Kako joj sam naziv kaže, lekovita biljka plućnjak se primarno koristi kod oboljenja disajnih puteva, te se neretko preporučuje i za lečenje drugih tegoba, a obično u kombinaciji sa nekim drugim biljkama.

Osim već pomenutog naziva, ova biljka je poznata i kao kudravac i plućnica, a obično se preporučuje za iskašljavanje.

Sem toga, biljka plućnjak se preporučuje i kada je potrebno umiriti uporan kašalj, ali i kod ostalih oboljenja pluća, pa čak i kod tuberkuloze.

Generalno rečeno, ona utiče na olakšavanje iskašljavanja tako što bronhijalni sekret razređuje, a dobro je primenjivati je i kada je potrebno olakšati mokrenje.

plucnjak biljka

Posebno upozorenje za sve one koje interesuje biljka plućnjak jeste da se u njoj nalaze i alkaloidi koji su otrovni, te je zato neophodno voditi računa u kojoj količini se konzumira čaj od ove biljke. Takođe, u pojedinim slučajevima čak može da izazove i alergiju, te je zato neophodno poštovati uputstvo za upotrebu.

Plućnjak kao lek

Ako se primenjuje plućnjak kao lek, najčešće se koristi kada postoji katar disajnih puteva, te je neophodno da se nagomilana sluz izbaci. Takođe se preporučuje koristiti je i kod upale pluća, zatim kod promuklosti, ali i u slučaju pojave bronhitisa i to hroničnog, kao i kod gripa.

caj od plucnjaka

Primećeno je da ova biljka pomaže i kod bolova u grlu, ali da je dobra i za čišćenje krvi, zatim je treba koristiti kod astme, pa čak i tuberkuloze i upale pluća.

Primenjuje se i kod hemoroida, a primećeno je da poboljšava rad bubrega i želuca, kao i izlučivanje mokraće.

Pored toga što sadrži vitamin C, biljka plućnjak u sebi ima i gvožđa i kalcijuma, ali i silicijumovu kiselinu, kao i mnoge druge lekovite elemente.

Trebalo bi plućnjak kao lek koristiti i protiv dijareje, ali one blaže, te ukoliko je neophodno izbaciti nagomilanu vodu, budući da pospešuje znojenje.

Čaj od plućnjaka

plucnjak caj

Mahom se čaj od plućnjaka, kao što smo već naveli preporučuje za izbacivanje nagomilanog sekreta iz bronhija i pluća.

Dokazano leči ne samo upalu ovih organa, već i kašalj, a primećeno je da ispoljava naročito pozitivne efekte čak i kod tuberkuloze.

Isto tako se kod pojave promuklosti, odnosno kod oboljenja glasnih žica preporučuje konzumirati čaj od plućnjaka, a pomaže i kod anemije, budući da pročišćava krv.

Dobar je i za poboljšanje cirkulacije, pa samim tim se preporučuje koristiti ga kod hemoroida i proširenih vena, a utiče pozitivno i na rad bubrega, bešike i želuca.

Izuzetno je važno da osobe koje su sklone alergijama, to jest koje su osetljivije ili uopšte ne konzumiraju ovaj čaj ili ga sa naročitom pažnjom piju i to u tačno definisanoj količini, jer mogu imati nepotrebnih poteškoća.

Priprema

U principu, priprema ovog čaja je vrlo jednostavna, a podrazumeva da jednu kašičicu treba preliti sa jednom šoljom ključale vode, te ostaviti da odstoji oko pola sata i nakon toga procediti. Obično je preporuka da se konzumira tri puta u toku dana po jedna šolja čaja, a neposredno pre jela.

Postoje i drugačiji načini pripreme, a jedan od njih podrazumeva da se kašičica čaja prelije sa 200 mililitara, ali u ovom slučaju hladne vode. Zatim se navedena smesa zagreva sve dok ne proključa, a nakon toga se pričeka desetak minuta i procedi.

Takođe, drugačiji način pripreme jeste i kada jednu kafenu kašičicu čaja prelijte sa šoljom proključale vode, a već nakon tri minuta procedite i konzumirate po uputstvu.

Čaj od plućnjaka za decu

Kao i za bilo koji drugi čaj, tako se isto i čaj od plućnjaka za decu isključivo preporučuje koristiti pod stručnim nadzorom, to jest prvo se treba raspitati da li je dozvoljeno u konkretnom slučaju da ga dete konzumira i u kojoj tačno količini.

Gde kupiti i cena

Ukoliko vas zanima gde kupiti čaj od plućnjaka, trebalo bi da znate da njegova cena uopšte nije visoka.

U specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane možete kupiti pakovanje ovog čaja od 50 grama, a po ceni koja obično ne prelazi 200 dinara.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/02/plucnjak-caj.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/02/plucnjak-caj-150x150.jpgadminBiljeKako joj sam naziv kaže, lekovita biljka plućnjak se primarno koristi kod oboljenja disajnih puteva, te se neretko preporučuje i za lečenje drugih tegoba, a obično u kombinaciji sa nekim drugim biljkama. Osim već pomenutog naziva, ova biljka je poznata i kao kudravac i plućnica, a obično se preporučuje za...