Brzo hodanje je generalno gledano svakodnevica većine ljudi, jer savremen način života i zahteva da brzo obavljamo svoje obaveze. U poslednjih nekoliko godina brzo hodanje za mršavljenje postaje sve veći hit, a sve to zato što ovaj vid vežbanja omogućuje telu da aktivira sve mišićne grupe. Pored toga, brzo hodanje pomaže dostizanju idealne telesne mase. Stručnjaci tvrde da je brzo hodanje bolje od trčanja ne samo za mršavljenje nego i za zdravlje.

Brzo hodanje pozitivno utiče na zdravlje jer:

 • Brzim hodanjem se troše kalorije i masnoće.
 • Smanjuje nivo stresa i opušta.
 • Čuva zglobove i kosti.
 • Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.
 • Pomaže vam da ostanete u formi.
 • Ubrzava metabolizam.
 • Pomaže osobama koje boluju od astme jer povećava kapacitet pluća.
 • Prevenira pojavu dijabetesa i osteoporoze.

brzo hodanje za mrsavljenje

Koliko je zdravo brzo hodanje

Brzo hodanje je idealna disciplina za sve starosne dobi i što je najvažnije, nikako ne može loše uticati na zdravlje, naprotiv. Brzo hodanje je jedna od najboljih metoda očuvanja zdravlja i vitalnosti.

Pre svega je dokazano da brzo hodanje čuva zdravlje vašeg srca i umanjuje rizik od pojave srčanog udara. Istraživanja su pokazala da 30 minuta hodanja dnevno znatno umanju rizik od pojave srčanog udara.

Osim što je idealno za prevenciju od pojave šećerne bolesti i osteoporoze, brzo hodanje pomaže i u lečenju artritisa, visokog krvnog pritiska i depresije. Istraživanja su pokazala da žene koje redovno hodaju za čak 30% umanjuju rizik od pojave osteoporoze.

Brzo hodanje doprinosi očuvanju funkcionalnosti i zdravlja bubrega jer se pre svega znojenjem eliminiše određena količina toksina iz organizma, pa tako bubrezi bivaju pošteđeni.

Dakle, osim što je brzo hodanje idealno za mršavljenje i za oblikovanje tela, ono ima samo pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka.

Brzo hodanje kao sportska disciplina

Štaviše, brzo hodanje je atletska olimpijska disciplina koja podrazumeva trku osnovnim korakom, tj. napredovanje korakom. Postoje dva osnovna pravila brzog hodanja, a to su:

 • Jedno stopalo hodača mora uvek biti u dodiru s podlogom ipo tome se razlikuje od trčanja, jer kod trčanja postoji faza leta koja podrazumeva to da su obe noge istovremeno u vazduhu.
 • Noga koja ide napred mora biti ispružena ukolenu, tj. nesavijena, sve do trenutka povratka noge u okomit položaj.

brzo hodanje pravila

Brzo hodanje pravila

Iako je hodanje prirodno kretanje, mnogo ljudi zapravo nepravilno hoda. Brzo hodanje ima svoja pravila koja se moraju poštovati kako ne bi došlo do neke povrede ili drugih neželjenih posledica.

Pravila brzog hodanja:

 • Trebalo bi stajati na peti, prebacujući težinu na tabane, dok se podižemo na prstima.
 • Drugu nogu treba podizati tek kada je noga kojom stajemo sasvim na tlu.
 • Telo treba da bude opušteno, disanje ujednačeno, a pogled usmeren napred.
 • Ruke treba da budu savijene u laktovima pod uglom od 90⁰ i njima ne treba mahati dalje od grudnog koša.

Kako bi delovanje brzog hodanja bilo zadovoljavajuće, postepeno treba ubrzavati korak, ali samo onda kada vam to ne predstavlja napor.

Brzo hodanje tehnika i brzina kmh

Kada je tehnika brzog hodanja u pitanju, najvažnije je da telo mora biti uspravno, noge i kolena za vreme oslanjanja na podlogu ispružene, a ruke aktivnije. Ruke rade zamahe uz telo, tj. ritmički se kreću napred i nazad. Dlanovi treba da budu lagano otvoreni, a disanje duboko i usklađeno sa ritmom koraka.

Kada je u pitanju brzina brzog hodanja, rekreativni učinak podrazumeva 110 do 130 koraka u minutu. Kako bi brzo hodanje za mrševljenje imalo efekta potrebno je brzo hodati 3 puta nedeljno u trajanju od 45 do 60 minuta, brzinom od oko 6 do 6,5 kmh.

Brzo hodanje na traci za mršavljenje

Brzo hodanje na traci je sjajan način da izgubite kilograme i poradite na kondiciji. Zapravo, trake za trčanje i brzo hodanje spadaju među najpopularnije sprave za vežbanje i mršavljenje.

Kada je traka za trčanje i brzo hodanje u pitanju, najvažnije je da:

 • Uđete u rutinu vežbanja
 • Nađete najpogodniju brzinu za sebe
 • Postepeno povećavate dužinu vežbanja
 • Postepeno povećavate intenzitet vežbanja

Kada se govori o traci za brzo hodanje i trčanje, najvažnija je bezbednost:

 • Naime, obavezno prvo pažljivo pročitajte uputstvo za korišćenje trake.
 • Uvek se uverite da ima dovoljno slobodnog prostora direktno iza trake u slučaju da zapnete ili vas traka zbaci.
 • Lagano podešavajte brzinu.
 • Uvek nosite odgovarajuće patike za hodanje ili trčanje dok koristite traku.

Brzo hodanje potrošnja kalorija

Za gubitak kilograma i sagorevanje suvišnih masti u organizmu preporučuje se intenzivniji tempo hoda, odnosno brzi i kratki koraci praćeni čvrstim kretanjem ruku. Osim brzog tempa hodanja, povremeno ubrzavanje ili usporavanje hoda može dodatno doprineti potrošnji kalorija. Studija i 2015. godine je pokazala da hodanje promenljivim tempom sagoreva i do 20% više kalorija u odnosu na stalan tempo hoda.

Dovoljno je da jednom do dva puta nedeljno postavite cilj i izazov savladavanja različitih terena. Hodanjem po neravnim površinama poput šuma, brežuljaka ili planinskih staza, uposlićete svoje mišiće, što će doprineti njihovom oblikovanju i pojačanom sagorevanju kalorija.

Za one koji su u boljoj kondiciji preporučuje se hodanje brzinom pri kojoj srce radi sa 65 do 75% maksimalne brzine. Maksimalna brzina rada srca meri se na sledeći način: od 220 otkucaja u minuti oduzmite broj svojih godina. Na primer, ako imate 40 godina, vaš maksimalan broj otkucaja srca je 180.

Brzo hodanje za mršavljenje rezultati i iskustva

Rezultati brzog hodanja za mršavljenje zavise od više faktora kao što su starosno doba, telesna masa i tempo hodanja, pa u zavisnosti od toga, potrošnja kalorija tokom jednog sata brzog hodanja može varirati od 300 do 500.

45 do 60 minuta brzog hodanja pet puta nedeljno čini u proseku da izgubite 2 kilograma nedeljno. Za sat vremena hodanja u proseku ćete napraviti 10 do 12 hiljada koraka ili približno 7 do 8 km.

Ako ste početnik, ovu kilometražu možete podeliti u etape i prehodati pola rute ujutru, a pola uveče. Tako ćete a svakih 10 dana u proseku izgubiti oko 0.5 kilograma.

Brzo hodanje spada u vežbe koje nisu naporne, a veoma su delotvorne jer se na taj način aktiviraju svi vaši mišići u telu i telo vam postaje zategnuto, vitko, i što je najvažnije, zdravo.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/10/brzo-hodanje-za-mrsavljenje.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/10/brzo-hodanje-za-mrsavljenje-150x150.jpgadminZdravljeBrzo hodanje je generalno gledano svakodnevica većine ljudi, jer savremen način života i zahteva da brzo obavljamo svoje obaveze. U poslednjih nekoliko godina brzo hodanje za mršavljenje postaje sve veći hit, a sve to zato što ovaj vid vežbanja omogućuje telu da aktivira sve mišićne grupe. Pored toga, brzo...