narcis, lala, zumbulIako lukovičasto cveće cveta kratko, prvo je i omiljeno, cveta u rano proleće. Lukovice treba posaditi rano u jesen da bi do zime razvil e snažan koren koji im pomaže da prežive hladan period. Najpogodnije vreme za sadnju je septembar. Međutim, ako želite da cvetove imate i zimi, morate da ih forsirate.

NARCIS

Odaberite niske sorte, visine d0 20 cm. Staklene
posude sa posebno oblikovanim otvorom napunite vodom i ubacite nekoliko komadića drvenog uglja koji he sprečiti truljenje i zamućivanje vode. Na otvor stavite veću lukovicu tako da voda dopire samo do osnove lukovice. Posude držite na hladnom i tamnom mestu, na primer, u garaži ili podrumu. Povremeno proveravajte nivo vode. Kada se pojave prvi zeleni izbojci, prenesite posude u svetlu i topliju prostoriju. Lukovice možete posaditi i u običnu saksiju sa rastresitom zemljom. Dobro ih zalijte i smestite na hladno i tamno mesto. Posle šest nedelja, prebacite ih u topliju prostoriju sa temperaturom oko 10°S, a čim se pojave prvi izbojci na temperaturu od 15°C. Neposredno pre cvetanja možete ih uneti u dnevni boravak.

ZUMBUL

3a forsiranje zumbula pogodne su staklene posude. Napunite ih vodom i ubacite komadiće drvenog uglja. Na otvor postavite lukovicu, ali tako da ne dodiruje vodu, i prekrijte neprozirnim papirrm. Posude sa lukovicama stavite u prostoriju gde je temperatura oko 9°C. Kada izbojci dostignu visinu od tri cm, prenesite posude na toplije mesto.

LALA

Lukovice posadite ! u rastresitu zemlju tako da im se vratovi nalaze iznad zemlje. I Zemlju dobro navlažite i preko nje stavite tanak sloj peska. Dalji postupak je kao
kod narcisa.

ŠAFRAN

Posadite no nekoliko lukovica, u razmacima
od nedelju dana, u cvetne lonce i dobro ih [ zalijte. Lonce ukopajte u zemlju u vrtu.Sredinom januara izvadite prvu posudu i unesite u kuću. Držite je na temperaturi od 6-8°C i umereno zalivajte. Kada se pojave mladi izdanci, stavite je na dobro osvetljeno mesto, ali zaklonjeno od direktnog sunca. Kada cvetovi dostignu visinu od dva cm, posude stavite na uobičajenu SOBNU TEMPERATURU.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/narcis-lala-zumbul.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/narcis-lala-zumbul.jpgadminAgroIako lukovičasto cveće cveta kratko, prvo je i omiljeno, cveta u rano proleće. Lukovice treba posaditi rano u jesen da bi do zime razvil e snažan koren koji im pomaže da prežive hladan period. Najpogodnije vreme za sadnju je septembar. Međutim, ako želite da cvetove imate i zimi, morate...