Kako se ugojiti na zdrav načinDa, dobro ste pročitali. Nekome je teško ugojiti se isto kao što je nekome teško da smrša, pa čak i teže. Kod osoba sa malim BMI, odnosno kod pothranjenih osoba zdravlje može biti narušeno, baš kao i kod preterano gojaznih. Naravno, sasvim drugi faktori su u pitanju, pa je kod pothranjenih osoba najveći problem slab imunitet, krhke kosti i opšta slabost zbog nedostatka energije. Ako je indeks telesne mase neke osobe manji ispod optimalnog, ona bi trebala da se ugoji kako bi smanjila rizike po zdravlje.

Razlog zašto je neko potrhranjen može biti i medicinske prirode, na primer, kada je ubrzan rad štitaste žlezde. Kod anoreksije takođe postoji problem sa pothranjenošću. Zato je od velike važnosti da uz pomoć lekara shvatite šta je uzrok, a ako nije neka bolest ili stanje, onda možete da odahnete. Stres i emocionalni problemi takođe mogu dovresti do pothranjenosti. Suviše rigorozne dijete koje nalazite u časopisima ili na internetu takođe mogu biti uzrok. Ako vam je cilj da imate optimalnu telesnu težinu i BMI, jednostavno potrebno je da promenite dosadašnje navike u ishrani, koje su vas i dovele do ovog problema.

Zašto je neko pothranjen?

Ako ubacite u BMI kalkulator vaše podatke i dobijete odgovor razmišljajte o razlozima i zapitajte se:

Da li ste bili bolesni?
Da li ste se zdravo hranili ili ste preskakali obroke i samo jeli grickalice onako usput?
Da li imate apetita, možda ste zabrinuti ili pod stresom na poslu ili kod kuće?
Da li pokušavate da smršate? Da li vam je važniji atraktivan izgled ili da imate zdravu težinu?
Da li izbegavate hranu zato što milite da tako imate veću kontrolu?

Postoji najmanje 4 razloga zašto je loše biti pothranjen, kako u sadašnjem trenutku, tako i ubuduće:

1. Ako ste pothranjeni, najverovatnije vam nedostaju neophodne hranjive materije koje su potrebne telu da bi funkcionisalo na normalan način. Kalcijum, na primer je neophodan za održavanje čvrstih i zdravih kostiju. Manje kalcijuma znači veći rizik od osteoporoze u budućnosti.
2. Ako ne unosite dovoljnogvožđa, možete dobiti anemiju (nedostatak crvenih krvnih zrnaca) zbog kojih se osećate malaksalo i umorno.
3. Vaš imuni sistem nije na maksimumu kada ste pothranjeni, pa lakše obolevate od prehlada, gripa i drugih infekcija.
4. Za pothranjene žene su moguće i komplikacije izostanka menstruacije (amenoreja) i poteškoće da se zatrudni, dakle postoji rizik za plodnost.

Zdrava težina se ne postiže preko noći. Odgovor na pitanje kako se ugojiti je: postepeno, unosom nutritivno vrednih namirnica, a ne brze hrane. Veoma je bitno da ne navalite na torte, kolače, hamburgere, pomfrit, kolu i drugu veoma kaloričnu hranu i pića bez nutritivne vrednosti, jer ćete tako samo nagomilati masti, ali ne i mišićnu masu. Zato bazirajte ishranu na tri glavna obroka i dve do tri užine u toku dana.

U ishrani koristite kompleksne ugljene hidrate (ne šećere) poput integralne testenine, integralnog pirinča, krompira, sočiva, kao osnovu vaše ishrane. Jedite dosta voća i povrća, oni su neophodni zbog vitamina, minerala i vlakana. Izaberite dobre izvore proteina: ribu, meso, pasulj. Unosite dovoljno kalcijuma putem meka i mlečnih proizvoda. Takođe ne preterujte sazasićenim masnoćama i industrijskom hranom i slatkišima. Ne pijte gazirane napitke, oni istina goje, ali verujte – salo nije ono što vama treba. Od čokolade može samo crna, ali ni u njoj ne preterujte.

Ako praktikujete vegeterijansku ishranu, zamenite meso drugim izvorima belančevina. Sojini proizvodi su alternativa, kao i kikiriki. Ako hoćete da se zasladite, jedite na primer, puding. Birajte izvore nezasićenih masnoća, maslinovo ulje, semenke i jezgrasto voće. Ne očekujte veliku brzinu u dobijanju kilograma, jer je lakše smršati nego ugojiti se.

Starije osobe nesvesno jedu manje nego što im je potrebno i tako gube na kilaži. Ovo nije retka pojava među našim penzionerima. Ako poredimo BMI kod starije populacije, mnogo veći procenat je ispod normalnih vrednosti nego iznad.

Sad kada znate kako se ugojiti, učinite nešto.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/03/Kako-se-ugojiti-na-zdrav-način.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/03/Kako-se-ugojiti-na-zdrav-način-300x243.jpgadminDijete i ishranaDuh i teloDa, dobro ste pročitali. Nekome je teško ugojiti se isto kao što je nekome teško da smrša, pa čak i teže. Kod osoba sa malim BMI, odnosno kod pothranjenih osoba zdravlje može biti narušeno, baš kao i kod preterano gojaznih. Naravno, sasvim drugi faktori su u pitanju, pa je...