Kamilica za lice

Svojim blagim dejstvom na sve tipove kože – kamilica predstavlja idealni lek za bilo kakve probleme sa kožom. Kamilica za lice se koristi više vekova unazad, mnogi zapisi dokazuju da je kamilica korišćena i u starom Egiptu i u Grčkoj.

Postoji nekoliko vrsta kamilice, a najviše se primenjuju nemački i romanski tip kamilice koje su i najbogatije bitnim vitaminima i mineralima za zdravlje kože.

Koristi za lice od kamilice su brojne: kamilica deluje antiupalno – delujući na toksine bakterija i virusa, pomaže kod stanja kao što su prehlada, zapaljenje grla, upala desni, problemi sa kognitivnim funkcijama – depresija, anksioznost i insomnija. Ipak, najveći efekat ostvaruje na koži gde pomaže sa problematičnim ekcemima, aknama, bubuljicama i mitiserima.

kamilica za lice

Najbolju primenu ostvaruje kada se koristi u vidu čaja – čaj se može konzumirati u neograničenim količinama jer i prilikom većeg unosa čaja nema neželjenih efekata po organizam. Pored čaja, od kamilice se mogu koristiti i esencijalno ulje, koncentrat ukoliko je problem na koži više izražen. Tinkture su odlična sredstva za brzo umirivanje promena na koži, a sastojak koji vrši tu funkciju jeste bisabolol koji deluše štetno na ćelijske membrane bakterija, virusa i parazita. Sa druge strane, koncentrati i tinkture su skuplji, a u svakoj prodavnici možete nabaviti kesice sa sušenom kamilicom od kojih za 5 minuta možete pripremiti najjednostavniji lek koji je veoma blagotvoran.

Kamilica se najviše preporučuje mladim osobama, starosti između 13 i 19 godina koje imaju disbalans hormona usled puberteta, te se pojava bubuljica, akni i mitisera smatra normalnom pojavom.

Kamilica za lice koristi i upotreba

Kada se koristi čaj od kamilice za čišćenje lica, trudite se daj prethodno ohladite, to jest, da ne bude vruć kako ne bi dalje produbiljivao oštećenje potkožnog i kožnog tkiva. Prilikom čišćenja lica, koristite sterilne vate i obloge, natopite čajem, a zatim kružnim pokretima natapkavajte oštećenu kožu – pored smanjenja zapaljenja, otoka i crvenila, delovaće i na umirivanje same osobe, čaj od kamilice sprečava stvaranje hormona stresa izazvanog infekcijama kože. Umivanje kamilicom protiv akni se može sprovesti u bilo kom delu dana, ali Vam mi preporučujemo da to odradite pre spavanja – ukoliko čistite lice ujutru, nakon izlaska na ulicu, smanjićete dejstvo blagotvorne kamilice na promene na licu. Umivanje u kamilci je takođe blagotvorno, pripremite 2 litra toplog čaja od kamiice, a nakon što se ohladi, polijte se mlakim čajem i potapajte glavu na po par sekundi u rashlađeni čaj od kamilice.

Kamilica protiv bubuljica je najuspešniji prirodni lek za ove promene – bubuljice nastaju usled infekcija bakterijama iz spoljne sredine koje ne daju ozbiljnije komplikacije osim estetskog deficita. Pored standardnih krema za lice, čaj od kamilice možete koristiti tako što ćete sterilnu oblogu potopiti u čaj a onda na nekoliko minuta držati prislonjen uz problematični deo kože ispunjen bubuljicama.

Parenje lica kamilicom protiv akni

Kao što smo napomenuli, čaj od kamilice je dobar i za parenje, zato što osobu relaksira – kada se osoba inhalira, ne iritira lice pacijenta, a antimikrobna svojstva čaja deluje na kožne promene, smanjuje ih i olakšava “ceđenje bubuljica”. Parenje lica je najbolje vršiti nakon kupanja, pred spavanje. Nakon što se naparite čajem od kamilice, namažite standardnu kremu za bubuljice i ostavite da odstoji preko noću. Ujutru isperite lice mlakom vodom i vodite računa o kretanju u prostoru koji je zagađen. Takođe, potrebno je da vodite savršenu ličnu higijenu – postojanje dlaka na licu u mnogome donosi nastanku i produženju infekcije. Muškarcima se preporučuje da briju brkove i bradu do nule a frizura da bude što kraća, bez šiški. Adolescentsko doba je najkritičnije – muškarci u periodu od 13 do 19 godina su često izloženi kožnim problemima usled povećanog lučenja hormona prilikom sazrevanja tela. Žene su tokom celog svog života izložene promenama na koži usled povećane količine masnog tkiva ispod površine kože i povećanog lučenja znoja.

Maske za lice sa kamilicom

Opuštajuću, lekovitu masku za lice možete pripremiti od blagih žitarica i kamilica. Mi Vam predstavljamo masku od meda, ovasenih pahuljica i kamilice koja čisti lice i trajno rešava problem upornih akni, bubuljica i mitisera. Ovu masku za lice možete pripremiti kod kuće – priprema je jednostavna, brzo se pravi a sama izrada je jeftina jer se sastoji od namirnica koje su lako dostupne.

Za masku će Vam biti potrebno:

polovina šolje ovsenih pahuljica

– 1 kašika svežeg livadskog meda

– 2 kašike šećera ( po mogućstvu smeđeg )

– četvrtina šolje čaja od kamilice

– kašičica sode bikarbone

Sipajte u činijicu ovsene pahuljice, livadski med i sodu bikarbonu. Dodajte 2 kašike čaja i lagano mešajte dok maska ne postane gusta. Kada maska postane homogenizovana, dodajte smeđi šećer i brzo mutite kako bi se šećer ravnomerno rasporedio. Maska za lice je već gotova, a za nanošenje koristite čiste štapiće ili čiste prste. Nakon što aplikujete masku za lice od kamilice, pustite da odstoji oko 5 minuta, a potom isperite i stavite običnu hidratantnu kremu.

Parenje lica protiv mitisera

Mitiseri su zatvorene pore na licu koje se pojavljuju pod uticajem preteranog lučenja masti i sebuma koji se nalaze direktno ispod površine kože. Prašina i ostale nečistoće koje dolaze u dodir s licem često iritiraju žlezde ispod kožnog pokrivača i dovode do nastanka mitisara. Usled “skladištenja” prašine na licu, a usled prisustva kiseonika, bubuljice postaju crne, i to je glavna karakteristika mitisera. Mitiseri se brzo uklanjaju primenom čaja od kamilice, a maske koje se prave od ovsenih pahuljica i kamilice, kao i kombinacija limunovog soka i kamilice doprinose izlečenju u najkraćem vremenskom roku.

Zašto je dobro kombinovati kamilicu i limun?

Kamilica i limun predstavljaju idealnu kombinaciju – limun je dobro antioksidantno sredstvo i utiče na oslobađanje slobodnih radikala iz organizma, dok kamilica ima antibakterijsko dejstvo te zajedno doprinose uništenju upornih infektivnih agenasa. Iscedite 1 limun srednje veličine, a onda u to dodajte topao čaj od kamilice. Nakon što se čaj ohladi, isperite lice i nanosite lek na mesta koja su najviše izložena površnim infekcijama. Nakon 10 minuta, isperite lice mlakom vodom u koju možete dodati malo majčine dušice.

Osim limuna, možete isprobati i kombinaciju sa maslinovim uljem, maslinovo ulje je jako zdravo i u kombinaciji sa kamilicom, takođe, doprinosi uništenju infektivnih agenasa.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/03/kamilica-za-lice.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/03/kamilica-za-lice-150x150.jpgadminNega i lepotaKamilica za lice Svojim blagim dejstvom na sve tipove kože - kamilica predstavlja idealni lek za bilo kakve probleme sa kožom. Kamilica za lice se koristi više vekova unazad, mnogi zapisi dokazuju da je kamilica korišćena i u starom Egiptu i u Grčkoj. Postoji nekoliko vrsta kamilice, a najviše se primenjuju...