Koža i med

Koža je oduvek jedan od najugroženijih organa kod čoveka. S obzirom na to da je ona najizloženija spoljašnjoj sredini jasno je da se na nju najviše nelagoda odražava. U potrazi za zaštitom svoje kože, čovek se još od najranijih dana okrenuo medu.

Nehigijenski uslovi, povrede, posekotine, vremenske promene, kao i bolesti samo su neki od najvećih neprijatelja naše kože. Antibakterijsko svojstvo meda čini da je on bogom dat lek. Med sa svojim antiseptičnim, inhibitornim i baktericidnim karakteristikama najbolji je zaštitnik, ali i hranitelj sitnih ćelija kože.

med lice

Njegova hranljivost naročito je poznata u kozmetičkoj industriji, gde se zbog toga, ali i izuzetno kvalitetnog odnosa vitamina u njegovom sastavu, koristi protiv starenja kože, ali i njene suvoće.

Takođe, pozitivno utiče na njenu elastičnost, na ten i usporava razvoj mnogih negativnih promena. Još od davnina se smatralo da protiv pega, fleka i bubuljica u prirodi nema boljeg leka. Njegov antibakterijski sastav značajan je kod iritacija kože, ali i kod razvoja zapaljenja na površini kože.

Med za lice.

Pored toga što ublažava zapaljenske procese na površini kože, što je štiti od slobodnih radikala i nepoželjnih gljivica, njegova izrazita primena je u svrhu lepote kože lica i tela. Zbog njegovih regenerativnih sposobnosti u dodiru sa kožom med podstiče elastičnost kože dovodeći u simbiozu nivo kolagena, elastina i lipida.

Njegova regenerativna svojstva značajno mesto zauzimaju kada je posredi oporavak kože. Zbog visokog nivoa hranljivosti i sposobnosti da za sebe veže elemente vlage, značajan je u oporavku od suve kože, pa stoga i peruti, omekšava kožu i otklanja njenu hrapavost, što nas dovodi do toga da je izvrstan i u prevenciji pojave akni i bora.

Naročiti saveznik medu u hidrataciji i hranjenju kože je mleko. U sadejstvu sa mlekom med mnogo brže i dublje prodire u ćelije kože ostavljajući ćelijama visok nivo ugljenih hidrata, minerala i vitamina od kojih je i sama koža sastavljena.

Mešanjem ova dva sastojka dobija se izvrsna kombinacija koja sprečava starenje kože, štiti je od gljivica i bakterija, rashlađuje je i Vašoj koži daje izvanredan sjaj i utisak nepropadljivosti.

Med u raznim kombinacijama za zaštitu vaše kože

Bilo da je livadski ili bagremov, med u kombinaciji kako sa voćem, povrćem, tako i sa gorepomenutim mlečnim proizvodima izvrstan je sastojak za sjaj i lepotu Vaše kože.

Njegova osnovna dejstva regeneracije, hranljivosti i hidratacije su u svakoj kombinaciji neosporna, te udruživanje sa drugim sastojcima proširuje paletu mogućnosti kada je dobrobit vaše kože u pitanju.

Iako kao samodovoljan i bez drugih dodataka postiže naročita svojstva, med ukombinovana sa lekovitim biljem, naročito onim pažljivo izabranim i gajenim na najčistijim i nezagađenim planinama naše zemlje (Rtanj, Stara planina…), predstavlja kozmetičko sredstvo spremno da izađe na kraj bezmalo sa svakom tegobom koja muči ili pogađa Vaše lice i kožu tela.

Kombinacija ugljenih hidrata, osamnaest vrsta aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidanata iz meda sa, na primer, čudesima koje postiže hajdučka trava, dobija se prirodni serum za lice za suvu i osetljivu kožu.

S jedne strane hranljivost i regenerativne sposobnosti meda da dosegne balans kolagena i lipida u koži i hajdučke trave koja naročito podstiče regenerativni proces sa svojih jedva 1% etarskog ulja koje sadrži smolaste materije, organske kiseline, flavonoide, kalijum, natrijum i mnoge vitamine, koji čiste Vaše lice od perutanja, formiraju jako tanak zaštitni sloj na površini Vaše kože koji održava zdrav nivo saprofitne flore, pospešuje regeneraciju epitelnog tkiva i ističe sjaj i svežinu Vašeg lica.

Pored hajdučke trave, besmrtna biljka (rus. Бессме́ртник) iliti smilje, sa medom igra naročitu regenerativnu ulogu. Najvredniji sastojak koji karakteriše smilje, italodion, zadire duboko u pore kože i aktivira mikro kapilare koji hrane i pospešuje rast i razvoj novih ćelija kože.

Upravo zbog italodiona i njegovih performansi, smilje je jedna od najtraženijih biljaka u kozmetičkim industrijama. Međutim, kvalitetnim receptom postiže se specifičan odnos meda, smilja, hajdučke trave i ruzmarin kao lek za lice.

Tada Vaša koža zaboravlja na perutanje kroz svega nekoliko dana, osetljivost kože prestaje kroz nedelju dana, a elastičnost, nahranjenost i sjaj vaše kože, sa redovnom upotrebom, postaje neminovna.

Kao rešenje za bubuljice na Vašoj koži, idealno je koristiti  med u kombinaciji sa žalfijom. Međutim, treba obratiti pažnju na to kakvog je kvaliteta i kako je negovana žalfija, ako želite što bolju kombinaciju u rešavanju bubuljica i sprečavanju pojave novih.

Naša naročita preporuka je žalfija domaćeg porekla u kombinaciji sa domaćim i dobrim bagremovim medom.

Aminokiseline iz bagremovog meda i antiseptička dejstva žalfije duboko prodiru u zapaljenske procese na koži hrane nove i zdrave ćelije, a antioksidantske i antiseptičke sposobnosti žalfije umiruju nervozna tkiva, leči bolesne ćelije na koži i vraća ih u proces regeneracije, prepuštajući dalju ulogu bagremovom medu da brine o hranjenu i daljem razvoju izlečenih ćelija i pospešavanju pojavu novih, zdravih, mladih ćelija Vašeg lica.

Zaključak

Dopuštajući Vašoj koži da odahne u pogodnostima koje donosi med, doprinosite ne samo zdravlju vaše kože, niti samo njenoj lepoti, već onome što je najbitnije – osećanju zadovojstva i ispunjenosti kada stanete naspram ogledala i pogledate se u lice i vidite da vaša koža odiše sjajem, elastičnošću i zdravljem koji mogu da vide i svi ostali oko Vas.

Takvo zadovoljstvo Vam može samo izmamiti osmeh na lice i oraspoložiti Vas, što je i suštinski cilj života, a i našeg rada. Naše je zadovoljstvo da istaknemo šta sve možete postići pčelinjim darom, a na Vama je da sve to i probate.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/med-lice.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/med-lice-150x150.jpgadminNega i lepotaKoža i med Koža je oduvek jedan od najugroženijih organa kod čoveka. S obzirom na to da je ona najizloženija spoljašnjoj sredini jasno je da se na nju najviše nelagoda odražava. U potrazi za zaštitom svoje kože, čovek se još od najranijih dana okrenuo medu. Nehigijenski uslovi, povrede, posekotine, vremenske promene,...