Kefir se pravi od mleka i tzv. grudvica kefira. Grudvice kefira su simbioza sledećih elemenata: mlečno-kiselinskih bakterija, određenih laktobacilusa i kvasca. Laktoza fermentiše, transformiše se u alkohol i mlečnu kiselinu, blago menjajući strukturu mlečnih proteina. Pored generalno visokog sadržaja kalcijuma i vitamina kompleksa B, sadržaj vitamina B12 veći je nego u drugim mlečnim proizvodima.

Slatki napitak od kefira
Pomešajte 3 dl kefira sa sokom od 2 ceđene pomorandže. Ako želite zasladite medom. Kefir možete me[ati i sa drugim voćnim sokovima. Pijte bar 3 dl dnevno.

Začinjeni napitak od kefira
Pomešajte 3 dl kefira s pola šolje soka od šargarepe i 3 kašike iseekanog širokolisnog peršuna.Druga opcija je da oljuštite, očistite od semena i izgnječite 250 g krastavca, pa kefira i 4 kašike mirodije.

kefirMedicinska dejstva: Mlečno-kiselinske bakterije poboljšavaju varenje. Kalcijum garantuje zdrav metabolizam kostiju i vitamini kompleksa B, kao i vitamin B12, jačaju nerve u vreme stresa i napetosti.

Primena: Kefir možda poseduje zvučan nadimak „piće stogodišnjaka” na planinama Kavkaza odakle potiče, ali ne bi trebalo potpuno da se uzdate u dug život kao nagradu za redovno pijenje kefira. Neki tvrde da redovan unos kefira nudi zaštitu od tuberkuloze i raka, ali na takve tvrdnje mora se gledati s rezervom. Međutim, zna se da kefir jača i stabiliše crevnu floru i, uz pravilnu ishranu, može se očekivati da će životni vek biti produžen. Popularan način lečenja opekotina od sunca jeste mazanje oštećene kože kefirom. Ima efekat hlađenja i sprečava pregrevanje. Kupke s kefirom umanjuju posledice opekotina.

Kupka
Sipajte 3 l kefira u vodu i kupajte se 20 minuta. Dobro isperite telo i nakon što se osušite nanesite losion.

Savet: Nemojte pomešati mlečnu kefir s vodenim kefirom. Potonji se pravi od vode, sušenog voća i šećera i ne koristi se u dalekoistočnoj alternativnoj medicini.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/04/kefir.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/04/kefir-300x223.jpgadminDijete i ishranaKefir se pravi od mleka i tzv. grudvica kefira. Grudvice kefira su simbioza sledećih elemenata: mlečno-kiselinskih bakterija, određenih laktobacilusa i kvasca. Laktoza fermentiše, transformiše se u alkohol i mlečnu kiselinu, blago menjajući strukturu mlečnih proteina. Pored generalno visokog sadržaja kalcijuma i vitamina kompleksa B, sadržaj vitamina B12 veći je...