Kartuzijska mačka, odnosno rasa kakvu danas poznajemo, potiče iz Francuske i veoma je slična britanskoj plavoj kratkodlakoj mački. Međutim, reč je o dve različite rase mačaka koje imaju drugačije fizičke i karakterne osobine.

Izgled kartuzijske mačke

Kartuzijska mačka je obično velika, a mužjak može biti težak i do osam kilograma (ženske su obično manje i lakše). Mužjaci imaju sve izraženiju čeljust kako stare, što im daje još robusniji izgled.

www.hdfinewallpapers.com

Ove mačke relativno sporo sazrevaju. Ponekad je potrebno čak pet godina da bi ove mačke dostigle punu zrelost. Kartuzijanska mačka ima mišićeve, izvajane noge, koje su relativno kratke za ovu građu.

Krzno im je gotovo nepromočivo, jer je veoma gusto. Krzno se smatra “plavim”, mada je često i pepeljastih nijansi. Dlaka im je kratka ili srednje dužine, a donje krzno im je gusto i karakteristično po tome što je svaka dlaka srebrnaste boje na vrhovima.

Dva puta godišnje se jako linjaju, pa ako ste alergični na mačije dlake, ne preporučujemo vam ovu rasu za ljubimca. Oči su im okrugle i veoma krupne, i obično su bakarne, zlatne ili čak i narandžaste boje.

Kartuzijska mačka je poznata i po svom “osmehu”, koji tako izgleda zbog oblika glave i blago šiljate njuške.

Temperament i narav

 Kartuzijska mačka je veoma privržena svojim vlasnicima, ali važi i za nezavisnu i ponekad tvrdoglavu rasu. Ove mačke nisu zahtevne.

Obično imaju piskutav glasić i retko kad mijauču kao prave mačke. Mnogo češće frkću i komuniciraju na druge načine, umesto glasom. Ipak, one su veoma inteligentne.

Brzo će naučiti da same otvaraju vrata, ormare i kuhinjske elemente, čisto da zadovolje radoznalost. Obožavaju da prate svoje vlasnike svuda po kući.

Prilično su otvorene i blage prirode, što ih čini savršenim ljubimcima ako imate malu decu ili još nekog ljubimca. Mnogo vole kada im posvećujete pažnju, posebno ako to podrazumeva češkanje po bradi ili između ušiju.

Ova mačka će posmatrati svakog posetioca i tek nakon nekog vremena proceniti da li treba da ga pozdravi. Kartuzijska mačka je smirena po prirodi, tako da će mirno prihvatiti i boravak u zatvorenom prostoru, čak se neće ni buniti protiv drugih ljubimaca.

Ne buni se ni protiv putovanja sve dok joj ne remetite rutinu oko spavanja i ishrane. Samo budite strpljivi i nežni sa ovom mačkom i imaćete vernog prijatelja do kraja života.

Zdravlje kartuzijske mačke

 Kartuzijska mačka je relativno dugovečna i može da živi i do dvadeset godina. Nijedna bolest se ne vezuje posebno za ovu rasu, osim nasledne dislokacije čašice kolena, koja može biti blaga, ali i teška.

Naravno, svake godine ih vodite na vakcinaciju protiv klasičnih bolesti koje mogu da pogode bilo koju mačku. Pošto joj se zubi lako kvare, potrudite se da joj povremeno perete zube – ako ne svakog dana, onda bar jednom nedeljno.

Jednom nedeljno joj čistite uši tako što ćete ih obrisati vatu koju ste umočili u blagi rastvor sirćeta (nemojte koristiti štapiće).

Nega kartuzijske mačke

 Kartuzijska mačka nije probirljiva kada je reč o hrani. Uživaće u gotovo svemu što joj date, čak i ako to nije mačija hrana. Imajte na umu da im se stomak lako “unervozi” od kravljeg mleka.

Redovno im punite činiju sa vodom. Njihovo krzno ne zahteva mnogo pažnje. Povremeno ih očešljajte ili očetkajte kako se ne bi linjale po nameštaju.

loading...
adminKućni ljubimcimačkeKartuzijska mačka, odnosno rasa kakvu danas poznajemo, potiče iz Francuske i veoma je slična britanskoj plavoj kratkodlakoj mački. Međutim, reč je o dve različite rase mačaka koje imaju drugačije fizičke i karakterne osobine. Izgled kartuzijske mačke Kartuzijska mačka je obično velika, a mužjak može biti težak i do osam kilograma (ženske...