pubertet decaka zakasneliKako se ispoljava kasni pubertet?
Kasni pubertet je, u stvari, zakašnjenje u javljanju inače normalnog razvoja. Umesto da pubertet počne u 11. odnosno 12. godini, on se javlja tek između 14. i 16. godine. I dok deca u koje je nastupio pubertet u 12. godini intenzivno rastu i razvijaju se, ova druga zaostaju u razvoju. Ta očigledna razlika teško pogađa ovu decu, naročito ako nemaju sa kim da se posavetuju. Ona su uplašena, povučena su u sebe ili su, pak, napadno agresivna, jer smatraj u da će zauvek ostati ovakva.

U svim slučajevima kada postoje upadljive razlike u razvoju u odnosu na vršnjake najbolje je obratiti se lekaru, i to slobodno, bez ustezanja, i iskazati sve svoje sumnje i zebnju. On će pružiti tačno objašnjenje, pa će se izbeći mnoge nepotrebne patnje, jer je lakše sa sigurnošću očekivati da će razvoj biti normalan.

Opisaću vam slučaj iz prakse koji nije usamljen, ali je poučan.
Bio je početak drugog polugođa. U ordinaciju je ušao omalen crnomanjast i skladno razvijen dečak, učenik I razreda srednje škole u Beogradu. Njegov nesiguran nastup ukazivao je da je trebalo mnogo hrabrosti i volje da se odluči na ovaj korak.
Tražio je Vitamine za rastenje, jer je bio najmanji u razredu. U razgovoru je dzneo da se nalazi u mešovitom odeljenju i da je kod skoro svih devojčica i dečaka bio završen pubertet. Međutim, kod njega još nije ni počeo. Očigledne razlike u razvoju između njegovih drugova i njega dovodile su ga do očajanja. Drugovi su mu se podsmevali, što ga je teško pogađalo, pa je zbog toga patio, ali mu je još teže padala sumnja da sa njim nešto nije u redu i da će zauvek ostati mali i nerazvijen. To je za njega bilo veliko psihičko opterećenje, jer nije imao kome da se poveri, nije imao nikoga sa kim bi mogao da se posavetuje, jer je već odavna izbegavao društvo. Na kraju se odlučio. Pošao je lekaru, ali mu je bilo teško da iznese pravu istinu nego je iskoristio svoje znanje o vitaminima kao motiv za svoj postupak.

Pažljivo je saslušao savet. U početku je bio nepoverljiv i smatrao je da je to sračunato na utehu. Ali, kada je bolje upoznao uslove razvoja, onda je tek shvatio da je to samo zakašnjenje u razvoju i da će, iako nešto kasnije, i kod njega nastati pubertet i da će sve biti normalno.
Ipak, nije se moglo samo u jednom trenutku odagnati toliko sumnje i patnje koje su se nagomilale danima. Poverenje u lekara je doprinelo da se on nada. Međutim, čekanje je bilo mučno, pa su bile nužne češće posete. Poverenje je preraslo u prijateljstvo, što mu je omogućilo da bez promene sredine podnese svoj položaj. I kada je posle 6 meseci kod njega nastupio pubertet, još sve sumnje nisu bile odagnane. Međutim, posle 3 godine to je bio dobro razvijen i veseo mladić koji je našao svoje mesto u društvu i među osobama suprotnog pola.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/pubertet-decaka-zakasneli.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/pubertet-decaka-zakasneli.jpgadminseks i ljubavpubertetKako se ispoljava kasni pubertet? Kasni pubertet je, u stvari, zakašnjenje u javljanju inače normalnog razvoja. Umesto da pubertet počne u 11. odnosno 12. godini, on se javlja tek između 14. i 16. godine. I dok deca u koje je nastupio pubertet u 12. godini intenzivno rastu i razvijaju se,...