kako odabrati idealan nakitNakit je mali ,ali i te kako upečatljiv komad koji ima moć da transformiše svaku odeću, da vas podigne na viši nivo, ali u isto vreme, pogrešan izbor može da uništi dobru modnu kombinaciju…

Ogrlice, minđuše, ukras u kosi, prstenje i narukvice -svaka žena stavljena je pred težak zadatak izbora idealnog komada nakita u raznolikoj i velikoj ponudi. A taj zadatak je poslednjih sezona postao još teži. Naime, popularnost “stejtment” komada (veliki i često masivan nakit, s mnoštvom detalja) ne jenjava, zbog čega iz sezone u sezonu nakit postaje sve veći i upečatljiviji.

S takvim nakitom je mnogo lakše pogrešiti nego s decentnim i klasičnim. Nekada nije bilo tako, pa su nakit nosili uglavnom najmoćniji i najbogatiji, ili se stavljao u posebno svečanim prilikama, među kojima su bila i venčanja. Prvi komadi nakita bili su napravljeni od prirodnih materijala kao što su kosti, životinjski zubi, drvo, školjke i klesani kamen, a kroz istoriju su ga najčešće nosili važni ljudi, da bi njime istakli svoj status. Neretko su i sahranjivani sa omiljenim nakitom. Danas se nakit izrađuje od gotovo svih poznatih materijala i njime se može ukrasiti skoro svaki deo tela. Osim što se koristio za pokazivanje bogatstva, nošen je i kao zaštita od zlih sila, za šta su služile amajlije i talismani, potom u isceliteljske svrhe, kao oznaka pripadnosti nekoj verskoj grupi, narodu ili plemenu…

Najstariji oblik nakita na našoj planeti su perle stare verovatno oko 82.000 godina. Nađene su pri istraživanju Golubije pećine kod Taforalta u istočnom Maroku, a sastoje se od dvanaest probušenih ljuštura morskog puža roda Nassarius, premazanih okerom. Prvi tragovi veće izrade nakita potiču još od kromanjonaca, a stari su oko 40.000 godina. Nakit je neizostavni deo svih kultura. I stari Egipćani su izuzetno voleli luksuz, posebno zlato. Obično su ga kombinovali sa staklenim perlama koje su sami bojili. Stanovnici Mesopotamije poznati su po nakitu izrađenom od tankog metala ukrašenog kamenjem u svetlim bojama, a omiljeni oblici bili su list, spirala i grožđe. Stari Grci su još oko 300. godine pre n.e. usavršili izradu nakita od ametista, bisera i smaragda, a u Grčkoj su pronađeni i prvi tragovi nakita od lave. Najčešće korišćen nakit ranog starog Rima bio je broš za spajanje odeće. Poput Grka, i Rimljani su nosili razne amajlije za zaštitu od zlih sila. Kelti i Merovinzi su takođe obožavali nakit, pa su njihove žene nosile narukvice, minđuše, kopče i češalj za kosu, a muškarci prstenje s pečatom za potpise, što su preuzeli od Rimljana. Napoleon je uveo pravilo izrade kompleta nakita, pa su po njegovom uputstvu izrađivani setovi koji su uključivali tijaru, minđuše, prsten, broš i ogrlicu istog materijala i dizajna. Neretko su baš setovi birani kao nakit za venčanja. “Tifani”, “Kartije” ili “Bulgari” samo su neki od danas najpoznatijih brandova za izradu visokokvalitetnog nakita, čija je tradicija duža od jednog veka. Nakit je uvek omiljen. Lepo ga je videti na drugima, lepo ga je poklanjati, a još lepše primati na poklon. To je jedan od retkih poklona koji, bez obzira kakav bio komad nakita, nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Idealna ogrlica prema obliku vrata
Pri izboru nakita važno je imati na umu i građu tela. Naime, i kad u kombinaciji nakit nije dominantan, on ima moć da prikrije, odnosno istakne nedostatke.Ekvivalentno tome, nakit koji pristaje građi tela naglasiće vaše lepe strane. “Stejtment” ogrlice su veliki hit. Dobro stoje svakoj ženi koja zna da ih nosi. Žene s dužim vratom trebalo bi da nose ogrlice koje su više uz vrat, da bi ih vizuelno smanjile. Idealna kombinacija u tom slučaju bila bi kragna zakopčana do grla, rolka ili visoki okovratnik, kao i “čamac” izrez na majici. Žene s punačkim vratom treba da biraju duže, bogatije ogrlice, koje će vizuelno “otvoriti” njihov vrat. U kombinaciji s takvom ogrlicom, preporučuju se majice s dubokim izrezom, otkopčana prva dva dugmeta košulje i sakoi s niskim reverom bez dugmadi.

Minđuše prema obliku lica
Kako ogrlice imaju moć manipulacije, tako i minđuše mogu da izduže ili suze lice. Što se tiče minđuša, duže izdužuju lice, male i decentne su neprimetne. Ako imate okruglo lice, to ne znači da ne treba da nosite manje minđuše, birajte one trouglastog ili romboidnog oblika. Uprkos tome što su ogrlice veće i uočljivije, s minđušama žene češće greše. Naime, pre ćete s raskošnim minđušama delovati neskladno nego sa “stejtment” ogrlicom. Kad se radi o minđušama, pitanje bi glasilo
-za koju priliku se nose? Ako idete na poslovni sastanak, svakako stavite neke manje, neupadljive, jer ćete s njima izgledati ozbiljnije i profesionalnije.
Za kafu s prijateljicama ili izlaske birajte one koje vam se najviše sviđaju. Razlog je jednostavan – minđuše su bliže očima, a kad pričamo sa sagovornikom, gledamo ga u oči, pa na taj način i bolje uočavamo velike minđuše. Uz to su “stejtment” minđuše dinamičnije od statičnih ogrlica koje na vratu nemaju gde da “beže”.

Kako nositi “stejtment” nakit?
Ako želite da pratite trend nošenja velikog nakita, važno je da se s tim komadima osećate sigurno i samouvereno. U protivnom će oni na vama delovati neprirodno, a time i potpuno neprikladno. Postoji jedno pravilo:
vi nosite nakit, a ne on vas! Za nakit je potrebna ličnost i stav osobe koja ga nosi. Na nekome će “stejtment” minđuše i ogrlice izgledati predivno, decentno i usklađeno, dok će na drugom delovati katastrofalno.
Bitno je za pravilan izbor nakita ne pratiti slepo trendove i ne stavljati
na sebe sve što vidimo u reklamama i izlozima, a ako to i poželimo da uradimo, uradimo u svom silu. Zbog toga, ako preferirate minimalizam, posebno kad je nakit u pitanju, odaberite komad koji je možda nešto veći od vašeg uobičajenog, na taj način ćete se osećati sigurno. Nemojte forsirati ogrlice ukrašene šarenim perlicama, vi stavite klasične bele perle. Stilska alternativa uvek postoji. Ako nosite “stejtment” ogrlicu u kombinaciji sa “stejtment” minđušama, nemojte preterivati s narukvicama i prstenjem, i obratno. Naravno, ako niste potpuno sigurni da li vam ogrlica i minđuše dobro stoje, odlučite se za jedan komad. Na taj način ćete izbeći moguće stilske greške i svakako nećete izgledati nakinđureno. Ne možete da pogrešite s minđušama i narukvicama ili ogrlicom i prstenjem, znači s onim komadima koji fizički nisu bliski.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/kako-odabrati-idealan-nakit.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/kako-odabrati-idealan-nakit.jpgadminZanimljivostiNakit je mali ,ali i te kako upečatljiv komad koji ima moć da transformiše svaku odeću, da vas podigne na viši nivo, ali u isto vreme, pogrešan izbor može da uništi dobru modnu kombinaciju... Ogrlice, minđuše, ukras u kosi, prstenje i narukvice -svaka žena stavljena je pred težak zadatak izbora...