Složićete se da je ovo jedna od najčudnijih rasa mačaka koja nikog ne ostavlja ravnodušnim! Ili će Vam biti nešto najružnije što ste ikad videli ili će Vam izgledati prelepo!

Mnogi žele da nabave ovakve mačke zato što su retke i zbog toga skupe! Svakako da vlasnici izazivaju veliku pažnju gde god da se pojave sa njima.

Saznajte sve o mačakama bez krzna sfinks…kolika im je cena, gde kpiti i koje su njihove karakteristike…

Očekuju Vas neverovatne informacije!

Sfinks je rasa mačaka egzotičnog izgleda – nema krzno. Ove bezdlake mačke su jedinstvene po svom izgledu, i mada izgledaju krhko i nežno, zapanjujuće su teške s obzirom na to da su veoma male. S godinama je ova rasa mačaka bez dlaka stekla veliku popularnost širom sveta ne samo zbog svoje neobičnosti, već i zbog činjenice da su ovi ljubimci veoma odani i privrženi vlasnicima.

Macka bez dlaka

Izgled

Najupečatljivija karakteristika sfinksa je to što nema krzno. Međutim, ovo nije potpuno bezdlaka mačka, telo im je zapravo prekriveno veoma mekim dlakama. Koža im je neobična na dodir i veoma su cenjene zbog toga. Na šapama i nosu često imaju meku, gotovo bezbojnu dlaku, kao i na repu i na zadnjem delu ušiju.

Koliko će dlaka sfinks imati na sebi zavisi od nekoliko faktora, gde spadaju genetska predispozicija, klima i hormoni. Mada im koža deluje mnogo toplija na dodir nego kod drugih mačaka, one zapravo nemaju višu telesnu temperaturu od njih.Sfinks mužjaci su primetno veći od ženki, a mačići su, kada se rode, veoma naborani. Kako stare, te bore nestaju i ostaje tek nekoliko, najčešće na glavi.

bezdlaka macka

S vremenom su im se glave oblikovale u okruglaste. Imaju izražene jagodice i brkove. Njučka im je jaka i okrugla. Ženke imaju blago zašiljenu glavu. Nos im je prav i izražen. Brada im je jaka i nos i brada se nalaze u manje-više istoj ravni.

Mačka bez dlake imaa veoma velike uši koje gotovo uvek kao da su načuljene. Šire su pri dnu i obično imaju zaobljene vrhove. Uši im se nalaze pod uglom u odnosu na glavu. Oči su im krupne i najčešće su bademastog oblika. Spoljni uglovi očiju su blago zakošeni prema ušima.

macka bez krzna

Bezdlaka mačka obično ima mišićavo, čvrsto telo i skladne je građe. Grudi i stomak su im relativno široki, a kukovi i zadnjica mišićavi i lepog oblika. Vrat im je dugačak i veoma mišićav. Mužjake i ženke je prilično lako prepoznati samo po mišićima na vratu. Noge su im srednje dužine, ali su uvek u skladnoj proporciji sa telom. Zadnje noge su obično duže nego prednje. Šape ovih mačaka su ovalnog oblika, a prsti su im dugački i upadljivi.  Rep sfinks mačke je dugačak i tanak, ali ipak srazmeran u odnosu na telo.

Sfinks mačke imaju tanku dlaku po celom telu koja je gotovo nevidljiva, ali je zato vrlo meka i prijatna na dodir. Oko njuške obično imaju nešto gušću dlaku, kao i na ušima, šapama i repu. Bore im se najčešće nalaze oko njuške, iza ušiju i na ramenima. Ove mačke imaju retke obrve i kratke brkove.

Temperament i narav

Poput svih drugih rasa, sfinks mačka bez dlake voli svoju rutinu. Potrudite se da ih hranite uvek u isto vreme i da ne menjate često raspored nameštaja u stanu. Ove mačke su veoma privržene svojim gospodarima, a kako su i jako inteligentne, pravo je uživanje imati ovu mačku za ljubimca. Poštu se dosta vezuju za vlasnika, nemojte ih često ostavljati same. Odlično se uklapaju u porodice gde uvek bar nekoga ima kod kuće.

sfinks slike

Sfinks mačke bez dlake su poznate po tome što su veoma glasne i vole da “pričaju” sa svojim vlasnikom kad god je tu. Kada se ne igraju, sigurno će spavati. Veoma su tolerantne i vole da se igraju sa decom. Ove mačke se često opisuju kao “detinjaste” zahvaljujući činjenici da se interesuju za sve što se dešava oko njih. Radoznale su i sigurno će vas pratiti gde god da idete, ne samo da bi bile sa vama, već i da vide šta radite.

Ove mačke bez krzna mogu biti prilično zahtevne, ali se lepo slažu i sa drugim ljubimcima. Smatra se da ove mačke više vole kada se u kući nalazi još neki ljubimac, nego da budu same. Pošto veoma lako osete hladnoću i kod njih postoji velik rizik od opekotina od sunca, najbolje je da ih držite u stanu ili kući, i puštate napolje samo kada je lepo vreme. Odlično se prilagođavaju na život u zatvorenom prostoru, posebno ako stalno imaju društvo.

Inteligencija

Sfinks se smatra jednom od najinteligentnijih rasa mačaka i veoma brzo uči nove stvari. Obožavaju da se druže i sa ljudima i sa drugim životinjama, a oduševljavaju ih zajedničke igre. Pošto su prilično oštroumne, pokušajte da im pronađete što više igračaka.Ova mačka bez krzna voli i da skače na visok nameštaj i da oštri kandže, pa im pronađite nešto čime će se zanimati kako vam ne bi oštetile nameštaj.

Deca i drugi ljubimci

Sfinks je druželjubiva i mirna mačka, tako da je dobar ljubimac za porodice sa decom. Međutim, uvek ih držite na oku kako ne bi došlo do neke nezgode ako se igraju sa decom. Naučite i svoje dete kako da postupa sa kućnim ljubimcima.

Dobro se slažu i sa psima, posebno ako su odrasli zajedno. Ako uzimate ovu mačku, a imate psa, postepeno ih navikavajte na društvo onog drugog. Sfinks je druželjubiva mačka i dobro se slaže i sa manjim kućnim ljubimcima, ali je ipak najbolje da ih držite van domašaja ove mačke.

Sfinks – zdravlje

Sfinks mačka bez dlake može, uz dobru negu i ishranu, živeti i do petnaest godina.

Ova rasa bez krzna je prilično zdrava, ali se kod njih često javlja hipertrofična kardiomiopatija. Pronađite više informacija o ovom oboljenju kako biste ga prepoznali na vreme ako se pojavi.

Nega sfinksa

Sa ovom mačkom bar nema mnogo posla oko četkanja, ali je nega njene kože ipak važna. Osim toga, pravilna ishrana je veoma važna i za zdravlje i za izgled sfinksa.

Nega o krznu

Pošto ova mačka nema dlaka, možete zaboraviti na linjanje i četkanje. Naravno, to ne znači da ne morate da joj posvećujete nikakvu pažnju. U pregibima njene kože se često nakuplja prljavština i masnoća, pa je važno da je čistite što češće kako ne bi došlo do bolnih infekcija i čireva. Pošto je ova mačka bez krzna koje bi upilo suvišan loj iz kože, potrebno je da je blago čistite. Dobre vesti: sfinks obožava tople kupke i uživa u pažnji koju joj tada vlasnik posvećuje.

Redovno joj proveravajte i čistite uši.   U mačijim ušima se često nađu grinje, što može biti velik problem. Zato je bitno da im redovno pregledate i čistite uši.

Energičnost i živahnost

Sfinks važi za energičnu i veselu mačku, koja obožava igre sa svojim vlasnicima. Vole da se igraju i da se stalno nečim zanimaju – naravno, kada ne spavaju. Ove mačke obožavaju ljudsko društvo, što znači da ne vole da ih ostavljate same, čak ni na kratko. Pošto su društvene, vole interaktivne igre, pogotovo kada je tu još neka mačka.

Sfinks je prava “kućna mačka” u svakom smislu te reči, pa se potrudite da joj obezbedite što više igračaka i mesta na koja može da se sakrije i da se popne. Namestite im i nekoliko njihovih kutaka, gde mogu da legnu i odremaju.

Ishrana

Ako ste kupili mačku bez dlake od uzgajivača, verovatno ste dobili preporuku oko ishrane. Poštujte tu preporuku, jer je mačkama probavni trakt osetljiv. Možete joj promeniti način ishrane, ali samo ako to radite polako i postepeno kako se ne bi javili problemi. Ako dođe do nekih problema, posavetujte se sa veterinarom.

Starije mačke bez dlake nisu probirljive, ali je svakako poželjno da ih hranite što kvalitetnijom hranom. Zrele mačke treba hraniti nekoliko puta dnevno kako biste ispunili njihove nutritivne potrebe – važnost pravilne ishrane se povećava kako mačka stari. Pazite i na to koliko je vaša mačka bez dlake teška. Ako počnu naglo da se goje, to može jako loše uticati na njihovo zdravlje. Podrazumeva se da uvek ima dovoljno čiste i sveže vode.

Mačka bez dlake cena i gde kupiti

Cena ovih mačaka se danas kreće od 1000 do 1500 evra a kako Srbija ni države u susedstvu nemaju registrovane odgajivačnice a retko kada se pojave i oglasi za prodaju moraćete da ih potražite u inostranstvu.Najpogodnija destinacija je Italija.Procedura za kupovinu , papire i uvoz je nekom možda komplikovana ali ako počnete gajenje ovih mačaka možete dobro zaraditi.Bez obzira na to da li ćete naći kupca kod nas u inostranstvu je za ljubitelje ova cena prava sitnica, a putem interneta prodaja je lakša nego ikada.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/bezdlaka-macka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/bezdlaka-macka-150x150.jpgadminKućni ljubimcimačkeSložićete se da je ovo jedna od najčudnijih rasa mačaka koja nikog ne ostavlja ravnodušnim! Ili će Vam biti nešto najružnije što ste ikad videli ili će Vam izgledati prelepo! Mnogi žele da nabave ovakve mačke zato što su retke i zbog toga skupe! Svakako da vlasnici izazivaju veliku pažnju...