kako nauciti dete da koristi nosuVreme je da vaš mališan nauči da se koristi nosom? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ga odviknete od pelena
Vaše mezimče napunilo je dve godine a još nije naučilo da se koristi nošom. Čuli ste da su neki njegovi vršnjaci već savladali ovu veštinu, pa počinjete da osećate pritisak, koji nesvesno prenosite i na dete. Presiju pojačavaju mame i bake, koje se prisećaju kako smo mi već s godinu dana bili dorasli tom zadatku. Ipak, ne bi trebalo smetnuti s uma da savremene pelene imaju visoku moć upijanja i da ne stvaraju detetu veliku neprijatnost, koja bi ga mogla motivisati da ih se što pre oslobodi. Iako vam se ponekad čini da je toalet-trening nemoguća misija, ne brinite,

Navikavanje deteta da koristi nošu prilično je dug proces, koji od roditelja zahteva strpljenje i malo mudrosti a
doći će dan kad ćete i vi moći da kažete zbogom pelenama. Stručnjaci smatraju da je detetov karakter jedan od ključnih faktora koji određuje kad će mališan biti spreman da počne da koristi nošu. Energično dete brže će naučiti da se koristi nošom nego ono koje je po prirodi pomalo tromo. Naravno, i karakter roditelja ima važnu, ali ne i presudnu ulogu. Preduzimljivi i uporni roditelji mogu malo da ubrzaju celu stvar oko korišćenja noše. Najvažnije je da se ne opterećujete detetovim uzrastom, da ga ne poredite s drugim mališanima i da pratite signale koji će vam ukazati na to daje vaše dete spremno za prihvatanje ovog velikog koraka u životu. Statistike pokazuju da do treće godine većina dece nauči da se koristi nošom.

Proverite je li dete spremno za nošu!
Ukoliko budete pratili skrivene signale, moći ćete sami da procenite kad je pravo vreme za početak treninga. Evo nekoliko pokazatelja da je vaš mališan potpuno spreman:
Može da shvati jednostavne naloge, na primer:
“Donesi mi loptu!”
-U stanju je da saopšti svoje potrebe, na primer, zna da kaže da je žedno!
Pokazuje da mu je neprijatno kad su mu pelene mokre ili ukakane.
-U stanju je da mirno sedi bar nekoliko minuta i fokusira se na igru, knjigu…

– Dete je zainteresovano za sedenje na noši:
-Počinje da obavlja nuždu svaki dan u približno isto vreme (pelene su mu suve mak sat-dva).
-Zna kad je obavilo nuždu i informlše vas o tome.

Dete nije spremno kada:
Stoji pored noše i piški ili kaki na pod.
-Ne dozvoljava da mu skinete pelenu i stavite ga na nošu.
-Ukaki se u pelenu, a zatim bez trunke nelagodnosti seda na pod.
-Sakriva se po uglovima stana da bi obavinuždu,
-Na sve moguće načine odbija da sedne nošu ili WC solju.

Na redu je vežbanje!
Odaberite pravo vreme za početak – nek bude vikend, a ako ste u mogućnosti, uzmite slobodne dane, jer toalet-trening zahteva mnogo vremena i energije. Dajte detetu nošu u ruke, dozvolite mu da se upozna s novim predmetom i objasnite čemu to služi. Možete i vi šesti na nošu da biste probili led: deca u tom uzrastu vole da oponašaju roditelje, pa će verovatno poželeti da urade isto što i vi. Takodje, u nošu možete istresti sadržaj iz pelene, a onda mu demonstrirati šta dalje sledi – bacanje u WC solju, puštanje vode, pranje noše…
Na kraju, ne zaboravite zajedničko pranje ruku. Ponudite mu i opciju dodataka za WC solju, možda će više voleti da to odmah čini “kao veliki”, poput mame i tate. Da ne biste dete po ceo dan jurili s nošom, pokušajte da uhvatite njegov ritam pražnjenja creva, što se obično dešava nakon doručka i ručka. Dakle, posle ovih obroka, stavite mališana na nošu i dajte mu omiljenu knjigu ili igračku. Ostavite ga da sedi koliko hoće, mada je pet minuta obično dovoljno. Ako ne obavi nuždu, svakako ga pohvalite i recite: “Nema veze, kasnije ćeš…”

Ukoliko ne uspevate da uhvatite njegov ritam vršenja nužde, ponudite mu nošu na svaka dva-tri sata. Dok ste kod kuće, oblačite mu gaćice i nešto što se brzo i lako skida, poput donjeg dela trenerke, a pelene ostavite za odlazak u šetnju i na spavanje. Važno je da vas ne obeshrabri svaki novi promašaj i da prihvatite da će se nezgode dešavati, i to baš na tepihu ili krevetu. Ako dete pruža otpor, napravite pauzu od nekoliko dana, a zatim pokušajte ponovo.

Budite strpljivi!
Potpuno je razumljivo što vam se žuri da naviknete dete na nošu – pelene su skupe, zagađuju životnu sredinu… Kad se tome dodaju očekivanja vaspitačica u vrtiću da je dete već skinulo pelene, pritisak na mame postaje još veći. Pored svega toga, uzrast u kojem se dete odviklo od pelena povezuje se s inteligencijom, kao i kad je reč o prvim koracima i izgovorenim rečima, pa je za roditelje priličan poraz kad u društvu moraju reći: “Da, još uvek se koristimo pelenama…” Morate shvatiti da je spremnost za nošu potpuno individualna stvar i da nema veze s inteligencijom. Naoružajte se strpljenjem i ne dozvolite da vam okolina “soli pamet”, već osluškujte isključivo svoj instinkt i, naravno, detetove potrebe.

Deca uče igrajući se
Igra je sastavni deo detetovog života i predstavlja efikasan način za učenje novih i važnih lekcija. U ovom slučaju, dete u igri može savladati strah od noše. Uzmite njegovog omiljenog plišanog medu i stavite ga na nošu. Pokušajte na zabavan način da pokažete detetu kako bi trebalo da se ponaša tokom ovog rituala. Od pomoći mogu biti i slikovnice na tu temu.

Nagradni ritual kao motiv
Vrlo je važno da pohvalite i podržite svaki detetov uspeh i neuspeh. Osmislite neki ples koji ćete odigrati onda kad dete uradi “pravu stvar”.
Kupite mu stikere koje će nakon uspešnog sedenja na noši zalepiti na frižider, krevetac, nošu… Neka, na primer, malo srce bude nagrada za piškenje, a veliko za kaku. Ni u kom slučaju nemojte se služiti nagradama u vidu hrane, niti pak ucenama tipa “Ako budeš piškio u nošu, kupicu ti igračku.”

Ne kažnjavajte dete!
Ma koliko vam toalet-trening bio naporan i stresan, ne dozvolite sebi da se praznite na detetu. Imajte na umu da je to jedno malo i zbunjeno biće koje pokušava da uđe u svet odraslih. Možda vam je tepih uništen, ali su detetova osećanja, ipak, na prvom mestu. Mališani ne prave ovakve nezgode da bi naljutili roditelje njima je, kao i svakome ko uči nešto novo, potrebno neko vreme da ovladaju novom veštinom. Dakle, izbegavajte verbalno i fizičko kažnjavanje, podsmevanje i postavljanje rokova, jer će to samo produbiti detetov strah.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/kako-nauciti-dete-da-koristi-nosu.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/kako-nauciti-dete-da-koristi-nosu.jpgadminDuh i teloroditeljstvoVreme je da vaš mališan nauči da se koristi nosom? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ga odviknete od pelena Vaše mezimče napunilo je dve godine a još nije naučilo da se koristi nošom. Čuli ste da su neki njegovi vršnjaci već savladali ovu veštinu, pa počinjete da...