kako odabrati psa za deteAmerička agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je upozorenje da pacijenti koji koriste lek flurbiprofen ili slične lekove, a imaju kućne ljubimce – budu krajnje oprezni jer mogu ugroziti zdravlje svojih ljubimaca. U saopštenju se navodi da je i veoma mala količina ovog leka dovoljna da ugrozi život kućnom ljubimcu.

Navedeno je nekoliko primera kod mačaka:

– U jednom domaćinstvu, dve mačke su zbog otkazivanja bubrega poslate na oporavak u veterinarsku stanicu.
– U drugom slučaju, kod dve mačke u domaćinstvu zabeleženo je povraćanje, letargija, gubitak apetita i anemija, pa je, i pored intervencije veterinara, ishod bio smrtan.
– U trećem domaćinstvu, jedna mačka je umrla od leka koji je koristio njen vlasnik.
– Primećeno je i da lekove na bazi losiona ili kreme treba pažljivo upotrebljavati ukoliko imate ljubimca, jer je bilo pet slučajeva sa smrtnim ishodom.

Zbog svega navedenog, FDA preporučuje:

– Čuvati lekove van domašaja ljubimca.
– Baciti ili lepo oprati krpu ili aplikator gde se mogu naći ostaci leka.
– Savetovati se sa lekarom o eventualnom prekrivanju mesta na ljudskom telu koje se leči (da ljubimci to ne bi lizali).
– Ukoliko ljubimac bude izložen leku, okupati ga temeljno i konsultovati veterinara.
– Tražiti veterinarsku negu za svog ljubimca ukoliko se primete: letargija, povraćanje ili gubitak apetita.

FDA na kraju saopštava da, iako nije dobila izveštaje o psima i drugim kućnim ljubimcima osim o mačkama, gotovo je sigurno da je i njima život ugrožen kontaktom sa ovim ili sličnim lekovima.

Upozoravamo da su pojedini lekovi možda „ukusni“ kućnim ljubimcima, a za njih i veoma male količine mogu biti opasne (dodir sa kožom, lizanje, udisanje ili gutanje).

Napomena

Podsećamo vas da vodite računa i o tome da lekovi ne budu dostupni deci, jer pojedini lekovi za odrasle – mogu biti opasni za neoprezne i radoznale mališane.

loading...

loading...
adminKućni ljubimciAmerička agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je upozorenje da pacijenti koji koriste lek flurbiprofen ili slične lekove, a imaju kućne ljubimce – budu krajnje oprezni jer mogu ugroziti zdravlje svojih ljubimaca. U saopštenju se navodi da je i veoma mala količina ovog leka dovoljna da ugrozi život...