Vodena površina u dvorištu, makar i “metar sa metar”, mnogo će vam značiti kada umorni i nervozni od dnevnih obaveza poželite da se malo opustite. Ako imate dvorište, sigurno ste razmišljali o tome da napravite jezerce u dvorištu i da pored njega provodite bar deo slobodnog vremena, uživajući u tišini i laganom mreškanju vode. Možda je došlo vreme da konačno priuštite sebi tako nešto, pogotovo što se sve to može uraditi relativno brzo i jednostavno.

Šta vam je sve potrebno da napravite “svoju malu ličnu rivijeru”?

Pre svega, morate odrediti mesto na kojem ćete iskopati rupu za jezerce: to ne bi trebalo da bude prostor stalno izložen suncu jer će se u tom slučaju voda previše zagrevati, što će sprečiti preteran rast algi i ugroziti ribice (ako odlučite da ih držite u jezercu). Kada je reč o obliku, to je stvar ukusa, ali postoji pravilo, što više uglova, to bolje. U svakom slučaju, bilo bi dobro da dno ne bude ravno, već da napravite kaskade – plitke, srednje duboke i dublje (najveća dubina ne bi smela biti manja od metra!). Pre postavljanja folije potrebno je iz zemlje ukloniti sve oštre predmete i korenje, a onda sipati pesak ili postaviti tkaninu, kako bi se folija zaštitila od probadanja. Folija mora biti u jednom komadu, a prilikom postavljanja pripazite da se između nje i dna ne stvaraju vazdušni jastuci. Pripazite i na to da bude dovoljno velika da prelazi spoljne ivice za bar 20 cm pa je pritisnite je kamenjem koje ne bi smelo da bude oštro. Kamenje ubacite i u jezerce: osim što će imati dekorativnu funkciju, poslužiće i kao sklonište za ribice. Sad je na redu da se jezerce u dvorištu napuni(kišnicom ili odstajalom vodom iz vodovoda) i sadnja biljaka.

jezerce u dvoristu

Šta vam je potrebno:

– Polietilenska folija što veće debljine ili specijalna folija za vrtna jezerca
– Kamenje raznih veličina – lomljeno, šljunak, obluci
– Pesak ili neka jeftina tkanina za izolaciju
– Građevinski lepak za učvršćivanje rubnog kamenja
– Vodeno bilje i perene koje rastu uz vodu
– Kišnica ili voda iz vodovoda koja je odstajala dan-dva

Biljke koje ćete saditi u jezerce možete staviti zajedno sa saksijom da vam se zemlja ne bi raspala u vodi. Očistite travnjak oko jezerca, ako treba posejte još trave, postavite baštenske stolice, posadite vrtno cveće, napravite ukrase od kamenčića ili stare cigle… Sve u svemu za svoje jezerce u dvorištu, kreirajte ambijent za svoju dušu.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/04/jezerce-u-dvoristu.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/04/jezerce-u-dvoristu-150x150.jpgadminZanimljivostiVodena površina u dvorištu, makar i 'metar sa metar', mnogo će vam značiti kada umorni i nervozni od dnevnih obaveza poželite da se malo opustite. Ako imate dvorište, sigurno ste razmišljali o tome da napravite jezerce u dvorištu i da pored njega provodite bar deo slobodnog vremena, uživajući u...