Oduvek je bilo važno u kakvom se prostoru započinje zajednički život. Nekada je bilo bitno samo imati krov nad glavom, ali kako se vreme menjalo tako su se i zahtevi ukućana usložnjavali. Danas mladi bračni parovi ogromnu pažnju na početku zajedničkog života posvećuju ambijentu u kojem žive. Ne kaže se slučajno moja kućica moja slobodica. I upravo ta sloboda koju dom pruža doprinosi da se i prostor u kojem živimo uredi onako kako svako od ukućana želi.

Često se ide linijom manjeg otpora, pa se pribegava proverenim i sigurnim kombinacijama kada je nameštaj i boja zidova u pitanju. Zašto ne uneti lični pečat u čitav taj prostor i nešto promeniti? Možda uskladiti boju nameštaja sa bojom zavese, a boju zidova sa bojom tepiha? Ili možda obratno, kombinovati boju tepiha i zavesa, a dezen nameštaja i zidova?

zavese

Ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja, ai svakako treba odrediti šta će u vašem novom prostoru biti ključno. Da li će to biti zavese ili neke tapete na zidu ili možda sto i stolice ili recimo tepih? Sve to zavisi od pojedinca, a danas je asortiman veliki i nikad dostupniji što nije bio slučaj u vreme naših baka i deka.

Iako u vreme naših predaka možda nije imalo mnogo izbora, ali uređivanje enterijera je oduvek okupiralo pažnju ljudi. Sigurno ne u obliku i od materijala od kojih se danas prave, ali svakako se odavno zna za različite delove nameštaja, kao i drugih ukrasnih elemenata u domu, poput tepiha, zavesa, stolnjaka i drugih.

Zavese – nekad i sad

Mada se čini da je sa savemenim dobom počela i upotreba raznih ukrasa u domovima, za neke elemente enterijera i te kako se znalo još u praistoriji. Naime, postojanje zavesa datira još iz vremena antičke Grčke. Nešto kasnije, u periodu oko drugog veka nove ere primetna je pojava zavesa na lukovima prozora. Međutim, posebnu pažnju zavese su zavređivale u doba baroka, odnosno 15 vekova kasnije.

Velike dvorove krasile su upečatljive zavese i tada su one postale deo enterijera, odnosno veoma istaknut i neizostavni modni detalj prostorija. Kako su godine odmicale i dizajn zavesa se menjao, tako su se u devetnaestom veku po kućama pojavile zavese zlatne boje. One su postale neophodni ukras na prozorima, a ljudi su se snalazili na različite načine kako bi nedostatak zavesa zamenili i nekim drugim tkaninama i sitnicama. Neki su koristili i druge načine za ukrašavanje prozora, ali kako se vreme menjalo tako su se menjali dizajn, boje i raskoš dezena samih zavesa. Naravno, sve su to pratili i različiti ukusi kupaca, ali i njihova kupovna moć, kao i sam stil enterijera.

Takođe, različiti oblici nameštaja doprineli su da se i zavese prave u raznim dimenzijama, jer se tako prilagođavaju samom prozoru, a i garnišni na koju se kače. Na kvadratiće, sa krugovima, jednobojne, šarene, trakaste, tanje, deblje, od svila, pliša, pamuka, na metar ili na komad, danas ih ima svuda. Sve u svemu, zavese su postale neizostavni detalj skoro svake kuće.

Nekada su se i kupatila, odnosno njihovi mali prozori ukrašavali zavesama, što je svakako uticalo na to da se stvori specifična atmosfera. To bi svakako trebali da probate, jer deluje dosta zanimljivo, ali imajte na umu da ih trebate uklopiti sa kupatilskim elementima kao što su lavabo, tuš kabina ili kada, i ostali.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/05/zavese.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/05/zavese-150x150.jpgadminenterijerOduvek je bilo važno u kakvom se prostoru započinje zajednički život. Nekada je bilo bitno samo imati krov nad glavom, ali kako se vreme menjalo tako su se i zahtevi ukućana usložnjavali. Danas mladi bračni parovi ogromnu pažnju na početku zajedničkog života posvećuju ambijentu u kojem žive. Ne kaže...