Bengalska mačka je uzgojena u Sjedinjenim Američkim državama i reč je o relativno novoj vrsti mačaka. Obično su veće, ili su srednje veličine, i upadaju uoči sa svojim neobičnim šarama (nalik tigrovim) i jakim, mišićavim telom.

Bengalska macka slike

Nastale su ukrštanjem azijske leopard mačke sa domaćim vrstama (egipatskom mau mačkom, ociketom i abisinskom mačkom).

Poznate su po otvorenosti i druželjubivosti, kao i po svom lepom izgledu. Bengalska mačka je veoma brzo stekla popularnost širom sveta.

Bengalska mačka cena

Iako kruže priče da koštaju preko 50.00 dolara mogu se nabaviti i za manje od 500 $ retke jesu ali se već i u SAD mogu naći ispod 400 $ a u nastavku saznajte gde da nabavite jednu ako vam cena nije problem !

Mnogi vide i uzgoj ovih mačaka kao priliku za BIZNIS ali tu postoje i neki problemi koji doduše nisu i nerešivi!

Nastavite sa čitanjem:

Izgled

Bengalska mačka je veoma upadljiva, ne samo zbog svog čarobnog krzna, već i zbog elegancije, mišićavosti i ljupkosti.

 

bengalska macka slika

Ove mačke su prilično oštroumne, odlično reaguju, ali su i verni prijatelji, tako da su veoma zahvalni ljubimci. Ženke su obično manje od mužjaka, mada i jedni i drugi imaju nizak rep, slično divljim mačkama.

Imaju široku glavu lepih, zaobljenih kontura. Glava im je obično malo duža nego što je široka i imaju visoke jagodične kosti.

Bengalska mačka ima relativno malu glavu u odnosu na telo, ali ta disproporcija nije ekstremna i upadljiva. Kada se gleda iz profila, od čela kreće blago zakrivljenje ka nosu, koji je obično širok i velik.

Njuške su im široke, a brade jake i zaobljene. Imaju dosta istaknute brkove, što im daje egzotičan izgled. Imaju deblji, mišićavi vrat, a mužjaci imaju izražene vilice.

Uši su im relativno male i šire su pri dnu, a vrhovi su zaobljeni. Na ušima se nalazi relativno malo krzna. Oči su im velike i ovalnog ili sasvim okruglog oblika, malo iskošene ka ušima.

bengalska macka cena

Telo bengalske mačke je dugačko, mišićavo i graciozno. Zadnji deo tela im je razvijen i neznatno je viši u odnosu na prednji deo. Noge su im srednje dužine, jake su i mišićave, a zadnje noge su im nešto duže u odnosu na prednje. Imaju velike i okrugle šape.

Rep je srednje dužine, sa zaobljenim vrhom.

Dlaka bengalske mačke je kratka ili srednje dugačka, veoma gusta i mekana na dodir. Mačići obično imaju dužu dlaku u odnosu na starije mačke.

Ovo će Vas sigurno zanimati:

Temperament i narav

Bengalska mačka je veoma brzo postala omiljeni ljubimac širom sveta, i to nije samo zbog njenog veličanstvenog krzna.

One se jako vezuju za jednu osobu u porodici koja ih čuva, mada su prijateljski nastrojene i prema svima ostalima. Veoma su inteligentne i do kraja života obožavaju da se igraju. Za razliku od većine drugih mačaka, bengalske mačke vole vodu i vole da budu blizu nje. Mnoge bengalske mačke će srećno uskočiti u baru ili čak pod tuš.

Obožavaju ljudsko društvo i ne vole da budu zanemarene. Mada nisu lude za tim da leže u krilu i da ih mazite, i više vole da se igraju i skaču, kada se umore, sigurno će se sklupčati pored vas na kauču. Kada smo već kod toga, ne postoji stvar koju bengalske mačke vole više od boravka napolju. Imaju jak instinkt lovca, kao i njihovi preci. Međutim, ako živite u gradu ili u blizini veće saobraćajnice, nije dobra ideja da ih puštate napolje (kao što je slučaj i sa drugim mačkama).

Zato se bengalske mačke uglavnom drže kao ljubimci u kući ili stanu i uskoro se dobro prilagode tome što im nije dozvoljeno da lunjaju napolju. Veoma su energične i zato ih treba stalno nečim okupirati kako bi bile zaista srećne. To znači da su im potrebne interaktivne i zanimljive igračke, i to mnogo njih. Obožavaju da se penju na nameštaj kako bi mogle da gledaju dole.

A sad ono najvažnije:

Inteligencija

Bengalska mačka se smatra jednom od najinteligentijih vrsta mačaka. Veoma brzo uče nove stvari i obožavaju komplikovane igre i aktivnosti. Pošto su toliko pametne, bengalske mačke lako počinju da se dosađuju. Zato je važno da im nađete mnogo interesantnih igračaka, posebno ako ih stalno držite unutra. Postavite i platforme na koje mogu da se penju – to isto obožavaju. Ne vole da ih ostavljate i ne vole samoću, pa se bolje snalaze u domaćinstvu u kom postoji još neka mačka, ili čak i pas. Odličan su izbor za porodice gde uvek bar nekoga ima kod kuće.

Deca i drugi ljubimci

Pošto su bengalske mačke veoma društvene, odlične su za velike porodice, posebno sa decom i drugim ljubimcima. Obožavaju decu i sigurno će provesti sate igrajući se sa njim. Međutim, veoma je važno da naučite decu kako da se ponašaju prema mačkama kako bi se sprečile nezgode, i uvek budite u blizini.

Bengalska mačka je jedna od onih vrsta koje vole pse, posebno ako odrastu u istom domaćinstvu. Vole da obeležavaju svoju teritoriju, tako da ponekad druga mačka u kući može stvoriti problem. Ali, ako bengalska mačka odraste sa nekom drugom mačkom, postaće najbolji prijatelji (verovatno i tako što će kasnije podeliti teritoriju). Ako imate neke manje ljubimce u kući, dobro ih čuvajte od bengalske mačke, jer ona ima jak instinkt za lovom, tako da može napadati sitnije životinje (tipa hrčka) iz čiste zabave. Zato je najbolje da tog ljubimca držite podalje od domašaja ove mačke.

Zdravlje bengalske mačke

Prosečan životni vek bengalske mačke je između dvanaest i šesnaest godina ako ih dobro pazite i hranite kako treba.

Ova mačka je jedna od zdravijih i otpornijih rasa, i tek nekoliko bolesti može da ih pogodi. Bolesti koje se najčešće javljaju kod bengalskih mačaka su:

  • iščašenje čašice kolena
  • displazija kukova
  • deficit piruvat kinaze
  • progresivna retinalna atrofija
  • hipertrofična kardiomiopatija

Nega bengalske mačke

Potrebno je da redovno četkate bengalsku mačku kako bi joj koža i krzno ostali u besprekornom stanju. Osim toga, bengalskim mačkama je potrebna kvalitetna ishrana, koja će ispuniti sve njihove nutritivne potrebe. Potrebno je i da ih stalno zanimate nečim, jer su veoma inteligentne. Bengalskim mačkama brzo postane dosadno ako ostanu same ili ako im niko ne poklanja pažnju, posebno ako ih držite u stanu.

Nega o krznu

Bengalske mačke imaju kratku, bujnu dlaku i zato nega ove mačke zahteva prilično malo vremena. Jednom nedeljno možete da je očetkate i to je otprilike sve što je potrebno da bi im krzno ostalo sjajno i gusto.  Poput svih ostalih mačaka, ove mačke se najviše linjaju u proleće i jesen, tako da je najbolje da ih tada češće četkate.

Pažljivo im pregledajte uši i čistite kad god je to potrebno. Ako im se u ušima nakupi previše cerumena, to može dovesti do bolne infekcije koja se kasnije teško izleči. Ukratko, kada je reč o infekcijama uha, najbolje je sprečiti ih. U ušima ovih mačaka se često nađu grinje, što može biti velik problem. To je još jedan razlog da ih redovno pregledate i čistite im uši.

Energičnost i živahnost

Bengalska mačka ima naizgled neiscrpnu energiju, pa je potrebno da joj stalno nalazite neku preokupaciju kako bi bila srećna. Ovo nije tip lenjih mačaka koji voli da se ispruži, ali kada su umorne, sigurno će doći kod vas da se maze. Ako mačku držite isključivo u zatvorenom prostoru, nađite joj što više igračaka i obezbedite joj dosta mesta da se sakrije. Pritom, imajte na umu da ove mačke obožavaju da se penju na stvari, posebno na ormare.

Većina odgajivača preporučuje vlasnicima ovih mačaka da im obezbede pristup samo u zaklonjeno dvorište, pogotovo ako žive u gradu ili u blizini velikih saobraćajnica. Bengalske mačke su trenutno veoma skupe, tako da postoji dosta specijalizovanih kradljivaca. Nemojte to zaboraviti pre nego što pustite svoju mačku da odluta na ulicu.

Ishrana

Ako ste kupili mačku direktno od uzgajivača, verovatno ste dobili preporuku oko ishrane. Te preporuke se treba držati, posebno u pogledu hrane koju treba izbegavati, jer im se stomak relativno lako uznemiri. Možete promeniti ishranu svog ljubimca ako želite, ali to uvek radite sporo i postepeno kako se ne bi javili problemi. Ako se ti problemi jave i primetite da mačka neće da jede novu hranu, vratite je na stari režim ishrane i pitajte veterinara za savet pre nego što pokušate da joj ponovo promenite ishranu.

Starije mačke nisu previše probirljive, ali to ne znači da ne treba da ih hranite kvalitetnim namirnicama. Zrele mačke treba hraniti nekoliko puta dnevno kako biste ispunili njihove nutritivne potrebe – važnost pravilne ishrane se povećava kako mačka stari. Pazite i na to koliko je mačka teška. Ako počnu naglo da se goje, to može imati poguban uticaj po njihovo zdravlje. I naravno, uvek obezbedite svom mezimcu dovoljno sveže i čiste vode.

Srbija, BiH i Hrvatska i nisu područja gde postoji masovna prodaja ovih mačaka jer je uzgoj u začetku.Ipak s vremena na vreme se pojave oglasi ali često sa naduvanim cenama.Pošto ne postoji veliko interesovanje vlasnici su često spremni da višestruko spuste cenu!

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/bengalska-macka-slika-1.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/bengalska-macka-slika-1-150x150.jpgadminKućni ljubimcimačkeBengalska mačka je uzgojena u Sjedinjenim Američkim državama i reč je o relativno novoj vrsti mačaka. Obično su veće, ili su srednje veličine, i upadaju uoči sa svojim neobičnim šarama (nalik tigrovim) i jakim, mišićavim telom. Nastale su ukrštanjem azijske leopard mačke sa domaćim vrstama (egipatskom mau mačkom, ociketom i...