Tokom leta i jeseni mravi se često pojavljuju u kući, a u stanu sa dobrim grejanjem ih ima toko cele godine. Naučnici tvrde da su mravi socijalna bića i žive u kolonijama čija veličina može varirati i do sto miliona mrava, u zavisnosti od vrste.

Postoji mnogo vrsta mrava, a neke od njih vole da žive u kućama i stanovima.Žuti mravi su posebno velika napast. Mravi ulaze u hranu, mogu oštetiti stvari ili izazvati neprijatne ujede i ubode. Ova mala stvorenja vam mogu uništiti i sobne i baštenske biljke.

Ako ste se pitali kako uništiti mrave u kući znajte da uništavanje mrava može biti prilično frustrirajuće. Pesticidi protiv mrava sadrže dosta hemikalija koje mogu biti štetne za ljude i životnu sredinu. Srećom, postoji dosta prirodnih, neotrovnih načina da uništite mrave. Neki od tih načina za uništavanje mrava zahtevaju vreme i strpljenje, ali daju odlične rezultate.

Evo kako se rešiti mrava u kući ili stanu.

kako se resiti mrava

Boraks

Boraks je otrovan za mrave, tako da je odličan ako želite da držite mrave podalje od svoje kuće i bašte. Boraks privlači mrave, ali ih i ubija kada ga okuse.

 • Izmešajte malo želea za jelo sa boraksom i stavite ga na mesta gde imate mrave.
 • Možete izmešati boraks sa šećerom i dodati malo vode da dobijete gustu tečnost. Stavite je na mesta gde ima mrava.
 • Napravite pastu od boraksa, kukuruznog skroba i malo vode, a zatim je stavite na mesta gde ima mrava.

Boraks se može nabaviti u poljoprivrednim apotekama a uništava i bubašvabe.

Važno: boraks je toksičan. Držite ga podalje od dece i kućnih ljubimaca.

Prašak za sudove

Prašak za sudove je odlično sredstvo pomoću koga se možete rešiti mrava iz kuće. Od praškova za sudove se mravi guše. Ovaj metod je efikasan i protiv bubašvaba.

U jednoj šolji vode izmešajte malo praška za sudove i kašičicu sode bikarbone. Namažite ovom mešavinom podne površine na kojima ste primetili mrave.

Drugi metod pomoću koga možete uništiti mrave u kući je da u bočicu za sprej ubacite trećinu praška za sudove i dve trećine vode. Dobro promućkajte bočicu i naprskajte sva mesta gde ste primetili mrave. Nakon nekoliko sati, obrišite podne površine i uklonite mrtve mrave.

Sirće

Belo sirće takođe odbija mrave, jer ne mogu da podnesu njegov jak miris. Osim toga, sirće je jedna od stvari koja ometa čulo mirisa kod mrava i tako utiče na njihovu ravnotežu i orijentaciju.

 • Izmešajte jednaku količinu sirćeta i vode.
 • Sipajte mešavinu u bočicu za sprej.
 • Dodajte par kapi bilo kog esencijalnog ulja i dobro izmućkajte.
 • Naprskajte ovu mešavinu na mesta gde ste primetili mrave.
 • Nakon sat vremena, uzmite kuhinjski ubrus i pokupite mrtve mrave.
 • Ponavljajte postupak jednom dnevno dok mravi ne nestanu.

Ako se želite rešiti mrava bez upotrebe hemikalija vodom u koju ste ubacili malo sirćeta možete prati podove, prozorske daske i kuhinjske elemente.

Povezano>>>  Stavite kesu sa vodom na prozor, ubacite jednu stvar koju svi imaju u kući – i više nikada nećete videti muvu

Cimet

Cimet je veoma efikasan prirodni preparat pomoću koga se možete otarasiti mrava u kući. Njegov miris odbija mrave i tako ih sprečava da uđu u kuću. Jedno istraživanje je pokazalo da esencijalno ulje cimeta odlično uništava i odbija insekte.

Izmešajte oko pola kašičice esencijalnog ulja cimeta u šolji vode. Natopite parče vate ovom mešavinom i njome prebrišite sve površine na kojima ste primetili mrave. Ponavljajte postupak jednom dnevno dok mravi ne nestanu.

Ako želite, možete staviti i cimet u prahu u blizini ulaza u kuću.

Ako koristite sprej na bazi cimeta, prskajte ga samo na mesta gde ste primetili mrave.

 

 

Limun

Limun je odlično sredstvo protiv mrava pomoću kog možete da oterate mrave i sprečite ih da se ponovo vrate. Mravi ne podnose miris limuna, jer njegova kiselina ometa njihovo čulo mirisa.

 • Utrljajte malo limunovog soka na pod, posebno oko ulaznih vrata, i na prozorske daske kako mravi ne bi ulazili.
 • Nakapajte malo esencijalnog ulja limuna na parčiće vate i ostavite ih u kuhinjske ormariće i na druga mesta gde bi se mravi mogli pojaviti.
 • Iseckajte limunovu koru i razbacajte je oko ulaznih vrata.

Na svakih nekoliko dana stavljajte nov limun, sve dok mravi ne nestanu.

Nana

Nana odbija mrave i ostale insekte. Mravi ne podnose jake mirise, jer im obično ometaju čulo mirisa i ne mogu da pronađu hranu.

 • U jednu šolju vode ubacite 10 kapi esencijalnog ulja nane. Namažite ovom mešavinom sve površine gde se pojavljuju mravi. Ponavljajte postupak dvaput dnevno, dok mravi ne nestanu.
 • Uzmite sušenu nanu i stavite je u ćoškove na mesta gde ima mrava, posebno u blizini ulaznih vrata.
 • Ako ste u mogućnosti, posadite nanu u saksije i stavite je na prozore.

Dijatomejska zemlja

Dijatomejska zemlja odlično odbija mrave. Ovaj prah se stvara od fosilnih ostataka pomorskog fitoplanktona.

Mikroskopske, oštre ivide dijatomejske zemlje mogu da preseku egzoskelete kod mrava i tako izazovu postepeno sušenje tela kod mrava.

Ako želite uništiti mrave pospite po malo dijatomejske zemlje na prozorske daske, ispod frižidera i kuhinjskih ormarića i oko kante za đubre, i na sva ostala mesta gde ste primetili mrave. Svakog dana čistite i posipajte novu zemlju dok ne uništite mrave. Nikako nemojte kvasiti ovu zemlju, jer neće imati efekta.

Kora krastavca

Ovo je još jedan stari trik pomoću koga se možete rešiti mrava. Mravi ne podnose ukus krastavca. Gorki krastavci su najefikasniji, ali možete koristiti i obične krastavce.

Oljuštite krastavce i stavite koru na sva mesta gde ste primetili mrave. Na svakih par dana stavljajte svežu koru. Ponavljajte ovaj postupak dok mravi sasvim ne nestanu.

Aleva paprika

Ljuta aleva paprika je odličan način da oterate mrave iz svog doma. Ljuta kajenska paprika remeti „signale“ koji mravi koriste kako bi pronašli hranu, mravinjak i druga mesta. Bez ovih signala mravi ne mogu da opstanu i zato će potražiti drugo mesto na koje će otići.

Ako želite ukloniti mrave iz stana uzmite alevu papriku i pospite je po mestima gde ste primetili mrave. Ako želite, možete izmešati papriku sa malo kurkume u prahu – i ona takođe odbija mrave.

 

Održavajte kuću čistom

Da biste sprečili najezdu mrava u kući, vodite računa o čistoći.

 • Održavajte čistoću podova, kuhinjskih elemenata i ormarića.
 • Neka vam sve posude u kojima držite hranu budu dobro zatvorene, a posebno one gde držite šećer, med i ostale namirnice koje lako privlače mrave.
 • Ako prospete nešto na pod ili sto, posebno ako je reč o nečemu slatkom, odmah to obrišite.
 • Uvek dobro pokrijte svu hranu koju ostavljate van frižidera. Možete staviti posude na tanjire sa vodom kako mravi ne bi stigli do hrane.
 • Redovno brišite nameštaj.
 • Nemojte dozvoliti nakupljanje vlage na kuhinjskim elementima i drugim površinama.
 • Uvek zatvarajte kantu za đubre.
 • Proverite da li imate pukotina u vratima i prozorima i zapušite ih kredom, vazelinom ili nekim sličnim sredstvom kako bi sprečili ulazak mrava.
loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/kako-se-resiti-mrava.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/kako-se-resiti-mrava-150x150.jpgadminZanimljivostiTokom leta i jeseni mravi se često pojavljuju u kući, a u stanu sa dobrim grejanjem ih ima toko cele godine. Naučnici tvrde da su mravi socijalna bića i žive u kolonijama čija veličina može varirati i do sto miliona mrava, u zavisnosti od vrste. Postoji mnogo vrsta mrava, a...