Deset metara dugačak asteroid sinoć nam je bio deset puta bliži od Meseca.

Ovaj bliski susret prošao je bez posledica po našu planetu i komunikacione satelite, budući da je kamen iz svemira “prozujao” iznad Južnog pola, potvrdila je NASA.

2016 RB1 ima između sedam i 16 metara u prečniku i, kako naučnici očekuju, to će biti najbliži susret Zemlje sa nekim asteroidom u narednih pola veka.

asteroid

On je prošao pored nas na udaljenosti od samo 40.000 kilometara, dok je poređenja radi, udaljenost Meseca 384.000 kilometara.

Asteroid je otkriven tek prekjuče i bio je vidljiv samo na južnoj hemisferi.

Još jedan asteroid prošao je pored Zemlje, ali na mnogo većoj udaljenosti. On je imao prečnik od čak 1,6 kilometara i da je kojim slučajem bio na putu ka Zemlji, zbrisao bi celo čovečanstvo.

To nisu jedini bliski susreti koji ćemo imati ovih dana – već sledeće nedelje blizu Zemlje proći će asteroid dugačak 61 metar. Naime, 17. septembra će pored nas proći kamen brzinom od 50.000 kilometara na sat.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/09/asteroid.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/09/asteroid-150x150.jpgadminZanimljivostiDeset metara dugačak asteroid sinoć nam je bio deset puta bliži od Meseca. Ovaj bliski susret prošao je bez posledica po našu planetu i komunikacione satelite, budući da je kamen iz svemira “prozujao” iznad Južnog pola, potvrdila je NASA. 2016 RB1 ima između sedam i 16 metara u prečniku i, kako...