Oman je član iste porodice biljaka kao i suncokret i ambrozija, poreklom iz južne i istočne Evrope, ali naturalizovan širom sveta. Biljka oman je dobila ime po Heleni Trojanskoj, koja je nosila ovo cveće sa njom kada je Paris oteo iz Sparte.

Oman biljka (latinski naziv: Inula helenium) je poznata i po sledećim narodnim nazivima: ivanjsko zelje, oman trava, obratiš, ovnjak, tušcak, veliki koren, veliko zelje i dr.

Trava oman je široko rasprostranjena biljka iz porodice glavočika (Asteraceae).

Ova biljka je uobičajena u Velikoj Britaniji, centralnoj i južnoj Evropi i Aziji. Oman je dugo cenjen kao efikasno sredstvo za respiratorne tegobe, čak je naveden i u američkoj farmakopeji. Tradicionalna kineska i indijska ajurvedska medicina navode upotrebu omana za bronhitis i astmu, kao i kod starih Grka i Rimljana.

trava oman caj

Trava oman je trajna zeljasta biljka sa razgranatom stabljikom visine do 2 metra. Glavni koren biljke je dugačak, mesnat i gomoljasto zadebljao, dok je sporedno korenje nekako vlaknasto. Sa spoljne strane je svo korenje smeđe boje, dok je iznutra bele boje. Korenje omana ima slab miris i gorak ukus. Kod osušenog korena, ukus je blaži i miris podseća na ljubičicu. Listovi oman trave su uspravni, veliki, široki i duguljasti, nalaze se na dugačkim drškama. Listovi su odozgo hrapavi i zelene boje, a sa donje strane beli, dok su na kraju nazubljeni. Cvetovi su skupljeni u glavičaste cvasti žute boje, i podsećaju na mali suncokret.

Ova lekovita biljka se najviše gaji po vrtovima.

 

Oman koren

Oman koren je debeo, razgranat i mucilagenozan, i ima topao, gorak ukus i miris nalik na kamfor sa slatkim cvetnim (slično ljubičici) tonovima.

Lekoviti deo biljke oman je upravo njen koren , koji se uzima u proleće i jesen, a listovi i cvetovi se takođe mogu koristiti kao lek, i to se uzimaju za vreme cvetanja.

Oman koren se koristi kao lek za plućne bolesti, uključujući astmu, bronhitis i veliki kašalj. Takođe se koristi da spreči kašalj, posebno kašalj uzrokovan tuberkulozom; i kao sredstvo za iskašljavanje da pomogne da izbacite šlajm.

Ostale upotrebe uključuju poboljšanje želudačne funkcije, lečenje mučnine i dijareje i ubijanje crva (parazita) koji mogu da žive u crevima. Neki ljudi koriste oman da podstaknu znojenje. U hrani i piću, oman se koristi za ukus. U drugim proizvodnim procesima, oman se koristi kao aromatično sredstvo u kozmetici i sapunima.

Kako to radi?

Oman sadrži hemikalije koje mogu da ubiju gliste koji napadaju creva.

Oman kao lek

Oman kao lek je pre svega poznat kao respiratorni tonik, i koristi se da olakša disanje u slučajevima astme i bronhitisa. Oman je takođe gorak tonik koji tonizira probavni sistem.

Oman kao lek deluje kao sredstvo za iskašljavanje, antitusik, sedativ, anti-gljivično sredstvo, za opuštanje, zagrevanje i ima antimikrobske aktivnosti. Takođe deluje kao antihelmintik, antispazmodik, analgetik, diuretik, holagog, stimulans, laksativ, emenagog, dijaforetik, antiemetik, stomahik, antiseptik i dr.

Oman kao lek se može koristiti kod menstrualnih problema i išijasa, ali i za lečenje kožnih problema.

Danas se oman kao lek najviše koristi za respiratorne probleme.

Oman može ublažiti nadraženu sluznicu bronhija i deluje kao sredstvo za iskašljavanje za čišćenje pluća. Iz ovog razloga, oman može biti koristan kod bilo koje respiratorne tegobe koja proizvodi obilno lučenje sluzi.

Oman je i antihelmintik, što znači da ima sposobnost da uklanja crve (parazite) iz digestivnog sistema.

Oman – upotreba:

Oman se tradicionalno koristi kao specifičan lek za hronični bronhitis i bronhijalnu astmu, jer koren omana sadrži helenalin, helenin i najefikasniji sastojak inulin, a ove fitohemikalije mogu da oblože i umiruju bronhijalne prolaze, tako da oman predstavlja ekspektorant koji pomaže da se smanji sekret usled hroničnog bronhitisa.

Alantolakton, jedinjenje sa dejstvom na iskašljavanje, sekretolitičkim i antitusik dejstvom – takođe pokazano može da pomogne telu u borbi protiv štetnih organizama.

Oman kao lek za respiratorne bolesti

Tokom stegnutog disanja, sluznica na disajnim putevima postaje otečena i crvena, što otežava disanje. Inulin iz omana oblaže i smiruje nadraženu sluznicu bronhijalnih prolaza i takođe deluje kao sredstvo za iskašljavanje da se smanji i očisti sekret iz pluća.

Oman formule se često koriste za ublažavanje kašlja. Konstatovano je da koren omana ima opuštajući efekat na glatke trahealne mišiće.

Gorka tonična svojstva u omanu stimulišu apetit i varenje, povećavaju protok žuči, a mogu da pomažu i kod gripa ili bronhitisa.

Oman se može koristiti kao lek i kod kratkog daha.

Koren se koristi da podrži dobro zdravlje pluća kod pojedinaca koji su skloni asmatičnim napadima.

Iako se oman često dovodi u vezi sa bronhitisom i emfizemom, tradicionalno može da se koristi za ublažavanje simptoma plućne tuberkuloze, takođe.

U malim dozama, smanjuje nivo šećera u krvi, ali u većim dozama, podiže nivo šećera u krvi, barem kod eksperimentalnih životinja, međutim, jedno referentno istraživanje je potvrdilo da snižava nivo šećera u krvi zbog sadržaja inulina, čime se smanjuje propadanje zuba.

Doziranje:

Sušeni koren: 1,5 – 3 g ili za dobijan je esencije, 3 puta dnevno.

Tečni ekstrakt: 1:1 u 25% alkoholu, 1-2 ml, 3 puta dnevno.

Tinktura: 1:5 u 25% alkoholu, 3-5 ml, 3 puta dnevno.

Sirup za kašalj: 10-20 ml.

NAPOMENA:

Oman je dostupan u kapsulama, tinkturi i čaju. Pojedinci koji pate od srčanih problema ili hipertenzije, ne treba da uzimaju oman više od jednom nedeljno. Ako ga koristite u obrocima, oman se može držati u vodi pola sata pre upotrebe, kako bi se smanjila količina natrijuma koju sadrži.

Oman čaj

Oman čaj se koristi za umirenje kašlja, da stimuliše varenje, kod dispepsije i deluje tonirajuće na želudac; za bronhitis, pleuritis, upalu pluća. U kombinaciji sa ehinaceom, oman čaj je odličan za astmu, polensku groznicu, veliki kašalj, upale urinarnog i respiratornog trakta, grip, upalne procese, rane, afte, išijas, akne, staračke pege, pege i menstrualne probleme.

Oman čaj se danas prvenstveno koristi za tretman respiratornih tegoba, pre svega kod kašlja, koji je prateći simptom mnogih respiratornih bolesti, počev od obične prehlade pa sve do upale pluća i bronhitisa.

Čaj od omana – priprema:

jednu kašičicu osušenog korena omana preliti sa 2 dl ključale vode, pokopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim procediti, zasladite medom po želji i pijte 1-2 šolje ovog čaja dnevno, posle obroka.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/01/trava-oman-caj.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/01/trava-oman-caj-150x150.jpgadminBiljeOman je član iste porodice biljaka kao i suncokret i ambrozija, poreklom iz južne i istočne Evrope, ali naturalizovan širom sveta. Biljka oman je dobila ime po Heleni Trojanskoj, koja je nosila ovo cveće sa njom kada je Paris oteo iz Sparte. Oman biljka (latinski naziv: Inula helenium) je poznata...