magnolijaKako se razmnožava magnolija: Iz reznica ili iz semena? Kako, kada i šta treba uraditi?

Magnolia se može razmnožavati i semenom i reznicama. Kod vrsta koje obrazuju seme ovo je relativno lak posao. Seme magnolije klijavost zadržava veoma kratko, tako da se mora posejati ubrzo pošto je sakupljeno. Sakuplja se ujesen, kada počne da ispada iz mahune. Ono je svetlo crvene do narandžasto crvene boje.

Dva su načina na koj a možete osigurati klijanje semena: jesenjom setvom, odmah pošto je seme sazrelo ili metodom stratifikacije (skladištenje semena na nižim temperaturama pri određenoj vlazi) pre setve u proleće.

Ako se odlučite za jesenju setvu semenu najpre treba nežno odstraniti čvrstu semenjaču, pazeći da ne oštetite unutrašnjost semenke (pulpu). Ovakvo seme možemo posejati u bogato i dobro drenirano zemljište i pokriti ga sa pola centimetra prosejane zemlje. Posejanu leju pokrivamo mulčem kako bi sprečili izmrzavanje semena. Napominjem da su semenke veoma privlačne za ptice i sitne glodare, pogotovo kada nema druge hrane. Seme će klijati u rano proleće, ukoliko nije izmrzlo. Tada održavajte leju uvek vlažnom.
Sistem stratifikacije semena umanjiće probleme koji mogu nastati u zimskim mesecima dok je seme u zemlji. Seme skladištimo u mešavini jednakih delova kiselog treseta i žutog rečnog peska, na konstantnoj temperaturi od oko 6-8S.

Vlagu ćete obezbediti tako što kiseli treset (Sphagnum) potpuno natopite vodom, a zatim umešate sa peskom. Temperaturu možete održavati na ovom nivou u većini frižidera. Seme umešajte u ovako pripremljen supstrat i sve zajedno držite u plastičnoj kesi za pakovanje hrane. Nikako nemojte dodavati više Bofle u supstrat jer he seme proklijati pre nego što je to predviđeno. Ovako spakovano seme držite u frižideru oko 5-6 me-seci.

Ako je seme prikupljeno na vreme u oktobru, biće spremno za setvu u aprilu, kada se zemlja prosuši toliko da može da se pripremi leja za setvu. Setvaje istakao i jesenja. Semenište mora biti u polusenci i prvo klijanje biljaka možete očekivati tokom leta. Klijanci rastu dosta brzo, ali Vam ne preporučujem da ih premeštate do sledećeg proleća kada ih možete saditi na stalno mesto ili u kontejnere u kojima ćete ih gajiti do prodaje ili konačne sadnje. Osetljivi su na česta presađivanja.

Uz sve ovako preduzete mere postoji mogućnol da seme ugine u toku skladištenja,posebno ako nisu ispoštovani svi uslovi, tako da vam preostaje jedino da pokušate ponovo sledeće sezone.

Vegetativno razmnožavanje magnolije obavlja se putem reznica ili položenica. Ako niste zainteresovani za veliku produkciju preporučujem Vam položenice koje su ujedno i najsigurniji način razmnožavanja. Izaberite jedan od snažnijih izbojaka pored stare magnolije i na proleće ga položite uz matičnu biljku u mešavinu jednakih delova baštenske zemlje, treseta i peska. Ovu mešavinu možete napraviti pored same biljke ili sipati u kontejner (saksiju) ukopan do pola pored matične biljke. Na saksiji napravite postrane otvore kroz Koje ćete provući odabrani izbojak. Održavajte vlagu i sledećeg proleća izbojak sa saksijom odvojite od matične biljke. Nekada se izbojak ne ožili ni za dve godine, na se prvo uverite da li ima žila.

Poludrvenaste reznice magnolije, skidaju se u julu. Veličina reznica je oko 8-10 cm i one se zabadaju u pesak i drže u stakleniku. Upotreba hormona povećaće primanje reznica na ga svakako preporučujem. Čim počnu sa formiranjem korena sade se u kontejnere (saksije) u mešavinu baštenske zemlje, treseta i žutog rečnog peska. Reznice se mogu držati i u leji za ožiljavanje, ali je neophodno obezbediti zasenu i smanjiti isušivanje reznica vetrom koliko je to moguće. Reznicama se uglavnom mogu razmnožavati listopadne vrste magnolija.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/magnolija.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/magnolija-300x270.jpgadminAgroKako se razmnožava magnolija: Iz reznica ili iz semena? Kako, kada i šta treba uraditi? Magnolia se može razmnožavati i semenom i reznicama. Kod vrsta koje obrazuju seme ovo je relativno lak posao. Seme magnolije klijavost zadržava veoma kratko, tako da se mora posejati ubrzo pošto je sakupljeno. Sakuplja...