Napuljski mastifSpor i trom hod ovih pasa može delovati nezgrapno, ali kada bolje pogledate, u svakom koraku ćete videti energičnost. Kada ga ugledate, njegova veličina, opuštena kože i bore po licu izazivaju strahopoštovanje i nameću pitanje: „Kakav je ovo pas?“ Ovaj upadljiv, nežni div je napuljski mastif.

Smatra se da su preci napuljskog mastifa postojali još 3.000 godina pre naše ere, početkom bronzanog doba, u vreme kada su srednji i gornji delovi Egipta bili ujedinjeni. Ova rasa je navodno postojala tamo, kao i na Tibetu, gde su služili kao psi čuvari. Iako deluje zastrašujuće, izgled može da prevari. Premda može težiti i do 90 kilograma, napuljski mastif je druželjubiv i umiljat pas. Dobar je čuvar i sigurno će svakom strancu uputiti zastrašujuć pogled, ali uopšte nije agresivan.

Smiren i odan, njegov glavni cilj je da bude sa ljudima. Ako je neophodno, braniće ih, ali obično nije agresivan bez dobrog razloga.

Poput većine ljubimaca, napuljski mastif je prilično aktivan, ali u poznijim godinama više voli da se izležava i drema u kući ili dvorištu. Mada su prilično pitomi, nije poželjno držati ih u stanu, sem ako imaju odvojen prostor za sebe. U suprotnom, verovano će pomerati nameštaj i stvari kako bi napravili više mesta da se rašire.

Starija deca obožavaju da se naslone na ovog psa dok gledaju TV ili rade nešto drugo. Može biti prevelik i nevešt kad su u pitanju mlađa deca i može ih slučajno oboriti ili zgaziti.

Ako ste preterano pedantni, ovo svakako nije prigodan ljubimac za Vas. Napuljski mastif luči mnogo pljuvačke nakon jela ili pića ili kada je nervozan i poznat je po tome da često ispušta neprijatne gasove. Uvek imajte pri ruci manji peškir kako biste mu brisali pljuvačku i osveživač vazduha. Dobra stvar je to što je tih i veoma retko laje.

Za one koji drže ovog velikog i čvrstog psa i mogu da ispune njegove potrebe, napuljski mastif je divan prijatelj koji će štititi i voleti svoje vlasnike.

Napuljski mastif veličina

Mužjaci napuljskog mastifa su visoki 65-70 cm u predelu vrata i teški 70-90 kilograma. Ženke su visoke 60-75 cm i teške 55-80 kilograma.

Napuljski mastif temperament

Čvrst i izdržljiv poput hrasta, napuljski mastif je više čuvar nego napadač. Uvek je spreman za odbranu, iako deluje potpuno opušteno.

Ako niste kod kuće, on nikoga neće pustiti unutra. Ko bi i pokušao da prođe pored njega?
Kada Vi nekoga pustite u kuću, ovaj pas će ga lako prihvatiti, iako će delovati rezervisano. On nije previše umiljat prema strancima.

Ovaj pas obožava svoju porodicu, ali je često i tvrdoglav – dovoljno je velik da bi isterivao svoje. Ako rano počnete sa dresurom, budite čvrsti i istrajni i koristite pozitivne tehnike dresure (nagrađivanje dobrog ponašanja).
Kao i svakom psu, napuljskom mastifu je potrebna rana socijalizacija, odnosno iskustva sa što više ljudi, zvukova i mesta. Socijalizacija pomaže da Vaš pas odraste u poslušnog odraslog psa.

Napuljski mastif nega

Najbolje okruženje za napuljskog mastifa je kuća sa ograđenim dvorištem. Iako voli da lunja po kući i nije sklon bežanju, ograda će za njega predstavljati granicu do koje sme da ide, što je važno za jednog psa čuvara.

Veoma je bitno da razumete fizička ogračenja svog ljubimca. Umereno vežbajte as njim kako mu kosti i zglobovi ne bi bili preopterećeni, posebno tokom perioda dok još raste. To znači da mu dozvoljavate da se malo istrči po dvorištu i kratke svakodnevne šetnje, uvek na povocu. Stepenice za njega predstavljaju opasnost. Pošto je obično trapav, može lako da padne i da se povredi. Ako imate stepenište, nosite ga uz i niz stepenice koliko god je moguće i pokušajte da ga sprečite da ne trči po njima.

Izbegavajte grube igre i rvanje. Svakako ne želite da Vaš odrastao ljubimac pomisli da je gruba igra u redu. Može da bude zabavno dok je jako mali, ali kada odraste, može biti i opasno.
Napuljski mastifi nisu dobro društvo za džoging i najsrećniji su kad mogu da se opruže na kauču. Međutim, neophodne su mu svakodnevne kratke ili malo duže šetnje. Osetljiv je na vrućinu i vlagu, pa ga šetajte ujutru i uveče, kad je hladnije, i obezbedite mu hladno mesto za odmor i dosta sveže vode.

Ako imate bazen, zabranite mu pristup ukoliko niste prisutni da ga nadzirete. Ovaj pas je prilično težak i nije dobar u plivanju i ima poteškoća da drži glavu iznad vode.
Počnite da ga dresirate dok je još štene. Dobar „dodatak“ regularnom treningu jeste šetnja po parkovima i mestima gde može da se privikne na druge ljude.

Napuljski mastif je prilično tvrdoglav i potreban mu je iskusan i posvećen dreser. Nikada ga nemojte fizički kažnjavati, ali ostanite pri svome kada je neposlušan.
Kućni trening ne bi trebao da predstavlja problem ako ste već započeli standardnu dresuru i obezbedili redovan odlazak kod profesionalnog dresera i često ga vodite u šetnju. Napuljskim mastifima je potreban odlučan dreser, ali i ljubav i strpljenje. Tokom dresure videćete koliko je divan, brižan i odan i rado će žrtvovati svoj život kako bi zaštitio Vas.

Krzno, boja i nega

Napuljski psi obično imaju po licu mekane, teške bore i pregibe koji obuhvataju i opšte kapke i podbradak. Jedna od najvažnijih stvari kod nege jeste čišćenje i održavanje ovih bora suvim.
Dlaka mu je debela i bujna. Kratka i gusta dlaka mu prekriva celo telo i podjednake je dužine. Boja dlake je ponaked čisto siva, crna, magahoni-boje ili smeđa prošarana tigrastim šarama. Neki psi imaju i bele belege na glavi.

Nega ovog psa ne zahteva ništa posebno u odnosu na većinu drugih pasa. Četkajte ga jednom nedeljno kako biste mu očistili krzno i uklonili otpale dlake. Češće proveravajte bore da vidite da li im je potrebno čišćenje. Brišite ih vlažnim maramicama, a zatim dobro osušite suvom tkaninom. Kupajte ga po potrebi i budite spremni da se tom prilikom i sami pokvasite.
Čistite mu zube najmanje dva ili tri puta nedeljno kako biste otklonili ostatke hrane i sprečili ravoj bakterija. Najbolje je da to radite jednom dnevno.

Secite mu nokte jednom ili dvaput mesečno, po potrebi. Ako čujete kako noktima dodiruje pod, znači da je vreme za seču noktiju. Podsečeni nokti će mu održati šape u dobrom stanju i neće Vas grebati kad skoči da Vas pozdravi.
Naviknite ga na ovu rutinu još dok je štene. Često proveravajte da li su im šape zdrave, jer su veoma osetljive i redovno mu proveravajte usta i uši. Od nege napravite lep ritual i nagradite ga ako bude poslušan. Isto važi i za redovne veterinarske preglede, koji su neophodni kada je u pitanju velik pas kakav je napuljski mastif.
Prosečan životni vek napuljskog mastifa je 8-10 godina.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Napuljski-mastif.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Napuljski-mastif-300x300.jpgadminKućni ljubimciSpor i trom hod ovih pasa može delovati nezgrapno, ali kada bolje pogledate, u svakom koraku ćete videti energičnost. Kada ga ugledate, njegova veličina, opuštena kože i bore po licu izazivaju strahopoštovanje i nameću pitanje: „Kakav je ovo pas?“ Ovaj upadljiv, nežni div je napuljski mastif. Smatra se da su...