Bilo da preuređujete svoj enterijer ili iz početka stvarate novi, izbor boje za zidove nameće se kao početni problem. Postoji nekoliko načina na koje možete pouzdano odrediti nijansu koja će Vam odgovarati i najbolje se uklopiti uz ostale elemente ambijenta.

Virtuelna provera.U nekom od programa za obradu fotografije možete proveriti kako već uređen enterijer izgleda sa nekom drugom nijansom boje za zidove. Takođe, možete daunlodovati i programe koji će u trodimenzionalnoj varijanti predstaviti prostor onako kako Vi želite, te kao pozadinu možete menjati boje za zidove, kako biste proverili koji to ton najviše odgovara prostoriji.

Razmišljajte o raspoloženju.Boje za zidove itekako utiču na naše raspoloženje, te se za, recimo, spavaću sobu nikako ne biraju narandžasta ili crvena, koje podižu energiju, već bela, bež ili umirujuća plava. Nasuprot tome, crvena i oranž dobar su izbor za trpezarije i kuhinje. Izaberite boje za zidove prema raspoloženju koje želite da postignete u određenoj prostoriji, pa se tako za dnevnu sobu odlučite za jedan crveni zid jer crvena podstiče komunikaciju, a za radnu sobu birajte plavu ili ljubičastu jer razvijaju kreativnost.

zid

Počnite na manjim površinama. Izabranu nijansu boje za zidove možete najpre isprobati na nekoj manjoj površini, poput jednog zida u kupatilu, ili u neutralnoj prostoriji poput predsoblja. Ako Vam se ne svidi, lako ćete je prefarbati, dok u suprotnom možete prionuti na posao.

Obratite pažnju na osvetljenje. Osvetljenje u prostoriji – prvenstveno ono prirodno – od izuzetnog je značaja prilikom izbora boje za zidove. U tamnije prostorije nikako se ne uklapaju tamne nijanse i zatvorene boje, poput crne, bordo, tamne braon ili zagasite zelene. Kako je ovakvim enterijerima potrebna svetlost ili makar njen privid, istu možete postići i ako se odlučite za neku od jačih nijansi žute boje za zidove. Obrnuto, naravno, važi za osvetljene prostorije, u kojima možete eksperimentisati sa zatvorenijim tonovima.

Optički povećajte prostoriju. Male kvadrature optički se povećavaju uz pomoć svetle boje za zidove, poput bele, bež, boje slonove kosti ili pastelne žute ili zelene. Ovakvi prostori ne dozvoljavaju ni jedan zid u nekoj drugoj boji, kako se prostorija ne bi vizuelno smanjila.

Ili je smanjite uz pomoć boje za zidove.Naravno, obrnuto važi za veće prostore, u kojima zaista možete pustiti mašti na volji i eksperimentisati sa različitim nijansama određene boje za zidove ili pak sa više boja. Ako je određena soba zaista izuzetno velika, možete je smanjiti uz pomoć tamne sive ili bordo boje za zidove ili pak kombinacijom ovih boja. Dobar izbor su i crno-beli kontrasti.

Povežite prostorije u celinu.Trebalo bi razmotriti i trenutak prelaska iz jedne prostorije u drugu, odnosno boje za zidove u svim prostorijama na neki način povezati u celinu. To se može postići principom kontrasta, odnosno izborom kontrastnih boja, ili pak nijansi jedne boje za zidove koja će dominirati u čitavom stanu ili kući, sa ponekim zidom u drugačijoj boji ili bez njega. Stoga čitavom enterijeru treba pristupiti kao jednoj celini, sastavljenoj iz više delova, odnosno prostorija, te ih zamisliti povezane kako kroz detalje i dekoraciju, tako i izabrane boje za zidove.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/10/zid.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/10/zid-150x150.jpgadminenterijerBilo da preuređujete svoj enterijer ili iz početka stvarate novi, izbor boje za zidove nameće se kao početni problem. Postoji nekoliko načina na koje možete pouzdano odrediti nijansu koja će Vam odgovarati i najbolje se uklopiti uz ostale elemente ambijenta. Virtuelna provera.U nekom od programa za obradu fotografije možete proveriti...