seks i ljubav izvan brakaDa li bi dragoj osobi trebalo saopštiti da njen partner nije dobar izbor. Imamo li uopšte pravo da se mešamo u nečiju intimu, makar iz kristalno čistih, najboljih namera

On nije za nju. Ne priliči joj. Nije je vredan. Koliko puta ste ovo pomislili za partnera vaše sestre, prijateljice ili rođake? I niste mogli da se otmete utisku da je ne zaslužuje, jer je grub, nekulturan, nezahvalan ili fizički neatraktivan u odnosu na vama dragu osobu? Suština je ista i kada se zamene polovi i relacije, pa za neku devojku pomislite da nije dostojna vašeg pametnog, dobrog, vaspitanog, zgodnog i uspešnog brata, druga, rođaka. Problem je što vi u toj priči nemate “ružičaste naočare”, ali osoba kojoj biste želeli da kažete da bi trebalo da izađe iz te veze, sa njima se budi i leže. Dok ne progleda, može da protekne mnogo vode i još više tuge, pa otrežnjenje često bude bolno. A vi ste sve vreme mogli da predupredite loše posledice. Da li ste stvarno mogli? Imamo li uopšte pravo da se mešamo u nečiju intimu, makar iz kristalno čistih, najboljih namera? Ko smo mi da nekome sudimo? Ili je naša moralna dužnost da, u želji da pomognemo zaljubljenoj dragoj osobi, iskreno kažemo šta mislimo o njenoj vezi?

Stručnjaci se uglavnom slažu da je, ako su namere iskrene, poželjno prisustvo istine, samo je važno da se ona servira na pravi način i u pravom trenutku. U protivnom, možemo samo da pogoršamo situaciju, da “zakuvamo” i naš odnos i njihovu vezu.

– Ne treba lagati ljude koje volimo, ali nismo uvek ni pozvani da namećemo svoje mišljenje o njihovom životu. Moramo dobro da odmerimo svaku reč i plasiramo je na najbezbolniji način. Drugarici koja gori od ljubavi ne treba da kažemo u lice: “On je totalni kreten, ostavi ga”, jer će to biti kontraproduktivno. Ali ako zaista vidimo da je nije vredan, moramo u određenom momentu da joj stavimo do znanja šta mislimo o njemu. Možda je najbolje izabrati trenutak kada nam se ona požali na njega, pa se onda samo nadovežemo. Ili nekako napravimo paralelu između tog i nekog dečka o kojem nema visoko mišljenje.

Ponekad nam život priredi još neprijatniju situaciju, pa slučajno vidimo ili nam neko kaže da je našu drugaricu dečko prevario. Šta raditi sa tim saznanjem? Ako joj kažemo, ona će sigurno patiti, ali da li će patiti više ukoliko joj ne kažemo, nego čuje od nekog drugog? Kako ćemo se osećati ako prećutimo i pustimo je da ostane pored osobe koja nije poštena prema njoj?

Prijatelj mora da bude prethodno dobro upoznat sa referentnim okvirom i vrednostima osobe kojoj želi da saopšti vest, naročito ako njen partnerski odnos ne podrazumeva tradicionalnu ili hrišćansku postavku, već postoji i prećutni ili otvoreni dogovor o fleksibilnosti – kažu domaći stručnjaci koji su radili istraživanja na ovu temu. – U procesu odlučivanja da li i kako nekom reći nešto tako, mora se uzeti u obzir ličnost prijatelja i njegov način reagovanja.

U odnosu na to, trebalo bi doneti odluku da li to uraditi direktno ili indirektno, motivišući je na razmišljanje, a opet birajući momenat.

Roditelji su tu često na najtežim mukama. Nije im prijatno kada se njihova mezimica viđa sa sumnjivim momkom ili im je žao što je sin izabrao devojku ispod svog proseka. Oni uvek misle da njihova deca mogu bolje, pa često postavljaju previsoke kriterijume za njihove partnere. Imaju li, međutim, pravo na to?

– I imaju i nemaju. Mamina intuicija je obično jaka, tako da ona može da “provali” da se iza lepog osmeha u koji je njena ćerka zaljubljena, krije ne tako pošten mladić. Ali one znaju da budu i previše pristrasne, pogotovo kada procenjuju potencijalne snajke. Isto važi i za očeve, jer, po pravilu, nijedan momak nije dovoljno dobar za muža njihove ćerke.

Ako roditelji ne kažu šta misle, a deca im kasnije pate, sigurno se kaju što su ćutali. Dešava se, s druge strane, i da su se neke veze okončale, a nisu morale ili trebale, da se nisu oni umešali. Kako onda pronaći balans između “rečenog” i “prećutanog”?

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/seks-i-ljubav-izvan-braka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/seks-i-ljubav-izvan-braka.jpgadminZanimljivostiDa li bi dragoj osobi trebalo saopštiti da njen partner nije dobar izbor. Imamo li uopšte pravo da se mešamo u nečiju intimu, makar iz kristalno čistih, najboljih namera On nije za nju. Ne priliči joj. Nije je vredan. Koliko puta ste ovo pomislili za partnera vaše sestre, prijateljice ili...