Svako se ježi na pomen reči “bubuljice”.  Dovoljno su neprijatne i obične bubuljice, a one potkožne su još gore. Šta možemo da učinimo da te bubuljice nestanu? One rastu ispod površine kože. U nekim slučajevima, mogu biti i prilično bolne. Verovatno je svako imao problem sa ovakvim bubuljicama.  Srećom, one se mogu i sprečiti i ukloniti.

Kako ukloniti potkožne bubuljice?

Postoji nekoliko načina da uklonite ružne potkožne bubuljice. Veoma su laki i jeftini.

Epsom so protiv potkožnih bubuljica

Epsom so je najjeftiniji i najjednostavniji način da uklonite potkožne bubuljice. Magnezijum sulfat se smatra antiinflamatornim agensom i pomaže u lečenju akni. Napravite rastvor ove soli u toploj vodi i potopite u nju parče čiste tkanine. Koristite natopljenu tkaninu kao oblogu za lice. Radite to tri ili četiri puta dnevno. Epsom so uništava bakterije i izvlači toksine iz kože. Veoma je korisna i za uklanjanje suvišnog loja koji izaziva akne. Ovo je jedna od najefikasnijih mera za sprečavanje i lečenje akni i dobar tretman za kožu sklonu aknama.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja čajevca i lavande su sjajni za uklanjanje potkožnih bubuljica. Većina krema i losiona protiv potkožnih bubuljica i za odlaganje znakova starenja sadrži bar jedno od ova dva ulja. Kanite par kapi na parče vate ili maramicu i stavite na mesto gde se nalazi bubuljica. Nalepite gazu kako vam vata ne bi spadala i prespavajte tako. Ova ulja imaju antibakterijska svojstva i uspešno ublažavaju upale i crvenilo.

Jabukovo sirće protiv potkožnih bubuljica

Jabukovo sirće ublažava crvenilo kada se nanosi na kožu. Koristite ga što ređe, najviše jednom dnevno. Svako sirće je veoma kiselo i može biti štetno za kožu. Nemojte koristiti jabukovo sirće za celo lice, osim ako ga niste razblažili vodom. Kanite samo kap ili dve na vatu i namažite deo kože gde se nalazi potkožna bubuljica.

Zeleni čaj i potkožne bubuljice

Skuvajte jak zeleni čaj i zaledite ga. Kockicom leda prelazite po koži. Zeleni čaj će umiriti kožu i ublažiti crvenilo.

Uzroci potkožnih bubuljica

Neki eksperti za lepotu smatraju da šamponi i drugi preparati za kosu, kada dospeju na kožu lica, izazivaju akne i potkožne bubuljice. Kada koristite bilo kakav proizvod za kosu, potrudite se da vam ne dospe na lice (ovo posebno važi za farbe za kosu). Uvek pažljivo obrišite lice vlažnom maramicom bez alkohola.

Drugo, šiške su u poslednje vreme veoma popularne, ali mogu biti uzrok ružnih bubuljica na čelu.  Neprestana iritacija kože na čelu koju stvara kose može biti uzrok sušenja kože, crvenila i potkožnih bubuljica. Ako imate problem sa aknama na čelu, sklonite šiške sa lica i uskoro ćete primetiti razliku.

Vremenske prilike takođe mogu biti uzrok potkožnih bubuljica i oštećenja kože. Mnogi ljudi primećuju da im se potkožne bubuljice pojave nakon boravka na mestu gde vlada topla i vlažna klima. Da biste sprečili oštećenje kože kada putujete na odmor, uvek se umivajte samo flaširanom vodom. Voda iz česme može sadržati nečistoće koje izazivaju iritaciju na već osetljivoj koži. Kada izlazite napolje, uvek stavite naočare za sunce i šešir ili maramu. Uvek kožu održavajte čistom i hidriranom.

Nikako nemojte cediti potkožne bubuljice. Izbegavajte da dodirujete bubuljice. I na kraju, izbegavajte ishranu bogatu ugljenim hidratima, sokove i slatkiše – tako ćete uspešno smanjiti pojavu akni. Stres je još jedan čest uzrok potkožnih bubuljica. Mada je lakše reći nego izvesti, pokušajte da ublažite stres.

Da biste sprečili pojavu potkožnih bubuljica, redovno čistite lice, najbolje ujutru po buđenju i neposredno pred odlazak u krevet. Čistite lice dva ili puta dnevno sredstvom namenjenom uklanjanju akni. Ta sredstva sadrže salicilnu kiselinu koja sprečava pojavu akni. Ako imate hroničan problem sa potkožnim bubuljicama, obratite se dermatologu.

loading...

loading...
adminZdravljeSvako se ježi na pomen reči 'bubuljice'.  Dovoljno su neprijatne i obične bubuljice, a one potkožne su još gore. Šta možemo da učinimo da te bubuljice nestanu? One rastu ispod površine kože. U nekim slučajevima, mogu biti i prilično bolne. Verovatno je svako imao problem sa ovakvim bubuljicama.  Srećom,...