nesto boliVi kao vlasnik najbolje poznajete svog psa,mačku ili drugog ljubimca i na osnovu njegovog ponašanja najbolje ćete proceniti da li se on ponaša uobičajeno ili sa njim nešto nije u redu…

Kućni ljubimci kao i sva druga živa bića imaju osećanja . Kada su sretne vlasnici to odmah primete jer životinje se niti malo ne trude da sakriju svoju sreću .

Međutim , ponekad , najčešće u slučaju bolesti jako je teško otkriti što životinja oseća , pogotovo ako ljubimac namerno skriva svoju bol .

Nedavno istraživanje čiji rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Veterinari Behavior pokazalo je da je čak osam od 12 pasa različitih pasmina godinama skrivalo svoju bol , a vlasnici je nisu znali prepoznati .

Kada je ona postala nepodnošljiva usledili su napadi , najčešće na vlasnike koji su im pokušavali pomoći , a nisu znali šta se dešava sa njihovim psom .

Kako se to ne bi dogodilo i vama odnosno kako bi na vreme prepoznali da vašeg ljubimca nešto boli pripremili smo za vas nekoliko saveta .

Kako prepoznati bol kod životinja ?

Simptomi na koje treba obratiti pažnju ( koji najčešće upućuju da nešto nije u redu ) :

PAS

– Nenadano agresivno ponašanje

– Pas vas ne doživljava i ne maše repom kad vas ugleda

– Preterana zadihanost

– Drhtanje

– Problem sa apetitom ( jede ekstremno više ili manje )

– Grickanje i preterano lizanje određenih delova tela

– Oštećenja dlake

– Bezvoljnost

– Pas se ne želi pomaknuti s mesta ( jer ga nešto boli )

– Tiši je nego obično

– Cvili i zavija

– Režanje bez da ga iko provocira

– Problemi sa mokrenjem i stolicom

MAČKA

– Prestrašen izraz lica

– Problem sa apetitom ( jede ekstremno više ili manje )

– Neprestano lizanje

– Skrivanje od vlasnika

– šepanje

– Često naginjanje glave

– Preterano opadanje dlake

– Problemi sa mokrenjem i stolicom

KUNIĆI

– prestrašenost

– teskoba

– pogrbljenost

– Napuhnut / tvrd stomak

– cviljenje

– Agresivno ponašanje

– Prekomerno grebanje i lizanje

– Problem sa apetitom ( jede ekstremno više ili manje )

– Problemi sa krznom

– Problemi sa mokrenjem i stolicom

OSTALI :

Ptice kada ih nešto boli najčešće to pokazuju glasom , ali i kvalitetom perja . Bolesni zamorci skloni su preterano mirovati a kod hrčaka ćete primetiti manju aktivnost . Sve životinje u slučaju bolesti imaju problema sa unosom vode ili hrane .

Ne znači to uvek da ljubimac odbija da jede ili pije , naprotiv dešava se upravo suprotno – on pije ekstremno puno vode ili pak traži više hrane . Zato kada na svom ljubimcu primetite bilo kakvo ponašanje koje pre nije pokazivao vrlo verovatno ga nešto muči .

Ovo su samo neki od najčešćih simptoma koji ukazuju na potencijalne probleme sa zdravljem .

Vi kao vlasnik najbolje poznajete svog ljubimca i na osnovu njegovog ponašanja najbolje ćete proceniti da li se on ponaša uobičajeno ili sa njim nešto nije u redu . Navedeni simptomi neka vam samo budu smernice .

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti pa je ponekad potrebno i ‘ duva na hladno ‘ . Ako sumnjate da s vašim kućnim ljubimcem nešto nije u redu posetite veterinara .

Važno je , kao i sa decom da pas ima stalnog doktora koji svog psa jako dobro poznaje jer tada će vam većina veterinara dati besplatan telefonski savet odnosno u slučaju da vašem psu nije ništa neće vam naplatiti pregled ili će ga naplatiti mnogo manje .

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/nesto-boli.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/nesto-boli-300x240.jpgadminKućni ljubimciVi kao vlasnik najbolje poznajete svog psa,mačku ili drugog ljubimca i na osnovu njegovog ponašanja najbolje ćete proceniti da li se on ponaša uobičajeno ili sa njim nešto nije u redu... Kućni ljubimci kao i sva druga živa bića imaju osećanja . Kada su sretne vlasnici to odmah primete jer...