnih zrnaca u ukupnom volumenu krvi.


Normalan nivo hemoglobina kod muškaraca i žena

Nivo hemoglobina se određuje laboratorijskim testovima i vrednost se izražava u gramima po litru.

Normalan nivo hemoglobina je:

 • kod muškaraca 14-17,5 g/dL
 • hemoglobina kod žena 12-15,3 g/dL

Normalan nivo hemoglobina zavisi i od starosne dobi. Kod beba mlađih od nedelju dana normalan nivo hemoglobina je između 16,5 i 18,5 g/dL. Međutim, kod dece stare između dve i šest godina normalan nivo hemoglobina je oko 12,5 g/dL. Referntne vrednosti kod tinejdžera starijih od 12 godina je isti kao i kod odraslih.

Optimalan nivo hemoglobina

Na ovoj tabeli se vidi koji je normalan nivo hemoglobina za koju starosnu grupu.

Muškarci 12-18 godina 13 – 16 g/dL
Muškarci više od 18 godina 13,6 – 17,7 g/dL
Žene 12 – 18 godina 12 – 16 g/dL
Žene starije od 18 godina 12,1 – 15,1 g/dL
Bebe po rođenju 13,5 – 24 g/dL
Bebe mlađe od mesec dana 10 – 20 g/dL
Bebe 1-2 meseca 10 – 18 g/dL
Bebe 2-6 meseci 9,5 – 14 g/dL
Deca 6 meseci do 2 godine 10,5 – 13,5 g/dL
Deca 2-6 godina 11,5 – 13,5 g/dL
Deca 6-12 godina 11,5 – 15,5 g/dL

 


Nizak  hemoglobin

Nizak nivo hemoglobina se definiše kao vrednost manja od 13 g/dL kod muškaraca i manja od 12 g/dL kod žena.

Nizak hemoglobin se obično javlja zbog nekog oboljenja. To često dovodi i do anemije, što rezultira time da u tkiva ne stiže dovoljno kiseonika.


Opasno snižen nivo hemoglobina

Kod nekih ljudi dolazi do opasnog opadanja nivoa hemoglobina. Mogući uzroci su teška krvarenja, prebrzo odumiranje crvenih krvnih zrnaca ili veći problemi sa unutrašnjim organima.

Kritično nizak nivo hemoglobina je nivo niži od 8 kod muškaraca, odnosno 8,5 g/dL kod žena.

Kada nivo hemoglobina toliko opadne, morate odmah otići u bolnicu. Ponekad je neophodna i transfuzija krvi.


Snižen hemoglobin – simptomi

Nizak nivo hemoglobina ne izaziva simptome svaki put. Blaži oblici anemije izazvane manjkom gvožđa obično ne izazivaju nikakve simptome. Simptomi se obično pogoršavaju kada nivo hemoglobina značajno opadne.

Najčešći simptomi anemije su:

 • poteškoće sa disanjem
 • bol u grudima
 • preskakanje srca
 • hroničan umor
 • sindrom nemirnih nogu
 • bleda koža
 • problemi sa koncentracijom
 • hladne šake i stopala

Uzroci niskog hemoglobina

Da pogledamo malo bolje šta izaziva simptome anemije i nizak hemoglobin.

Deficit gvožđa

Anemija izazvana manjkom gvožđa uvek sa sobom nosi i nizak nivo hemoglobina. Ovakva vrsta anemije se javlja zbog ishrane siromašne gvožđem i zbog toga što telo ne može da zadrži dovoljno gvožđa.

Nizak hemoglobin i anemija izazvana nedostatkom gvožđa se polako razvijaju. Manjak gvožđa dovodi do usporenog stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Na kraju dolazi do hroničnog umora, otežanog disanja i bolova u grudima.


Anemija izazvana manjkom vitamina B12

Nedovoljno vitamina B12 može izazvati megaloblastnu anemiju.

Razni problemi sa organima za varenjem mogu omesti adekvatnu apsorpciju vitamina B12 i folne kiseline. To može izazvati žuticu, hroničan umor i neka neurološka oboljenja.

Ostali mogući uzroci malapsorpcije i nedostatka vitamina B12 su upalne bolesti creva, operacija želuca i infekcija pantljičarom. Nedostatak vitamina B12 ponekad dovodi i do perniciozne anemije.

Manjak ovog vitamina se može javiti i zbog nedovoljno vitamina u ishrani. Najbolji izvori vitamina B12 su jaja, meso i mleko.


Manjak vitamina i minerala

Anemija se može javiti ako imate deficit vitamina ili minerala i to ne samo vitamina iz grupe B. Vitamini i minerali čiji nedostatak može dovesti do niskog nivoa hemoglobina su:

 • Vitamin A:ovaj vitamin je jako važan za skladištenje gvožđa u telu. Veće doze vitamina A mogu povećati nivo hemoglobina kod dece i izlečiti neke oblike anemije.
 • Vitamin D: manjak vitamina D može dovesti do anemije i niskog nivoa hemoglobina. Deficit vitamina D može izazvati i glavobolje, umor i bol u leđima.
 • Cink: anemija izazvana nedostatkom gvožđa se ponekad javlja i zbog manjka cinka. Cink je jako važan mineral za imuni sistem i pravilno funkcionisanje ćelija. Osobe sa manjkom cinka obično imaju nizak nivo hemoglobina.
 • Bakar: manjak bakra često izaziva anemiju i manjak belih krvnih zrnaca.

Nizak hemoglobin u trudnoći

Anemija tokom trudnoće se često javlja zbog smanjenog procenta molekula hemoglobina u crvenim krvnim zrncima i povećanim potrebama organizma za gvožđem.

Iako tokom trudnoće dolazi do bržeg stvaranja crvenih krvnih zrnaca, manjak hemoglobina se lako javlja. Anemija izazvana nedostatkom gvožđa se javlja kada se poveća volumen plazme, a koncentracija hemoglobina opadne. Niskim nivoom hemoglobina tokom trudnoće se smatra:

 • prvi trimestar: ispod 11g/dL
 • drugi trimestar: ispod 10,5 g/dL
 • treći trimestar: ispod 11g/dL

Ako dođe do opadanja srednjeg volumena eritrocita (MCV) do ispod 80 fL, to može dovesti do mikrocitne anemije. Nizak nivo hemoglobina i visok MCV (više od 100 fL) može dovesti do manjka vitamina B12 i folne kiseline i anemije.

Anemija tokom trudnoće se obično leči suplementima gvožđa i folne kiseline.


Gubitak krvi

Nizak nivo hemoglobina se može javiti zbog akutnog ili hroničnog krvarenja.

Krvarenje u gornjim gastrointestinalnim organima može rezultirati niskim nivoom hemoglobina. Krvarenje u želucu se obično dešava zbog čira. Ostali simptomi krvarenja u želucu ili crevima dovode do katranaste i crne stolice, peckanja u želucu nakon jela i bolova ispod rebara.

I gubitak krvi tokom operacije ili porođaja izaziva nagli i drastičan pad nivoa hemoglobina u krvi, što može biti jako opasno.


Hipotireoza

Ako vam štitna žlezda ne funkcioniše kako treba, mogu se javiti i nizak nivo hemoglobina i simptomi anemije.

Usporen rad štitne žlezde podrazumeva i nedovoljno lučenje tiroidnih hormona, što može dovesti do simptoma anemije. Hipotireoza izaziva i opadanje nivoa hemoglobina.


Upalne bolesti creva

Pošto upalne bolesti creva utiču na apsorpciju gvožđa, oboljenja poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti mogu izazvati nagli pad nivoa hemoglobina.

Anemija izazvana manjkom gvožđa je jedna od čestih komplikacija inflamatornih bolesti creva. Upala može omesti apsorpciju vitamina i minerala. Osim probavnih problema, inflamatorne bolesti creva mogu izazvati umor, slabost, bledilo i druge simptome koje izaziva i anemija.


Reumatski artritis

Reumatski artritis je autoimuna bolest koja dovodi do opadanja nivoa hemoglobina i bolova u zglobovima.

Osobe koje pate od reumatskog artritisa obično imaju niži nivo hemoglobina od normalnog. Manjak vitamina D je takođe povezan sa artritisom.


Bolesti bubrega

Bubrezi su parni organi koji se nalaze u središnjem delu leđa. Oni igraju veoma važnu ulogu u stvaranju dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji nose kiseonik kroz celo telo.

Hronične bolesti bubrega često dovode do anemije. Disfunkcija bubrega može izazvati manjak gvožđa i vitamina B12, pa samim tim i anemiju. To se dešava zato što bubrezi luče hormon eritropoetin koji stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Ako imate visok pritisak ili dijabetes, imate i veći rizik od razvoja bubrežnih oboljenja. Veoma je važno da pijete dovoljno vode kako biste poboljšali izbacivanje toksina i rad bubrega.


Čir na želucu (infekcija helikobakterom)

Bakterijske infekcije želuca koje se javljaju zbog bakterije H. pylori mogu izazvati čir na želucu, što za posledicu ima i nizak hemoglobin.

Ako se ne leči, čir na želucu može dovesti do unutrašnjeg krvarenja. Hroničan gubitak krvi dovodi do opadanja nivoa hemoglobina i teške anemije. U težim slučajevima, neophodan je bolnički tretman kako biste povećali nivo hemoglobina.


Starenje

Jedna od posledica starenja jeste i anemija zbog niskog nivoa hemoglobina.

Sam proces starenja dovodi do opadanja nivoa hemoglobina. To može izazvati anemiju, što dosta utiče na kvalitet života kod starijih osoba. Ostala stanja koja takođe izazivaju anemiju se češće javljaju kod starijih osoba.


Oboljenja krvi

Određena oboljenja krvi mogu izazvati hroničnu anemiju, jer tada jer tada opada i nivo hemoglobina.

 • Talasemija:reč je o genetskom oboljenju krvi koje izaziva simptome anemije. Talasemija dovodi do smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca i nivoa hemoglobina i kod muškaraca i kod žena. U težim slučajevima, nivo hemoglobina opada do opasno niskih vrednosti (ispod 8g/dL) i tada je neophodna lekarska intervencija.
 • Srpasta anemija: oboljenje krvi koje utiče na oblik crvenih krvnih zrnaca se zove srpasta anemija. Srpasta anemija utiče na kvalitet krvi i opadanje nivoa hemoglobina. Osim klasičnih simptoma anemije, srpasta anemija može izazvati i žuticu zbog prekomernih količina bilirubina u krvi.

Ostali mogući uzroci niskog hemoglobina

Ostali, ređi uzroci zbog kojih se javlja snižen hemoglobin su:

 • Treninzi izdržljivosti: ovakvi treninzi utiču na hemoglobin i hematokrit. Zanimljivo je to što druge vrste treninga ne utiču na hemoglobin.
 • Želudačni bajpas: ovakva operacija može uticati na apsorpciju hranljivih sastojaka. Manjak gvožđa s vremenom može dovesti do niskog nivoa hemoglobina i anemije.
 • Bolesti jetre: uznapredovale bolesti jetre mogu izazvati anemiju, jer disfunkcija jetre ometa apsorpciju gvožđa.
 • Karcinom: različite vrste karcinoma mogu da unište crvena krvna zrnca i dovedu do opasno niskog nivoa hemoglobina u telu. Rak unutrašnjih organa (posebno pankreasa, jetre i bubrega) može izazvati anemiju zbog niskog sadržaja gvožđa u krvi.

Lečenje (kako povećati hemoglobin)?

Koji je najbolji način za lečenje niskog nivoa hemoglobina? U većini slučajeva, uspešno lečenje anemije obično podrazumeva postavljanje dijagnoze vrste anemije i lečenje njenog uzroka.

Suplementi gvožđa za lečenje anemije izazvane manjkom gvožđa

Ako vam je postavljena dijagnoza ove vrste anemije, lekar će vam verovatno preporučiti suplemente gvožđa. Tako ćete povećati i nivo hemoglobina u krvi.Suplementi gvožđa se obično preporučuju i tokom trudnoće ako nivo hemoglobina opadne.

Povećan unos folne kiseline

Anemija izazvana nedostatkom gvožđa se leči i suplementima folne kiseline.Kada se ovi suplementi uzimaju zajedno sa suplementima gvožđa, telo bolje apsorbuje gvožđe.

Ishrana kod niskog nivoa hemoglobina

Hemoglobin je moguće povećati do normalnog nivoa ako u ishranu ubacite više hrane koja sadrži mnogo gvožđa, folne kiseline i vitamina B12.

Manjak vitamina B12 i anemija su često posledica loše ishrane. Problemi sa apsorpcijom gvožđa u probavnom traktu se mogu javiti zbog perniciozne anemije zato što tada dolazi i do loše apsorpcije vitamina B12.

Da biste povećali hemoglobin, jedite više ovih namirnica:

 • zeleno lisnato povrće, zbog velikog sadržaja gvožđa i folne kiseline
 • sušeno voće i jezgrasto voće
 • govedina (sadrži dosta gvožđa koje se lakše apsorbuje)
 • citrusno voće (sadrži mnogo folne kiseline)

Povećavanje unosa gvožđa

Fokus ishrane kod osoba sa niskim nivoom hemoglobinom treba da bude na povećanom unosu gvožđa.Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa u organizmu. Askorbinska kiselina (vitamin C) pomaže u apsorpciji gvožđa iz proteina i biljnih izvora.


Visok nivo hemoglobina

Visok nivo hemoglobina je prilično retka pojava. Visokim nivoom hemoglobina se smatraju vrednosti veće od 17,5 g/dL kod muškaraca i 15,3 g/dL kod žena.

Previše hemoglobina u krvi povećava gustinu krvi i stvara probleme sa cirkulacijom. Visok nivo hemoglobina utiče i na količinu kiseonika koja dospeva u sve ćelije u telu. To može dovesti i do visokog krvnog pritiska i različitih kardiovaskularnih problema.

Kako da znate da li imate previše hemoglobina u krvi? Najčešći simptomi povišenog hemoglobina su:

 • svrab po celom telu
 • peckanje u šakama i stopalima
 • česte glavobolje
 • pojačano znojenje tokom noći
 • vrtoglavica
 • neobjašnjiv gubitak kilograma

Uzroci visokog hemoglobina

Najčešći uzrok povišenog nivoa hemoglobina koji nije posledica nekog oboljenja jeste život na velikim nadmorskim visinama.

Ostali mogući uzroci povišenog hemoglobina su:

 • pušenje
 • određene vrste raka
 • policitemija (policitemija vera), vrsta poremećaja koštane srži
 • bolesti pluća
 • jaka dehidratacija

Lečenje visokog hemoglobina

Lečenje povišenog nivoa hemoglobina je često problem. Obično je potrebna medicinska intervencija kako bi se nivo hemoglobina snizio. Ako imate povišen hemoglobin, pijte više vode i obratite se svom lekaru.


Često postavljana pitanja o hemoglobinu

Postoje li neke nuspojave suplemenata gvožđa kojima se povećava nivo hemoglobina?

Da. Uzimanje suplemenata gvožđa za povećavanje nivoa hemoglobina može imati neke nuspojave, prvenstveno opstipaciju. Mnoguće nuspojave ovakvih suplemenata su:

 • grčevi i bolovi u stomaku
 • bolovi u leđima i slabinama
 • metalni ukus u ustima
 • crvene fleke na koži (svrab se može, ali i ne mora javiti)
 • ubrzan rad srca
 • glavobolje
 • bol u grudima

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru.

Koji su znaci i simptomi prekomernog unosa gvožđa?

Uzimanje većih količina suplemenata gvožđa može dovesti do trovanja gvožđem. Simptomi predoziranja suplementima gvožđa su:

 • jako povraćanje i bol u stomaku
 • dijareja
 • simptomi dehidratacije
 • krvava stolica ili povraćanje krvi (obično kod dece)

Ako ste uzeli previše suplemenata gvožđa, najbolje je da odmah odete u bolnicu.


Šta je hemoglobin A1C?

Hemoglobin A1C je prosečna koncentracija glukoze u crvenim krvnim zrncima. Testiranje hemoglobina A1C pomaže dijabetičarima da lakše kontrolišu simptome i brže prate vrednost šećera u krvi.

Idealne vrednosti hemoglobina A1C je između 4,8 i 5,9 procenata. Kod dijabetičara je prihvatljiva vrednost ispod 7%.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/08/snizen-hemoglobin.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/08/snizen-hemoglobin-150x150.jpgadminZdravljeHemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i neophodan je za transport kiseonika u sva telesna tkiva. Organizmu je neophodan hemoglobin kako bi do svake ćelije stizao kiseonik. Nizak nivo hemoglobina izaziva različite tipove anemije, što dovodi do pojave umora, vrtoglavice, glavobolje i otežanog disanja. Visok...