cesto krvarenje nosaKrvarenje iz nosa ili epistaksa uobičajena je pojava u dečjem 1 stu. Može da nastane usled povrede nosa, virusnih i bakterijskih infekcija, ali i tumora nosne šupljine i hematoloških oboljenja (oboljena krvi). Najčešće se javlja iz spleta krvnih sudova koji se nalaze na nosnoj pregradi, oko 1 cm od ulaza u nosnu šupljinu. Taj splet (čiji je stručni naziv locus Kiesselbachi) lako može da se povredi prilikom i čačkanja nosa ili infekcije.
Mada deluje zastrašujuće, krvarenje iz nosa u najvećem broju slučajeva ne zahteva poseban tretman, a najvažnije je, savetuju stručnjaci, da se dete umiri.

– Nikako ne treba paničiti, jer krvarenje iz nosa nije opasno po život. Najčešće prestaje spontano, posle 10 do 15 minuta, ali može ponovo da se javi posle nekoliko sati ili dana. U slučaju krvarenja iz nosa treba snažno spolja pritisnuti nozdrve prstima. Pritisak treba da traje desetak minuta, koliko je i prirodno vreme zgrušavanja krvi. U tom položaju dete treba da diše na usta. Nije neophodno da se zabaci glava pozadi, jer se onda krv sliva u ždrelo što izaziva mučninu, a ponekad i povraćanje. Ukoliko se knjarenje dogodi u kući bilo bi dobro da se na koren nosa stavi led ili hladna obloga. Takođe se preporučuje da se komadić vate nakvasi različitim rastvorima morske soli ili fiziološkim rastvorom i da se tako pripremljen tampon stavi u nosnu šupljinu.
– Kapi za nos koje sužavaju krvne sudove mogu da pomognu zaustavljanje krvarenja. Dovoljno je se naprskaju u nos. Sa druge strane, kortikosteroidi u spreju koji se koriste u terapiji alergija, mogu da izazovu krvarenje ako postoji neka infekcija nosa.

ODRASLI

Krvarenja iz nosa su najčešća u dečjem uzrastu i uglavnom su posledica infekcija ili povreda. Sa odrastanjem ova pojava je sve reda. Inače, krvarenje iz nosa odraslih obično se javlja kao posledica povišenog krvnog pritiska ili tumora u nosu.Ova krvarenja su opasnija od dečjih i uglavnom ne prestaju bez lekarske pomoći.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/01/cesto-krvarenje-nosa.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/01/cesto-krvarenje-nosa-300x222.jpgadminMedicinaKrvarenje iz nosa ili epistaksa uobičajena je pojava u dečjem 1 stu. Može da nastane usled povrede nosa, virusnih i bakterijskih infekcija, ali i tumora nosne šupljine i hematoloških oboljenja (oboljena krvi). Najčešće se javlja iz spleta krvnih sudova koji se nalaze na nosnoj pregradi, oko 1 cm od...