Kako se osloboditi mučnine prirodnim putem

Svi smo je osetili nekad u životu – taj čudni osećaj u stomaku koji se polako pojačava i stvara osećaj vrućine, ošamućenosti i izuzetne neprijatnosti. Mučnina nije prijatna, a mogu da je izazovu brojni faktori, poreklom i fiziološki i psihološki, pa zar ne bi bilo lepo da znamo kako da je se oslobodimo? Dobra vest je da postoje bezopasni, jeftini i prirodni načini za ublažavanje simptoma mučnine.

Da li ste znali da je mučnina složeni odbrambeni mehanizam? Na simptome mučnine utiču signali koji dopiru do mozga usled opasnosti, kao što su opstrukcija creva, jake negativne emocije ili nakupljanje toksina u organizmu.

Mučnina je osećaj da ćete povraćati, snažno izbacujući sadržaj želuca kroz usta. Kada imate mučninu, moguće je da pobledite, da počne da vas obliva hladan znoj, da prekomerno lučite pljuvačku i da primetite da su vam lupanje srca ili puls ubrzani. U nekim slučajevima, povraćanje će ublažiti osećaj mučnine jer je organizam eliminisao štetnu supstancu ili blokadu u sistemu za varenje koje su izazivale ovaj osećaj.

mucnina

I dok konvencionalna medicina koristi antihistaminike i druge medikamente da bi ublažila osećaj mučnine, postoje i prirodni lekovi protiv mučnine, od kojih neke već imate u kuhinji. Đumbir, vitamin B6, čaj od kamilice i limun pomažu da se oslobodite osećaja mučnine na potpuno prirodan način.

4 prirodna leka protiv mučnine

Đumbir

Rizom biljke Zingiber officinale, poznatije kao đumbir, koristi se kao prirodni lek protiv mučnine u različitim tradicionalnim sistemima lečenja duže od 2000 godina. Brojne prekliničke i kliničke studije pokazuju da đumbir poseduje svojstvo da ublažava mučninu izazvanu različitim stimulansima.

Britanski istraživači Postdiplomske škole medicine i zdravstvene nauke obavili su 2000. godine sistematičan pregled dokaza, pribavljenih tokom randomizovanih kontrolnih eksperimenata, koji govore ili u prilog ili protiv delotvornosti đumbira protiv mučnine i povraćanja. Jedna studija je pratila sva ova stanja: morsku bolest, jutarnju mučninu i mučninu usled hemoterapija. Sve pregledane studije su davale prednost đumbiru nad placebom.

Da biste se rešili mučnine i iskoristili lekovitost đumbira, pijte čaj od đumbira tokom dana. Da biste pripremili ovaj čaj, isecite đumbir na kolutiće, stavite ga u lonac ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom procedite čaj i počnite da ga pijete. U većini prodavnica možete da pronađete i čaj od đumbira.

Pored ovoga, protiv mučnine možete da koristite i eterično ulje đumbira, ako više volite taj način.

Vitamin B6

Vitamin B6 ima važnu ulogu u brojnim fiziološkim i psihološkim funkcijama, uključujući i ublažavanje problema sa lošom probavom i trudničkom mučninom.

Randomizovana, dvostruko slepa, placebo-kontrolisana studija, sprovedena na Školi medicine Univerziteta Ajova, obuhvatila je 31 pacijentkinju koje su oralno dobijale tablete od 25mg vitamina B6, svakih 6 sati, tokom 72 sata i 28 žena koje su dobijale placebo na isti način. 12 od 31 pacijentkinje imalo je jaku mučninu pre tretmana.

Nakon tri dana terapije, samo je 8 od 31 pacijentkinje koje su dobijale vitamin B povraćalo. Postojala je značajna razlika u srednjim rezultatima intenziteta mučnine kod pacijentkinja sa jakim oblikom koje su dobijale vitamin B6 i onih koje su dobijale placebo.

Da biste se oslobodili mučnine, uzimajte 25mg vitamina B6 tri puta dnevno sve dok simptomi ne prestanu.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je jedan od najomiljenijih biljnih čajeva. Svakodnevno se u svetu popije oko milion šoljica. Čaj od kamilice u kesicama može da se nabavi u svakoj trgovini, a one najčešće sadrže cvet kamilice u prahu, kako u čistom obliku, tako i u mešavini sa drugim lekovitim biljem.

Tradicionalno se čaj od kamilice smatra digestivnim relaksantom i koristi se za lečenje brojnih gastrointestinalnih poremećaja, uključujući mučninu, povraćanje, lošu probavu, putnu bolest i dijareju. Pomaže kod lečenja mučnine tako što neutrališe gasove, umiruje želudac i opušta mišiće koji pomeraju hranu kroz sistem za varenje.

Limun

Limun je najpoznatiji po tome što čisti toksine iz bilo kog dela organizma, međutim, da li ste znali da je on i prirodan lek protiv mučnine?

Dvostruko slepi, randomizovani, klinički eksperiment iz 2014. godine, ispitivao je uticaj udisanja aromaterapije limunom na mučninu i povraćanje tokom trudnoće. 100 trudnica sa mučninom i povraćanjem podeljeno je u dve grupe – interventnu i kontrolnu. Pacijentkinjama koje su imale mučninu davano je eterično ulje limuna i placebo u vidu inhalacije. Između dve grupe se javila statistički značajna razlika. Srednji rezultati intenziteta povraćanja drugog i četvrtog dana tretmana kod interventne grupe su bili značajno niži nego kod kontrolne grupe, što ukazuje da miris limuna može da bude delotvoran kod ublažavanja mučnine i povraćanja kod trudnica.

Da biste se rešili mučnine pomoću limuna, jednostavno rasecite svež limun i udišite miris svaki put kada osetite mučninu. Možete i da zagrizete limun, koristite eterično ulje limuna ili da pijete vodu sa limunom kada se javi simptomi mučnine.

Još nekoliko saveta za ublažavanje mučnine

Pored ova 4 prirodna načina pomoću kojih možete da se rešite mučnine, evo i nekoliko saveta kako da ublažite simptome.

 • Udahnite malo svežeg vazduha, otvorite prozor ili izađite napolje.
 • Stavite hladnu oblogu na čelo ili zadnju stranu vrata.
 • Nakon jela, sedite uspravno oko 1h da biste ublažili pritisak na želudac.
 • Probajte alternativne terapije kao što su meditacija i akupunktura.
 • Jedite manje obroke.
 • Pokušajte da ujutru jedete proklijale žitarice da biste smirili želudac.
 • Izbegavajte hranu koja sadrži mnogo masti jer usporava varenje.
 • Izbegavajte gazirana pića jer mogu da stvaraju gasove.
 • Protegnite se i duboko udahnite da biste smanjili anksioznost.
 • Pijte mnogo vode.

Osnovni uzroci mučnine u stomaku

Kada osećate mučninu, to znači da deo mozga koji se zove „centar za povraćanje“ prima i reaguje na poruke koje šalju drugi delovi organizma ili mozga. Centar za povraćanje uključuje i regiju koja se zove hemoreceptorska okidajuća zona, koja je deo produžene moždine, a koja prima poruke koje iniciraju povraćanje.

Ove hemijske poruke stižu iz raznih izvora.

 • Želudac i creva koji reaguju na opstrukciju, pritisak, iritaciju, infekciju ili konstipaciju.
 • Organizam koji je suočen sa disbalansom ili abnormalnošću u krvotoku.
 • Mozak koji trpi pojačan pritisak usled rasta tumora.
 • Emocije, kao što su anksioznost, iscrpljenost i strah.
 • Čula, uključujući čulo vida, ukusa, mirisa i bola.
 • Unutrašnje uho koje mozgu šalje poruku o putnoj bolesti, vertigu ili vrtoglavici, u slučaju da se poruke očiju ne podudaraju sa onima u unutrašnjem uhu ili centru za ravnotežu.

U najčešće uzroke mučnine spadaju:

 • jutarnja mučnina usled trudnoće
 • trovanje hranom
 • putna bolest (bolest kretanja)
 • simptomi gripa
 • jaki bolovi, kao što je onaj usled kamena u bubregu
 • poremećaj žučne kese
 • migrenozne glavobolje
 • emocionalni stres
 • povreda mozga ili tumor
 • infarkt
 • prejedanje
 • konzumiranje prevelike količine alkohola
 • gutanje otrovnih supstanci
 • medicinski tretmani, kao što su hemoterapija i radioterapija

Mučnina i povraćanje su česti tokom trudnoće i javljaju se kod 70 – 80% svih trudnica. Premda su kod većine žena ovi simptomi ograničeni na prvo tromesečje, mali postotak žena ima produženo trajanje simptoma koje može da traje sve do porođaja. Cilj lečenja je da se ublaže simptomi, a da rizik po majku i dete bude minimalan.

Prema istraživanju arkanzaškog Univerziteta za medicinske nauke, većina epizoda akutnog povraćanja, koje traju manje od 48 sati, imaju očigledan izazivački faktor koji se može rešiti uklanjanjem agensa izazivača. U ove okidače spadaju infekcije, trovanje hranom, virusna oboljenja, toksično preopterećenje, emocionalni stres ili medicinske terapija.

S druge strane, hronična i neobjašnjiva mučnina predstavlja pravi izazov. Otkrivanje uzroka obično zahteva posebna ispitivanja i detaljan fiziološki pregled. Funkcionalni gastroduodenalni poremećaji, kao što su sindrom cikličnog povraćanja, funkcionalno povraćanje i hronična idiopatska mučnina, trebalo bi da se uzmu u razmatranje kada ispitivanja ne daju rezultate.

Simptomi mučnine

Simptomi mučnine nisu bolni ali su veoma neprijatni i često ih je teško opisati. Neprijatni osećaj se javlja u grudnom košu, gornjem delu trbuha ili na zadnjoj strani grla.

Mučninu često prate vrtoglavica, glavobolja, ošamućenost, povraćanje, bol u trbuhu i dijareja.

Mučnina koja izaziva povraćanje može da dovede do dehidracije, a usled toga dolazi do promena na koži, suvih usana i usta, upalih očiju, plača bez suza, pojačanog osećaja žeđi i ubrzanog disanja. Deca su pod većim rizikom od dehidracije jer ne prepoznaju znake i zato je važno da odrasli, koji neguju bolesnu decu, obezbede velike količine tečnosti i prate ove simptome.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/04/mucnina.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/04/mucnina-150x150.jpgadminZdravljeKako se osloboditi mučnine prirodnim putem Svi smo je osetili nekad u životu – taj čudni osećaj u stomaku koji se polako pojačava i stvara osećaj vrućine, ošamućenosti i izuzetne neprijatnosti. Mučnina nije prijatna, a mogu da je izazovu brojni faktori, poreklom i fiziološki i psihološki, pa zar ne bi...