puzeviPuževi se najviše javljaju u vlažnim područjima i kišnim periodima godine. S proleća su najaktivniji. Razmnožavaju se i razvijaju. Hrane imaju u izobilju, na je to vreme kada prave najveće štete. S obzirom na to da se puževi hrane i na relativno niskoj temperaturi (4°C), oni svoj „posao” rade od ranog proleća. Valja obratiti pažnju, kada su biljke u početnim fazama razvoja i puževi ih vrlo lako mogu da unište.

Puževi napadaju biljke u svim fazama uzrasta, ali su najopasniji u fazi klijanja i nicanja biljaka. Hrane se nežnim, sočnim tkivima velikog broja biljki: nabubrelim pupoljcima, listom, stabljikom, plodovima, podzemnim korenasto krtolastim plodovima. Tako izazivaju oštećenja a mogu da unište i celu biljku. Uz direktne, nastaju i posredne štete, jer oštećena mesta naseljavaju patogeni mikro-organizmi, prouzrokovači truljenja.

Oštećenja od puževa lako se prepoznaju no manjim ili većim perforacijama na listu, udubljenjima na stabljikama i plodovima, sluzavom (sede-fastom) tragu i izuvijanom, zelenkasto-mrkom izmetu.

Krupne vrste puževa uspešno se mogu prorediti sakupljanjem i mehaničkim uništavanjem.
Postoje i stanice koje otkupljuju puževe ali treba poštovati propise o zaštiti vinogradarskog i sivog puža. Dok su ove vrste puževa još u prvim fazama razvića, kao i inače, sitne vrste puževa golaća, vrste iz roda Arion, vrlo teško se zapažaju, pa se mogu uništiti pesticidima iz grupe limacidi. Limacidi se većinom proizvode u obliku zatrovanih mamaca, koji se rasturaju predveče, po površini zemljišta oko biljaka.
Samo biljke koje se uskoro neće brati, mogu se tretirati ovim preparatima da bi se uništili puževi.


Zanimljiva i efikasna metoda za uništavanje puževa u bašti

Na manjim površinama povrtnjaka, jagodnjaka, cvetnjaka, staklenika, plastenika, te u okućnicama i cvetnim zasadima, uz stambene i druge objekte, prvenstveno protiv sitnih puževa, vrlo uspešno se mogu primeniti lovne posude sa pivom.Lovne posude za privlačenje puževa mogu biti stare konzerve ili plastične posude napunjene pivom koje se ukopaju u zemlju, tako da im ivica bude u nivou zemljišta.One privlače puževe koji u njih upadaju i uginjavaju.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/puzevi.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/puzevi-300x220.jpgadminAgroagroPuževi se najviše javljaju u vlažnim područjima i kišnim periodima godine. S proleća su najaktivniji. Razmnožavaju se i razvijaju. Hrane imaju u izobilju, na je to vreme kada prave najveće štete. S obzirom na to da se puževi hrane i na relativno niskoj temperaturi (4°C), oni svoj „posao' rade...