Slično antibebi piluli za kontracepciju za žene, i ova pilula za kontracepciju sadrži progesteron, ženski hormon. On blokira nastajanje spermatozoida i tako muškarca čini neplodnim.Ovaj efekt progesterona poznat je ,naučnicima već sedam decenija.
kontracepcija za muskarce
Kod kontracepcije za žene ovaj hormon sprečava dozrevanje jajašca u jajniku. Medjutim, izgledalo je nemoguće primeniti ga kod muškaraca, zbog propratnog dejstva: istovremeno sa ,blokiranjem stvaranja spermatozoida u testisima on sprečava i nastajanje muškog seksualnog hormona testosterona, čime muškarac gubi interesovanje za ženu i postaje impotentan. Činilo se da taj nepovoljni uticaj hormona nije moguće izbeći. Profesor Koutino je došao na ideju da se, s obzirom da progesteron iz pilule sprečava stvaranje muškog seksualnog hormona, muškarcu veštačkim putem doda testosteron. Rezultat ovakvog razmatranja je — kontraceptivna pilula za muškarce, koja se sastoji od pllule sa progesteronom i jedne kapsule ispunjene seksualnim hormonom testosteronom.

Pilulu muškarac uzima jednom u sedam dana; kapsula se inplantira u podlakticu, a obezbeduje dovoijno testosterona za godinu dana. Nakon godinu dana potrebno je usaditi novu kapsulu. Već u toku prvih istraživanja ustanovljeno je da je potrebno najmanje šest sedmica uzimati pilulu i tek nakon toga je njen učinak potpun.`Razlog je što semenu treba 79 dana da potpuno sazri. Pilula sprečava nastajanje semena, ali se ono koje se već počelo stvarati dozreti do kraja. Stoga je muškarac, iako je uzeo pilulu, još nekoliko sedmica plodan.Iz istog razloga se nakon prestanka uzimanja piluie plodnost ne vraća odmah. Svetska zdravstvena organizacija ..(WHO) smatra da če ova pilula odigrati veoma značajnu ulogu u kontroli populacije, naročito u nerazvijenim prenaseljenim zemljama.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/06/KONTRACEPCIJA-ZA-MUskarce.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/06/KONTRACEPCIJA-ZA-MUskarce.jpgadminMedicinaZdravljeSlično antibebi piluli za kontracepciju za žene, i ova pilula za kontracepciju sadrži progesteron, ženski hormon. On blokira nastajanje spermatozoida i tako muškarca čini neplodnim.Ovaj efekt progesterona poznat je ,naučnicima već sedam decenija. Kod kontracepcije za žene ovaj hormon sprečava dozrevanje jajašca u jajniku. Medjutim, izgledalo je nemoguće primeniti...