menopauzaAlternativno lečenje menopauze trpi mnoge kritike. Mišljenja su obično ekstremna, s obzirom na to da neki misle da ničemu ne služe i da se njime služe samo šarlatani nalik na vračeve, bez naučne osnove, koji rade na bazi placebo efekta (lečenja verovanjem u lek, a ne zato što je on sam po sebi lekovit), s druge strane, postoje stručnjaci prirodne medicine koji veruju da mogu da reše sve probleme prepisujući veliku količinu prirodnih lekova i izbegavajući hormonalno lečenje zamene (flasteri sa estrogenom).

Ni jedna ni druga vizija problema nije ispravna, jer ortodoksno lečenje menopauze ostavlja mnoga nerazjašnjena pitanja, a s druge strane, ni prirodne dopune nisu oslobođene sekundarnih efekata. Najbolje je zauzeti središnji i realan stav pred problemom koji je mnogo složeniji nego što u početku izgleda, uprkos tome što je reč o prirodnom procesu kroz koji prolazi svaka žena po završetku plodnog doba.

VITALIZAM
Prirodna medicina, kao i mnoge druge alternativne metode, smatra da organizam ima u svojoj moći sve mehanizme i faktore koji obezbeđuju dobro zdravlje i koji, ukoliko se ovi pokažu u adekvatnim proporcijama, može da izleči samog sebe i predupredi bolest i pre nego što se ona pojavi. Ovaj stav se naziva „vitalan pogled na zdravlje” i predstavlja osnovu alternativnog lečenja. U kratkim crtama možemo reći da su faktori koji utiču na vitalnost sledeći:
• Pravilna ishrana;
• Emocionalna uravnoteženost;
• Čista životna sredina;
• Odgovarajuće vežbe;
• Skladno duhovno stanje;
• Odgovarajuće genetsko nasleđe.

Kada se žena koja je dospela u doba menopauze obrati lekaru prirodne medicine, on treba da joj preporuči dijetu, način života, utvrdi njeno emocionalno stanje i vrstu i količinu vežbi koje treba da radi. Kao što smo objasnili, prema vitalizmu svi ovi faktori imaju veći uticaj na zdravlje od nivoa estrogena koji prolaze kroz krv.

PRIRODNI ZAKON
Drugi faktor koji je od velikog značaja je takozvani prirodni zakon, koji bi se mogao objasniti terminima kineske tradicionalne medicine. U Kanonu Žutog Imperatora, knjizi napisanoj 100. godine pre Hrista, opisuje se sazrevanje i opadanje plodnosti žene u fazama od sedam godina: ,,U sedmoj godini qi (energija) bubrega kod žene je snažna, menjaju se zubi a kosa je dugačka. U četrnaestoj godini reproduktivna funkcija sazreva, počinje menstruacija i to je trenutak u kojem može da ima decu.” Tako, u ciklusima od sedam godina, opisuje različite faze života, i dolazi do sledećeg: ,,U 42. godini plodnost počinje da prestaje, putevi na zemlji se prekidaju, telo počinje da propada i više ne može da ima decu tako lako. U 49. godini osnovni qi slabi, menstruacija postaje neredovna i napokon staje.” Ovi ciklusi od sedam godina se nastavljaju do smrti. Tekst nam kao zaključak poručuje: „Ovo predstavlja prirodni i normalni tok razvoja i opadanja.” Početak fizičkog sazrevanja, a kasnije faze opadanja, predstavljaju deo cikličnih promena koje pogađaju svaku živu materiju na planeti. Menopauza kod žene je jedna od njih.

Alternativna, medicina ne posmatra menopauzu kao bolest nedostataka kojoj je neophodno lečenje, nego kao normalan događaj, čak poželjan, koji neke žene opisuju kao ugodan.
Na nesreću, mnoge žene u našem društvu duboko veruju da pate od bolesti koja se naziva „menopauza” i da su zbog toga primorane da se leče; ovo ubeđenje, s druge strane, dele i mnogi ginekolozi koji na sistematski način preporučuju tretman zamene hormona.

Lečenje menopauze se u alternativnoj medicini sastoji od lečenja problema koji se javljaju i sprečavanja mogućih degenerativnih bolesti. Prema prirodnoj medicini prepisivanje lekova, bilo da su oni prirodni ili ne, nije poželjno ukoliko ne postoji neki problem. Pošto je menopauza prirodna pojava u životu svake žene, moraćemo da je poštujemo ukoliko ne uzrokuje probleme. Mnoge žene je smatraju teškim trenutkom i možda u tim slučajevima lečenje može da se preporuči, ali ćemo uvek uzeti u obzir stav pojedine osobe, jer dok se neke žene plaše što moraju da primenjuju neki sintetički lek do kraja života ili tokom mnogih godina, druge nemaju nikakav problem da to prihvate. Za sve one koje odbijaju sintetičke lekove ili za one kod kojih ovi ortodoksni lekovi mogu da stvore probleme, alternativna medicina deluje kao veoma zanimljiv odgovor.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/menopauza.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/menopauza.jpgadminZdravljemenopauzaAlternativno lečenje menopauze trpi mnoge kritike. Mišljenja su obično ekstremna, s obzirom na to da neki misle da ničemu ne služe i da se njime služe samo šarlatani nalik na vračeve, bez naučne osnove, koji rade na bazi placebo efekta (lečenja verovanjem u lek, a ne zato što je...