Nakon renoviranja stana ili selidbe, zavese su sigurno ono na šta poslednje pomišljamo, što poslednje postavljamo i što, sve u svemu, naposletku dolazi kao šlag na tortu. Ipak, da li ste razmišljali o tome da zavese mogu u potpunosti promeniti prostor u kom živite ili radite, a zahtevaju ubedljivo najmanje ulaganja? Nove zavese itekako mogu osvežiti svaki enterijer, ako se njihova boja ili šare dobro uklope sa ostatkom elemenata u ambijentu. Zato pogledajte svoje sobe i odredite kakve su to zavese koje biste voleli da vidite na svojim prozorima.

Rolo-zavesa-STANDARD

Zavese u dnevnoj sobi

Dnevni boravak obično je i najveća soba u svakom stanu ili kući, te zavese na ovim prozorima slobodno mogu biti spuštene do poda ili lepršavo padati do ispod prozorske daske. Ako ovu prostoriju koristite i za spavanje, veoma će lepo izgledati ukomponovane tanke zavese od prozirnog, belog materijala, sa zavesama od težeg i tamnijeg materijala preko, koje će ujedno obavljati funkciju roletni. Za dnevne sobe u vedrim bojama dobar izbor predstavljaju šarene rolo zavese, a svakako su veoma interesantne dekoracije ovih zavesa raznobojnim krugovima ili prugama. Još jedna interesantna ideja predstavlja jednobojne rolo zavese, ali u drugoj nijansi iste ili različitim bojama na svakom prozoru. Ovo će u prostor uneti dinamiku, te će čak i oni ambijenti u kojima vlada jedan ton biti značajno promenjeni.

Zavese u spavaćoj sobi

Zavese u spavaćoj sobi treba pre svega da ispune namenu zatamljivanja prostorije, te za početak vodite računa o njihovoj debljini ako nemate roletne. Rolo zavese predstavljaju spoj roletni i zavesa te mogu biti dobro rešenje, ali će i teške zavese od platna, tamnijih boja, sasvim odgovarati, ukoliko ste pristalica romantičnijeg stila. Zavese bi u tom slučaju trebalo da budu u tamno bordo, teget ili crnoj boji, kako se svetlost ne bi probijala kroz materijal svetlijih tonova. Ukoliko imate roletne na prozorima, zavese za spavaću sobu neka budu nežne i prozračne. Posebno su zanimljive one od materijala protkanih zlatnim nitima, koji ostavljaju utisak prefinjenosti i elegancije. Takve zavese možete i sašiti.

Kuhinja i trpezarija

Kuhinja i trpezarija treba da budu osvetljene prostorije, te se zavese za ove prostorije uglavnom biraju u svetlim i jarkim bojama, kako bi se uskladile sa živošću ostalih detalja. Zavese za kuhinju možete birati sa kariranim ili prugastim dezenom, što posebno slatko izgleda kada su u pitanju rolo zavese ili kratke platnene zavese do pola prozora. Zavese za kuhinju trebalo bi da se uklope sa bojom dominantnom u ovoj prostoriji, a ako u njoj recimo preovlađuje beli ili bež ton, jarkocrvene ili narandžaste zavese mogu predstavljati odličan kontrast i upečatljiv detalj. Za trpezariju, zavese bi mogle da budu u sličnoj varijanti ako volite savremena dizajnerska rešenja. U suprotnom, sa stolom za ručavanje mogu se lepo uklopiti svečane bele zavese koje se mogu sa strana prozora vezati velikim mašnama od satena u istoj ili nekoj drugoj boji – lepo izgleda teget u kombinaciji sa teget stoljnjakom za ručavanje. Takođe, trpezarija može „izneti“ i čipkane zavese, dok god su one diskretne i bez prevelikih ukrasa. Čipkane i heklane zavese vraćaju se na velika vrata, samo bez prevelikih detalja poput onih koje su imale naše bake, već u malo svedenijim formama.

loading...
adminenterijerNakon renoviranja stana ili selidbe, zavese su sigurno ono na šta poslednje pomišljamo, što poslednje postavljamo i što, sve u svemu, naposletku dolazi kao šlag na tortu. Ipak, da li ste razmišljali o tome da zavese mogu u potpunosti promeniti prostor u kom živite ili radite, a zahtevaju ubedljivo...