tigriceIma nekoliko obeležja koja ukazuju na starost tigrice.
U prodaji su obično papagaji tigrice stare najmanje dva meseca.Paket mladih ptica obično sadrži i jednog starijeg mužjaka koga odgajivači ubacuju kako bi mlade tigrice od njega naučile da kljucaju seme i piju vodu.Tigrice to uče upravo gledajući starije ptice.

U radnji prodavci vole da pomešaju najmlađe tigrice sa malo starijim primercima, koji su ostali neprodati, pa se tako u jednom istom kavezu nađu tigrice stare dva meseca, šest meseci ili godinu i više dana.
Većina ljudi, s razlogom, želi da kupi što mlađu tigricu.Mlada ptica se lakše pripitomi, brže nauči da govori, manjee se istraumira promenom boravišta i brže prihvata novu sredinu i nove ukućane.

Izuzetno mlada tigrica prepozna se po tome što joj kljun na vrhu često ima crnu mrlju, koja već nakon dva meseca nestane. Pored toga što je sitnije konstitucije, mlada tigrica ima potpuno crne oči, a beonjače joj se uopšte ne vide. I nokti na nogama su često tamniji, osim ako se ne radi o nekom albino varijetetu koji odmah ima bele nokte. Kod mladog papagaja tigrice lako se na noktima vidi unutrašnja krvna žila.
Starodt papagaja tigrice se može odrediti i po nogama.Noge su kod izrazito mladih tigrica više rozikaste, dok su kod starijih sivkasto plavičaste i sivkasto rozikaste.
Perje mlade tigrice je zagasite boje i nema sjaj koji imaju starije ptice. Jednostavno, mlada ptica još nije dobro savladala tehniku „podmazivanja” sopstvenog perja, paje ono još suvo i paperjasto.

Voskovica, deo kljuna na kome se nalaze nosni otvori, glatka je i obično svetlo plave, rozikaste ili belkaste boje. Kod starijih papagaja boja voskovice je tamnija.Kod mužjaka ide u tamno plavu boju a kod ženki postaje smedja i naborana.

Najzad, glavni znak po kome se može prepoznati da je papagaj mlad je tigrasta šara na temenu i na čelu, sve do kljuna.Kako tigrica počne prvi put da menja perje, umesto tigraste šare, na čelu će joj nići jednobojno perje. Tako će plava tigrica imati belo čelo, a zelena žuto.Mlada tigrica nema jasno diferencirane tufnice ispod kljuna, već ima samo nekoliko tamnijih mrlja.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/tigrice.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/tigrice-300x220.jpgadminKućni ljubimciIma nekoliko obeležja koja ukazuju na starost tigrice. U prodaji su obično papagaji tigrice stare najmanje dva meseca.Paket mladih ptica obično sadrži i jednog starijeg mužjaka koga odgajivači ubacuju kako bi mlade tigrice od njega naučile da kljucaju seme i piju vodu.Tigrice to uče upravo gledajući starije ptice. U radnji prodavci...