Čemu služe limfni čvorovi vrata ?

Limfni čvorovi su male žlezde u obliku oraha, a nalaze se po celom telu, pa tako i u na vratu. Sastoje se od belih krvnih zrnaca, koji se zovu limfociti. Limfni čvorovi su deo limfnog sistema, koji sadrži limfnu tečnost, hranljive materije i toksine i nalaze se između krvotoka i tkiva. Limfne žlezde na vratu, a i na čitavom telu, proizvode antitela koja se bore protiv raznih infekcija.

Limfni čvorovi se u organizmu mogu naći pojedinačno ili u skupinama, a mogu biti veoma mali ili veličine masline. Limfni čvorovi u skupinama su najizraženiji na vratu, preponama i ispod pazuha. Limfni čvorovi uglavnom nisu bolni, te većinu i ne možemo napipati i osetiti.

Limfni čvrovi na vratu slike
Limfni čvrovi na vratu slike

Limfni čvorovi na vratu gde se nalaze ?

Kada se postavlja pitanje gde se nalaze limfni čvorovi na vratu, odgovor je da postoje dve vrste limfnih čvorova na vratu, i to prednji (anteriorni) i zadni (posteriorni). Prednji površni i duboki limfni čvorovi podrazumevaju i submentalne i submaksilarne čvorove koji se nalaze ispod brade i vilice. Prednje limfne žlezde na vratu nalaze se na prednjoj strani vrata, a mogu se podeliti na:

 • Prelaringealne limfne žlezde – nalaze se ispred laringsa (grkljana) ili govornog aparata, blizu sredine vrata.
 • Tiroidne limfne žlezde – nalaze se pored štitne žlezde, odmah iza ključne kosti.
 • Pretrahealne limfne žlezde – nalaze se ispred traheje (dušnika), u donjem delu vrata.

Posteriorni ili zadnji limfni čvorovi nalaze duž zadnje strane vrata, a dele se na lateralne jugularne, anteriorne jugularne i jugulo-digastrične limfne čvorove.

limfne zlezde na vratu slike
Limfne žlezde na vratu slike

Bolni limfni čvorovi na vratu

Povećani i bolni limfni čvorovi na vratu se mogu pojaviti usled mnogih zdravstvenih tegoba kao što su razne povrede, infekcije ili čak tumori. Na primer, čvorići na vratu mogu se pojaviti usled prehlade ili upale grla ili kada je u pitanju neka povreda ili tumor. Generalno, otečeni limfni čvorovi se stručno nazivaju limfadenopatija i upravo ona je najčešća na vratu, a mogući uzroci čvorića na vratu su:

 • Virusne bolesti – kao što su grip, boginje, zauške itd.
 • Mononukleoza – bolest takođe izazvana virusom (citomegalovirusom), a karakterišu je simptomi kao što su groznica, bol u grlu, povećani limfni čvorovi na vratu, umor, isrpljenost itd.
 • Bakterijske bolesti – kao što streptokok ili Lyme borelioza (bakterijska infekcija koju prenose krpelji).
 • Tuberkuloza – infektivno oboljenje koje zahvata pluća i može uzrokovati uvećane limfne žlezde na vratu.
 • Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) – razvija se kod osoba zaraženih HIV virusom. HIV virus napada imuni sistem, a jedan od simptoma su i otečeni limfni čvorovi.
 • Tumori, leukemija, itd.

Limfni čvorovi na vratu simptomi

Glavni simptomi limfadenopatije su upravo čvorići na vratu, a neki drugi simptomi otečenih limfnih čvorova na vratu su:

 • Povećani limfni čvorovi na vratu od 0,5 do 1 cm
 • Tvrdi limfni čvorovi
 • Uvećane limfne žlezde na vratu koje izazivaju bol i osetljive su na dodir
 • Crvenilo i osetljivost oko limfnog čvora
 • Limfni čvorovi koji su ispunjeni gnojem (apsces)

U nekim težim slučajevima, kada se upala limfnih čvorova na vratu ne tretira na vreme, može doći do komplikacija usled kojih mora doći do hirurške intervencije dreniranja.

upala limfnih cvorova na vratu

Limfni čvorovi na vratu lečenje

Kada je lečenje otečenih limfnih čvorova u pitanju, prva i najvažnija stvar jeste da se obratite lekaru kako bi se utvrdio izrok. Poseta lekaru je obavezna ako:

 • Se limfni čvor stalno uvećava u periodu od dve nedelje.
 • Su čvorići na vratu bezbolni, ali su ipak fiksirani i tvrdi.
 • Su otečeni limfni čvorovi praćeni noćnim znojenjem, visokom temperaturom i gubitkom telesne mase, što može ukazivati na postojanje tumora u organizmu.
 • Uvećane limfne žlezde na vratu pritiskaju okolne organe i ometaju njihov pravilan rad (otežano gutanje, otežano disanje itd.).
 • Je kuglica na vratu značajno uvećana, meka i bolna na dodir. Ako je kožaiznad nje vidno crvena i izmenjena do sledećeg limfnog čvora.

Najviše korišćeni lekovi kada su povećani limfni čvorovi na vratu kod odraslih u pitanju jesu analgetici (lekovi protiv bolova). Najuobičajeniji analgetici za lečenje otečenih limfnih čvorova jesu acetaminofen i nesteroidni antiupalni lekovi koji se koriste za lečenje upale. Ipak, prekomerno korišćenje ovih lekova za lečenje upale limfnih čvorova na vratu nije zdravo, jer između ostalog može dovesti do teških alergijskih reakcija, pa je zato bolje koristiti prirodne lekove za lečenje otečenih limfnih žlezda, naravno, uz konsultaciju sa lekarom.

Prirodni lekovi za lečenje natečenih limfnih čvorova na vratu

 • Beli luk – Za beli luk je dobropoznato da ubija mikroorganizme, da je prirodni antibiotik i da ima antimikrobna, antivirusna i antiupalna svojstva. Izgnječite i pojedite 2 do 3 čena belog luka svakog dana, sve dok natečenilimfni čvorovi ne nestanu.
 • Jabukovo sirće – Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu efikasno ubija loše, a pospešuje razmnožavanje dobrih bakterija, što jabukovo sirće, kao i beli luk, čini prirodnim antibiotikom. Koristite ga kao limfatični tonik koji detoksifikuje organizam i pospešuje limfatično dreniranje. Pomešajte 2 kašike jabukovom sirćeta sa čašom vode i pijte 3 puta dnevno. Možete stavljati i obloge sa jabukovim sirćetom na otečeni limfni čvor na vratu.
 • Ulje origana – Ulje origana je dokazano veoma delotvorno kada su u pitanju virusne i gljivične infekcije. Ulje origana za lečenje natečenih limfnih čvorova na vratu (1 kašičicu) koristite tako što ćete ga razblažiti vodom ili kokosovim uljem i popijte. Ulje origana za internu upotrebu ne smete koristiti duže od 2 nedelje.
 • Hladne obloge – Stavljanje hladnih obologa na površine gde se nalaze uvećane limfne žlezde može daublaži bol i otok. Dovoljno je da oblogu držite 10 do 15 minuta, nekoliko puta u toku dana, dok se otok ne povuče. Na oblogu, radi boljeg efekta, možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca.
 • Kurkuma i med – Zahvaljujući analgetilčkom i antiupalnom svojstvu, mešavina meda i kurkume će vam pomoći da izlečite natečene limfne čvorove na vratu. Jednostavno pomešajte kašičicu praha kurkume sa medom i nanesite na otečeni deo. Ostavite da deluje 10-ak minuta, pa potom isperite mlakom vodom. Kurkumu i med za otečene limfne žlezde koristite dva puta dnevno 7 dana i rezultati sigurno neće izostati.

Postoji još mnogo prirodnih lekova za lečenje uvećanih limfnih čvorova na vratu. Ovo su samo neki od najdostupnijih i najpoznatijih. Naravno, ništa ne uzimajte bez prethodne konsultacije sa lekarom.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/Limfni-čvrovi-na-vratu-slike.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/Limfni-čvrovi-na-vratu-slike-150x150.jpgadminZdravljeČemu služe limfni čvorovi vrata ? Limfni čvorovi su male žlezde u obliku oraha, a nalaze se po celom telu, pa tako i u na vratu. Sastoje se od belih krvnih zrnaca, koji se zovu limfociti. Limfni čvorovi su deo limfnog sistema, koji sadrži limfnu tečnost, hranljive materije i toksine...