zeleni caj kako seŠesnaestogodišnja tinejdžerka iz Britanije dobila je hepatitis kao posledicu prekomernog konzumiranje zelenog čaja za mršavljenje koji je naručila preko interneta. Njeno stanje zahtevalo je bolničko lečenje.

Tinejdžerka je naručila dve kutije po 100 kesica zelenog čaja iz Kine i narednih nekoliko meseci pila sam po tri šoljice dnevno. Posle nekoliko meseci počela je da oseća vrtoglavice, mučnine, bolove u zglobovima i da se generalno oseća loše. Tad se javila lekaru i smeštena je u bolnicu.

Lekari su sproveli niz testova ne bi li utvrdili šta je problem. Prva dijagnoza koja joj je postavljena bila je upala urinarnog trakta. Kako terapija nije davala rezulatat, a njeno stanje je pogoršano, primljena je u bolnicu u Birmingemu. Njena kože je bila žuta, kao i beonjače očiju, pa su doktori tada posumnjali na hepatitis.

U početku devojka nije želela da kaže da pije čaj redovno, niti je sumnjala da bi on mogao biti problem. Kako nikada nije pila alkohol, konzumirala bilo kakve narkotike niti je skoro putovala u inostranstvo gde bi mogla da se zarazi nekom tropskom bolešću, lekari su nastavili sa analizama. Tek tada tinejdžerka je priznala da je naručila zeleni čaj iz Kine da bi smršala.

Doktori su joj istog trenutka naredili da prestane da pije čaj, a već posle prve terapije koju je primila, otok jetre je pao. Posle nekoliko dana u bolnici, ona je otpuštena, a dva meseca kasnije analize su pokazale da njena jetra funkcioniše normalno.

Nakon analiza utvrđeno je da je “Camellia sinensis” čije lišće i pupoljci se koristi za pravljenje čaja izazvalo bolest devojčice.

“NIKADA VIŠE NEĆU KUPITI ZELENI ČAJ ILI PILULE ZA MRŠAVLJENJE”

– Kupila sam zeleni čaj preko interneta sa željom da smršam. Izgubila sam tek nekoliko kilograma, a onda je sam počela da se osećam loše. Imala sam bolove u zglobovima i česte vrtoglavice. Bila sam jako uplašena. Tada sam primljena u bolnicu. Nisam baš u potpunosti razumela šta mi se dešava.

Sada sam sasvim sigurna da je to sve zbog čaja, jer sve je počelo da se dešava nakon što sam počela da pijem čaj. – rekla je ova devojka za Daily mail.Nakon svog neprijatnog iskustva, ova devojka apeluje na sve koji planiraju da urade isto da ipak dobro razmisle pore nego što odluče da naruče neki sličan proizvod sa interneta.

– Nikada više neću naručiti neki čaj sa interneta ili pilule za mršavljenje. Ljudi bi trebalo da budu šta svesniji šta kupuju i kakve efekte taj proizvod ima. Većina sastojaka čaja koji sam ja kupila je bila na kineskom jeziku, pa nisam imala pojma šta se u njemu nalazi – upozorava ova devojka.

ŠTA JE HEPATITIS?

Hepatitis je termin koji se koristi da se opiše oticanje jetre. Može da se pojavi kao posledica različitih infekcija ili zato što je jetra izložena različitim šttnim supstanacam kao što je alkohol.Neke vrste hepatitisa mogu da prođu bez trajnih posledica po jetru, dok druge mogu trajati jako dugo i čak uzrokovati cirozu jetre. U najozbiljnijih slučajevima, može dovesti do gubitka funkcije jetre ili raka. Ove vrste hepatitisa poznate su kao hronični hepatitis. Inicijalni siptomi hepatitisa su slični gripu, a to su bol u u mišićima, visoka temperatura, glavobolja, žutica.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/02/zeleni-caj-kako-se.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/02/zeleni-caj-kako-se-300x225.jpgadminZdravljeŠesnaestogodišnja tinejdžerka iz Britanije dobila je hepatitis kao posledicu prekomernog konzumiranje zelenog čaja za mršavljenje koji je naručila preko interneta. Njeno stanje zahtevalo je bolničko lečenje. Tinejdžerka je naručila dve kutije po 100 kesica zelenog čaja iz Kine i narednih nekoliko meseci pila sam po tri šoljice dnevno. Posle...