Kako nastaju i kako se leče tikoviBrzi, iznenadni, nevoljni, automatski pokreti grupe mišića ili delova tela koji se ponavljaju u nepravilnim razmacima nazivaju se tikovi. Najčešće se javljaju između pete i desete, retko pre četvrte godine i češće dečacima. Lekari ih svrstavaju u retka, ali neprijatna oboljenja koja po poreklu mogu da se podele na neurološka i psihogena.

Neurološki tikovi

Tikovi neurološkog porekla su primarni ih sekundarni.

Sekundarni su posledica neke promene u centralnom nervnom sistemu kao što su tumor, aneuri zrna, upala ili infarkt mozga, dok su primarni samostalni, izolovani pokreti i uzrokuju ih poremećaji lučenja hemijskih supstanci u mozgu. Kada krenu ne mogu da se zaustave, ali ni da se izazovu voljom. Primarni tikovi vremenom uglavnom ne poprimaju drugačije simptome.

Ovoj grupi pripada i Zil de la Tureov sindrom, koji se ispoljava složenim motornim i vokalnim tikovima. Počinje grčem na licu koji se širi na rame i ruke, a završava se zvukom ili, često, nevoljnom psovkom. Ovo je čisto neurološko oboljenje koje je, kao i drugi primarni tikovi, posledica nepravilnosti „rada” neurotransmitera važnih za pokrete bez uticaja volje. Tureov sindrom ispoljava pre 21. godine, najčešće između šeste i devete. – Ako ga ima jedan roditelj mogućnost da ga deca naslede je oko 50 odsto.Ipak, iako se gen nasledi ne mora da znači da će dete oboleti, naročito ako je žensko jer je dokazano da samo 20-30 odsto devojčica oboli. Sa dečacima je drugačije i u 99 odsto slučajeva imaju neku od manifestacija Tureovog sindroma.

Drugi tikovi kao ovaj sindrom ne utiče na fizički razvoj i intelekt obolelih, ali zbog ispoljavanja pre svega zvučnih simptoma pacijenti imaju psihološke i sociološke posledice.
Pošto ih okolina primećuje, tikovi uvek „obeležavaju” pacijenta, posebno Tureov sindrom, jer liči na skaradno ponašanje. Oboleli se zato povlače u sebe i često ih sustigne sekundarna depresija, a više od polovine i neki od opsesivno-kompulzivnih poremećaja to jest neuroza koje podrazumevaju striktno ponavljanje nekih besmislenih radnji. Ukoliko ih ne ponove mnogo puta postaju veoma napeti, iako je radnja besmislena, a pacijenti toga svesni!

Lečenje

Lečenje neuroloških tikova počinje neurolepticima uz obaveznu psiho i bihejvioralnu terapiju i vežbe relaksacije. Ako je neophodno, potom se koriste i drugi lekovi. Neki od ovih tikova mogu i posle više godina spontano da oslabe ili da, u trećini slučajeva, nestanu. Nažalost, nekim pacijenatima bolest napreduje.

Psihogeni tikovi

Uuzroci takozvanih psihogenih tikova mogu da budu:

– pojačani zahtevi okoline kojima dete ne može da udovolji. Na primer, mališana bar jedan roditelj, zbog različitih povoda, često opominje što dete navodi da stalno u mislima kontroliše svaki pokret i radnju. Ono želi da udovolji zahtevima roditelja i gubi spontanost pokreta što izaziva napetost.

– oboljenja poput konjunktivitisa (povod za tik žmirkanja) ili nošenje naočara (za tik nameštanja naočara). Ovo su primeri aktivnosti koje se u početku voljne, ali vremenom prelaze u tik postaju „karikature” pokreta.

– promene izazvane stresom poput selidbe, polaska u vrtić, rođenje brata ili sestre i imitacije onih koji im mnogo znače, pa njihove pokrete nesvesno usvajaju. Zato bi uvek trebalo obratiti pažnju na moguće prisustvo tikova prijatelja, učiteljice ili vršnjaka.

Većina ovih tikova traje nekoliko dana do više nedelja, mada neki mogu da traju mesecima.
– Razlikujemo prolazne i hronične. Prolazni se ispoljavaju jednim ih više motoričkih ili) vokalnih tikova, više puta dnevno tokom najmanje mesec dana, ali ne duže od godinu. Tikovi koji traju duže od godinu su hronični.

Stručna pomoć

U većini slučajeva,ovi tikovi sami nestanu, ali dok traju pojačavaju ih napetost, umor i opominjanje.
– Ukoliko ne traju duže od mesec, stručna pomoć nije potrebna. U suprotnom psihoterapijska podršaka je neophodna, naročito ako tik ometa svakodnevni rad i socijalni život. Osim stručne pomoći, pacijentima je neophodno razumevanje roditelja, partnera i okoline. A ako se dete kažnjava, neće mu se pomoći da kontroliše tik, ali će mu samopouzdanje biti uništeno. Jer, tikovi su praćeni narastajućom potrebom da se ostvare i ukoliko se to ne dogodi, oboleli oseća napetost koja popušta samo posle tika.

ISPOLJAVANJE TIKOVA

Tikovi mogu da se ispoljavaju:

– na jednom delu tela i u istom obliku (monosimptomatski)

– povezivanjem dva trzaja iz različitih delova glave, lica, vrata (polisimptomatski)

na celom telu (generalizovani).

VRSTE TIKOVA

Tik može da se pojavi na bilo kom delu tela,a najčešći su:

1. motorički – žmirkanje, plaženje jezika, pravljenje grimasa, škljocanje zubima ili „izvijanje” ramena

2. zvučni – stalno „čišćenje” grla, puckanje jezikom, nakašljavanje, podvriskivanje i šmrkanje.

PRISILNE RADNJE

– Važno je razlikovati tikove od opsesivno-kompulzivnog ponašanja. Tik je nesvestan, nekontrolisan i posledica transformisanja potisnute napetosti u motoričkih radnju-tik, a kompulzije su prisilne radnje koje imaju magijsku osnovu i rade se da bi se poništili neki podsvesni konflikti. Na primer ima dece koja broje ulične bandere kad idu u školu, što vremenom postaje svakodnevna, ponavljajuća, prisilna radnja. Osećaju napetost ako to ne urade, ali je se oslobađaju kada izbroje bandere. Ako je broj bandera isti kao prethodni dan dete se oseća sigurnim. U suprotnom, misli da će da mu se desi nešto loše.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Kako-nastaju-i-kako-se-leče-tikovi.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Kako-nastaju-i-kako-se-leče-tikovi-300x180.jpgadminDuh i teloBrzi, iznenadni, nevoljni, automatski pokreti grupe mišića ili delova tela koji se ponavljaju u nepravilnim razmacima nazivaju se tikovi. Najčešće se javljaju između pete i desete, retko pre četvrte godine i češće dečacima. Lekari ih svrstavaju u retka, ali neprijatna oboljenja koja po poreklu mogu da se podele na...