Ko kaže poslednje zbogomMuškarci i žene se podjednako često odlučuju na raskid veze, razlika postoji samo kad je u pitanju brak, koji će pre okončati pripadnica nežnijeg pola, ali naučnici nisu saglasni oko razloga ove pojave

Dok se ranije verovalo da su žene te koje će reći poslednje zbogom u vezi, novo američko istraživanje tvrdi suprotno. Muškarci i žene se podjednako često odlučuju na raskid veze, razlika postoji samo kad je u pitanju brak koji će pre okončati pripadnica nežnijeg pola. Ali, naučnici nisu saglasni oko razloga ove pojave.

Neki tvrde da objašnjenje leži u činjenici da su pripadnice nežnijeg pola osetljivije na uspone i padove u braku, ali Majkl Rozenfeld, profesor Univerziteta u Srenfordu misli drugačije. Autor dugogodišnje studije započete pre pola decenije, u kojoj je učestvovalo 2000 parova, ustanovio je da su žene inicirale 69 posto razvoda. Ipak, ova statistika se menja na pola-pola ako su živeli zajedno pre braka. Takođe, zajednički rastanak bio je uobičajeniji kad partneri nisu bili u braku, već u vezi.

Razlog, tvrdi Rozenfeld, leži u evolutivnoj psihologiji. Žene su spremnije za brak i posvećenost, pa kad se ispostavi da druga strana ne deli isto interesovanje, odluče se za kraj. Još jedan faktor je važan. Institucija braka se menja sporije od odnosa među muškarcima i ženama koje je zahvatio talas emancipacije i rodne ravnopravnosti. Obične veze, s druge strane, nisu opterećene očekivanjima ovog tipa što ih čini fleksibilnijim i prilagodljivijim modernim romansama.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/09/Ko-kaže-poslednje-zbogom.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/09/Ko-kaže-poslednje-zbogom-150x150.jpgadminseks i ljubavMuškarci i žene se podjednako često odlučuju na raskid veze, razlika postoji samo kad je u pitanju brak, koji će pre okončati pripadnica nežnijeg pola, ali naučnici nisu saglasni oko razloga ove pojave Dok se ranije verovalo da su žene te koje će reći poslednje zbogom u vezi, novo američko...