Senka na plućima – uzroci, senka, fleka, mrlja

Šta znaci mrlja na plućima?

Senka na plućima je pulmonalni nodus, odnosno plućni čvor. To je mala, obla izraslina na plućima, koja se na snimcima vidi kao bela mrlja. Obično ovi čvorovi imaju prečnik manji od 3cm.

Ako vaš lekar na rentgenskom ili CT snimku uoči plućni čvor, nemojte da paničite. Pulmonalni nodusi su česti i uglavnom benigni, odnosno nisu kancerogeni. Čvorovi se uočavaju na skoro polovini svih CT skeniranja pluća.

Kada je plućni čvor kancerogen, mrlja na plućima ili izraslina je obično veća od 3cm ili ima druge karakteristike, kao što je nepravilan oblik.

fleka na plucima

Pulmonalni nodusi ne izazivaju simptome. Možete godinama da imate čvor na plućima i da nikada ne saznate za njega. Ako je senka na plućima kancerogena, moguće je da imate simptome povezane sa određenom vrstom raka. Na primer, izrasline koje su posledica raka pluća mogu da izazivaju uporan kašalj ili teškoće sa disanjem.

Uzroci plućnih čvorova

Nekancerogeni plućni čvorovi mogu da  nastanu usled oboljenja koje dovodi do upale ili stvaranja ožiljačnog tkiva na plućima. U moguće uzroke spadaju:

 • infekcija pluća, kao što je tuberkuloza koju izaziva bacil tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis)
 • granulom, odnosno male grupe ćelija koje se umnožavaju usled upale
 • neinfektivne bolesti koje izazivaju nekancerogene plućne čvorove, kao što su sarkoidoza i reumatoidni artritis
 • neoplazme, odnosno abnormalne izrasline koje mogu da budu benigne (dobroćudne) ili kancerogene (maligne/zloćudne)
 • kancerogeni tumori, kao što su rak pluća, limfom i sarkom
 • metastaze tumora koje su se proširile sa nekog drugog mesta u organizmu

Manje od 5% pulmonalnih nodusa je maligno, ili kancerogeno. Rizik od pojave kancera raste u sledećim slučajevima:

 • kada je čvor veliki
 • kada čvor ima režnjeve ili izbočine na površini
 • ako ste pušač ili bivši pušač
 • ako imate porodičnu istoriju raka pluća
 • ako ste bili izloženi azbestu
 • ako patite od hronične opstruktivne bolesti pluća
 • ako ste stariji od 60 godina

Otkrivena vam je fleka na plućima šta sad treba da radite ?

Pulmonalni nodus prvi put može da se uoči na rentgenskom snimku grudnog koša. Nakon toga ćete možda biti upućeni na dalja ispitivanja, da bi se čvor bolje okarakterisao i da bi se utvrdilo da li je dobroćudan ili kancerogen.

Lekar će možda tražiti informacije o oboljenjima od kojih ste bolovali i vašem pušačkom statusu jer je to veoma važno da bi se utvrdilo od čega je nastala senka na plućima. Pored toga, lekar mora da zna da li ste bili izloženi pasivnom pušenju ili nekim hemikalijama u životnom okruženju.

Prvi korak je utvrđivanje veličine i oblika čvora. Što je čvor veći, i nepravilnijeg oblika, to je veći i rizik da je kancerogen.

CT skeniranje obezbeđuje jasne snimke čvora i daje više informacija o njegovom obliku, veličini i lokaciji. Ako nalazi CT skeniranja pokažu da je čvor mali i gladak, lekar može neko vreme da ga nadzire, kako bi ustanovio da li menja veličinu ili oblik. CT skeniranje ćete morati da ponovite nekoliko puta u redovnim intervalima. Ako čvor ne raste i ne menja se u periodu od 2 godine, malo je verovatno da je kancerogen.

Pored CT skeniranja, lekar može da obavi i tuberkulinski kožni test radi provere na prisustvo tuberkuloze, kao i da vas uputi na analize krvi da bi isključio druge uzroke.

Ukoliko lekar smatra da je plućni čvor kancerogen, može da vas uputi na dalja ispitivanja. U dijagnostičke tehnike, koje se koriste za potvrđivanje ili isključivanje raka, spadaju:

Pozitronska emisiona tomografija (PET skeniranje) – Prilikom ovog pregleda koriste se radioaktivni molekuli glukoze, pomoću kojih se utvrđuje da li je deoba ćelija čvora brza

Biopsija – Lekar može da vas uputi na biopsiju, naročito ako su nalazi PET skeniranja neubedljivi. Tokom ove procedure uzima se uzorak tkiva čvora. Potom se šalje na mikroskopsko ispitivanje na prisustvo ćelija raka.

Ponekad se obavlja biopsija iglom koja se uvodi pored ivice plućnog krila, kroz zid grudnog koša. Još jedna mogućnost je bronhoskopija, kod koje lekar kroz usta ili nos uvodi specijalni instrument, fleksibilni bronhoskop sa kamerom, i provlači ga do dušnika ili plućnog krila, radi posmatranja i sakupljanja ćelija.

Ako je plućni čvor kancerogen, lekar će odrediti najbolji način lečenja, zasnovan na stadijumu i vrsti raka. U mogućnosti lečenja spadaju radioterapija ili hemoterapija koje uništavaju i sprečavaju širenje ćelija raka, ili operacija kojom se tumor uklanja.

Prognoze kod plućnih čvorova

U najvećem broju slučajeva, lekar može slobodno da kaže da čvor nije kancer, ukoliko se u periodu od 2 godine nije uvećao i ostao i dalje mali. U tom trenutku, više nema potrebe za daljim ispitivanjima.

Ako je čvor kancerogen i postoji samo jedan, verovatno je u početnom stadijumu kada je izlečenje moguće.

U nekim slučajevima je kancerogeni pulmonalni nodus metastaza kancera koji je nastao na drugom mestu. Ukoliko je to slučaj, lečenje će zavisiti od primarnog kancera.

Drugi uzroci plućnih čvorova su infekcije, zapaljenska oboljenja i benigni tumori ili ciste. Ukoliko patite od nekog nabrojanog osnovnog oboljenja, lekar može da vam preporuči lečenje koje će zavisiti od osnovnog uzroka.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/01/fleka-na-plucima.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/01/fleka-na-plucima-150x150.jpgadminMedicinaSenka na plućima – uzroci, senka, fleka, mrlja Šta znaci mrlja na plućima? Senka na plućima je pulmonalni nodus, odnosno plućni čvor. To je mala, obla izraslina na plućima, koja se na snimcima vidi kao bela mrlja. Obično ovi čvorovi imaju prečnik manji od 3cm. Ako vaš lekar na rentgenskom ili CT...