kako ublaziti predmenstrualni sindromPrirodnim sredstvima se može ublažiti predmenstrualni sindrom i mnoge druge menstrualne tegobe…

HIDROTERAPIJA
Hidroterapija može da bude od velike pomoći u lečenju mnogih menstrualnih tegoba i u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma.Postoje različite tehnike koje se preporučuju kod određenih problema, mada postoji jedna serija zajedničkih osobina koje treba imati na umu.Na prvom mestu, treba biti umeren prilikom , korišćenja hladne vode, jer može da izazove spazam u donjem delu karlice. U bolnim procesima predmenstrualnog sindroma ili tokom menstruacije, hladna voda mora da se koristi umereno, jer može da prekine menstruaciju i poveća uznemirenost i nervozu. Ne treba koristiti hladnu vodu tokom menstruacije, ali se može slobodno koristiti u periodima između dve menstruacije. Dakle, klasična kura kupki pred predmenstrualnog sindroma može da traje 21 dan, kako bi žene mogle da realizuju lečenje između dve menstruacije.

Topla voda je, međutim, opuštajuća i umirujuća, ali ne pogoduje kada je problem u kongestiji u karlici, jer prilikom širenja vena može da kasni početak menstruacije.

Kupka nogu sa naizmeničnom temperaturom
Sastoji se u stavljanju dva lavora, jadan s toplom i drugi s hladnom vodom. Obično se počinje hladnom (ukoliko stopala nisu hladna), kvaseći ih jedan ili dva minuta, da bismo ih zatim potopili u toplu vodu tokom dva do četiri minuta; ova pramena treba da se uradi dva do tri puta, tako da se uvek završi hladnom vodom. Vežba podstiče perifernu cirkulaciju (nogu) kao i čitavu cirkulaciju u karlici,gde se skupljaju vene koje kupe krv iz donjih ekstremiteta.

Sedeće kupke (prilikom kojih se zaranjaju genitalije i stražnjica) primenjuju se obično sa toplom vodom kojoj su dodate lekovite biljke koje utiču na oslobađanje nagomilane krvi, poput hrastove kore, hamamelisa ili bokvice. Vitalne kupke (hladne kupke) moraju da se odlože za period između dve menstruacije.

Lekovito bilje za ublažavanje predmenstrualnog sindroma

Biljke emenagoge
Izraz emenagoga znači da olakšavaju početak menstruacije. Obično su nedostatak menstruacije ili njeno kašnjenje prouzrokovani nedostatkom zategnutosti mišića materice što izaziva nevolje sa predmenstrualnim sindromom. Biljke emenagoge zatežu ovu umornu muskulaturu. Postoje biljke koje imaju veoma snažno dejstvo, dok druge predstavljaju mnogo blaži lek, te su i pogodne za pripremu čaja kod kuće. Nabrojmo samo neke od ovih biljaka:

Hajdučka trava (Achilea millefolium) je iz iste botaničke porodice kao i kamilica i možda je specifičnija od ove u lečenju dismenoreje. Za razliku od kamilice, hajdučka trava se preporučuje
za probleme koji su više hroničnog tipa s obzirom na to da veoma sporo deluje.

Crna žutilovka (Sarothamnus scoparius) je biljka koja se koristi u slučaju krvavljenja iz materice, zbog svojih emenagoških i antihemoragičnih svojstava. Njen osnovni alkaloid je espartein, koji se takođe koristi za regulisanje srčanih aritmija. Reč je o biljci koja ima snažno delovanje, tako da se preporučuje njena upotreba pod lekarskim nadzorom.

Rutvica (Ruta graveolens) je najpoznatija biljka u lečenju određenih menstrualnih tegoba. Treba pažljivo dozirati rutvicu pošto se radi o relativno snažnoj emenagoškoj biljci, koja stimuliše i zateže muskulaturu materice. Naročito se preporučuje u slučaju oskudne menstruacije ili kada ona dugo traje kako bi olakšala njen prestanak. Rutvica izaziva grčeve, što u slučajevima bolnih menstruacija (izazvanih spazmima), sa značajnom dozom nervoze, isključuje njenu upotreba ukoliko nije propisana neka posebna lekarska preporuka.
Zbog njenog uticaja na zatezanje mišića materice, u potpunosti je kontraindikovana tokom trudnoće, jer može da izazove pobačaj.
Pre primene ove biljke treba postaviti dijagnozu; kao što smo već rekli, najčešći uzrok amenoreje (izostanka menstruacije) je trudnoća a ne bolest; i mada izgleda očigledno, u pojedinim slučajevima nije jednostavno razlikovati trudnoću u početnoj fazi od amenoreje.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/kako-ublaziti-predmenstrualni-sindrom.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/kako-ublaziti-predmenstrualni-sindrom-300x164.jpgadminZdravljemenstruacijaPrirodnim sredstvima se može ublažiti predmenstrualni sindrom i mnoge druge menstrualne tegobe... HIDROTERAPIJA Hidroterapija može da bude od velike pomoći u lečenju mnogih menstrualnih tegoba i u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma.Postoje različite tehnike koje se preporučuju kod određenih problema, mada postoji jedna serija zajedničkih osobina koje treba imati na umu.Na prvom...