kiseli kupusStara izreka kaže da ko drži do zdravlja, jede kupus. To posebno važi za – kiseli kupus.Ova ukusna namirnica ne samo da podstiče i jača imunološki sistem, već i pospešuje rad metabolizma i izbacivanje otrova iz tela, preventivno i terapijski deluje kod karcinoma i – na kraju kao šlag na torti -kiseli kupus podstiče uspavani libido!

Kiseli kupus je – znale su to još naše bake – prirodan i vrlo koristan lek, bez neželjenih nuspojava koje prate veštački stvorene medikamente.Njime su se još u 3. veku pre naše ere hranili graditelji Velikog kineskog zida, a kiseli kupus bio je poznat i starim Grcima, koji su njime lečili odredene tegobe. Primera radi, Aristotel piše da je kiseli kupus izvrstan lek protiv mamurluka, dok lekar Dioskorid u 1. veku ističe kako “kupus leči telo iznutra, a ako se koristi spolja pomaže kod rana i opekotina“. Navodno su ga koristili i stari Egipćani, dok su stari Rimljani verovali da kupus pomaže dojiljama da imaju više mleka, da povoljno utiče kod zamućenja vida, na glavobolju i mamurluk. U osvajačkim pohodima, Rimljani su kiseli kupus proširili na čitavo svoje carstvo.

Kiseli kupus je lekovit jedino sirov

U 12. veku, kiseli kupus je za lečenje preporučivala čuvena časna sestra Hildegard iz Bingena, kao i veliki filozof i sveštenik Albertus Magnus. Postepeno kiseli kupus postaje nemačko nacionalno jelo. U 18. veku počinje da se konzumira na brodovima da bi sprečio skorbut, a u 19. veku ga je čuveni bavarski lekar i sveštenik Sebastijan Knajp preporučivao kod smetnji u varenju, lenjosti creva, kostobolje, povreda, čira na želucu i šećerne bolesti.

Savremena nauka je potvrdila da kiseli kupus, zbog mnogobrojnih korisnih sastojaka (mineralne materije, elementi u tragovima vitamini i aktivne biomaterije) može da pomogne u lečenju najrazličitijih bolesti, ne izazivajući štetne nuspojave. Medjutim, treba imati na umu da kiseli kupus zagrevanjem znatno gu bi na kvalitetu i da bi ga uvek trebalo nabavljati od osoba koje ga kisele u buradima, na starinski način, jer je industrijski pakovan kupus uglavnon pasterizovan, odnosno zagrevan. Pošto se tradicionalna jela od kiselog kupusa dugo kuvaju, za naše zdravlje biće najkorisnije ako trećinu kupusa dodamo u sirovom obliku neposredno pred iznošenje na trpezu, u obliku salate.Rasol ili sok od kiselog kupusa takodje je vrlo lekovit i pije se sirov.

Kiseli kupus zaštitnik od karcinoma

Kupus u svim oblicima, a posebno kiseli kupus, ubraja se u namirnice koje mogu da imaju značajnu zaštitnu ulogu u prevenciji karcinoma. Kiseli kupus podstiče i jača imunološki sistem, čiji je zadatak i da razara ćelije raka, pospešuje rad metabolizma, a na taj način i izbacivanje otrova iz tela. Kiseli kupus i sok od kiselog kupusa sadrže prirodne sastojke koje dokazano preventivno i terapijski deluju kod karcinomskih oboljenja:
-balasne materije
-vitamin C
-folna kiselina
-kalcijum
-sekundarne biljne materije iz grupe flavonoida i glukozinolata
-mlečna kiselina i bakterije mlečne kiseline.

Bakterije mlečne kiseline trebalo bi da budu u stanju da neutralizuju neke materije koje izazivaju rak. Poznato je, na primer, da one mogu da vežu nitrit, koji se nalazi u mnogim namirnicama, i da na taj način spreče da se on u telu pretvori u opasne nitrozamine. Kao prevencija raka i propratna terapija, pije se svakog dana 1/8 litra soka od kiselog kupusa (pomešanog s vodom 1:1) i to jednom ujutro na prazan želudac, a zatim još dva puta pre glavnih obroka.

Sokom od kiselog kupusa protiv čira na želucu

Kod nas je rasol popularan napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane za digestivni trakt i kao narodni lek za smanjenje otoka na zglobovima. Medjutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa ne samo bogat vitaminom C, već i da je lekovit napitak širokog spektra. Eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leče čir na želucu i upala debelog creva. Pretpostavka za takvo tumačenje je lekovitost vitamina U, koji se nalazi u svežem soku. Nedostatak tog vitamina u želucu i crevima stvara uslove za razvoj čira. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva.Takođe, pomešan sa sokom od šargarepe, odličan je napitak za osobe kojima nedostaje kalcijum ili posle preloma kostiju.Preporučuje ženama u srednjim godinama kao prevencija osteoporoze. Prednosti rasola u odnosu na svež kiseli kupus:
-rasol manje nadima
-možete ga pomešati s medom i jabukovim sirćetom
-lakše je redovno piti čašicu soka.

Lekovita svojstva kiselog kupusa

1) Na blag način podstiče metabolizam
2) Osvežava dah i popravlja raspoloženje
3) Ako se uzima duže vreme, pomaže da se snizi holesterol
4) Organizam čini otpornim na stres
5) Aktivira razmenu materija u mozgu i nervima
6) Podstiče razmenu gvožđa u krvi i stvaranje eritrocita
7) Pospešuje zarastanje rana
8) Stimuliše rad ćelija i podmladuje
9) Pomaže u izgradnji kostiju
10) Podstiče metabolizam masnih ćelija
11) Jača imunitet i povećava snagu mišića
12) Ublažava želudačne tegobe
13) Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva
14) Pomaže kod različitih tegoba srca i krvotoka
15) Utiče na nivo šećera u krvi.

Prilikom konzumiranja kiselog kupusa izbegavajte dodatne slane namirnice (posebno slana mesa i kobasice) jer je kupus vrlo bogat natrijumom.

Kiseli kupus afrodizijak broj jedan!

U svojoj knjizi “Ishrana 21. veka”, dr Lejla Kažinić Kreho o kiselom kupusu piše da je, prema svim istraživanjima, afrodizijak broj jedan! Nemački naučnici su nedavno otkrili da je sirovi kiseli kupus najefikasnija namirnica za podsticanje libida, a još novije američko istraživanje pokazuje da je efikasan protiv raka zbog visokog sadržaja fitohemijskih materija.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/01/kiseli-kupus.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/01/kiseli-kupus-300x193.jpgadminDijete i ishranaStara izreka kaže da ko drži do zdravlja, jede kupus. To posebno važi za - kiseli kupus.Ova ukusna namirnica ne samo da podstiče i jača imunološki sistem, već i pospešuje rad metabolizma i izbacivanje otrova iz tela, preventivno i terapijski deluje kod karcinoma i - na kraju kao šlag...