Većina žena ulaže i vreme i novac kako bi mogle da se pohvale lepom, sjajnom i zdravom kosom, kao i nežnom i negovanom kožom. Kako bismo postigle željene rezultate, trudićemo se da koristimo najkvalitetnije proizvode i redovno posećujemo frizera i kozmetičara. Međutim, ono što je naročito važno za blistavu kožu i sjajnu kosu, a što mnoge od nas izgube iz vida, jeste usklađivanje načina nege spram godišnjeg doba.

Najizazovniji period za negu jeste prelazni, i to naročito prelaz iz zime u proleće. Zima je ostavila tragove i na vašem telu, licu i kosi, te stoga treba da im posvetite posebnu pažnju kako biste ih pripremili za toplije dane.

vitamini za kosu

Za vas smo pripremili nekoliko smernica koje će vam pomoći da zablistate ovog proleća.

Kosa

Iako će vam možda zvučati čudno, vaš glavni saveznik u borbi za sjajnu i jaku kosu jeste ishrana. Kako biste nahranili vašu kosu, važno je da vam jelovnik bude raznovrstan, kao i da unosite dosta belančevina, amino kiselina, vitamina A i cinka, zbog toga što čine vašu dlaku kvalitetnijom.

kako ojacati kosu

Takođe, u ovom periodu je od izuzetne važnosti da se trudite da koristite što manje agresivnih preparata koji uklanjaju prirodna ulja, proteine i peptide sa vaše kose, i time dodatno otežavaju oporavak vlasi. To znači da treba da izbegavate teške hemikalij, koje opterećuju vašu ionako krhku i osetljivu kosu. Kako biste ovo učinili, birajte šampone bez sulfata, koji nisu agresivni i samim tim ne remete prirodnu strukturu vlasi. Takođe, izbegavajte i  sve ono što dodatno isušuje kosu, poput duvanskog dima. Ukoliko konzumirate duvan, probajte najnoviji IQOS 3 uređaj koji eliminiše kako dim tako i neprijatne mirise. Isto tako, izbegavajte i preterano stilizovanje kose, jer visoke temperature narušavaju prirodnu vlažnost kose, što za posledicu ima suvu i krhku dlaku

Pravilna hidratacija je ključna u ovom periodu. Postoji širok asortiman najrazličitijih hidratantnih balzama koji će nahraniti vašu dlaku i poboljšati njenu teksturu. Ulje za kosu je obavezno u ovom periodu godine, i to naročito preparati koji u sebi sadrže ulje makadamije ili arganovo ulje. Ova ulja su bogata proteinima i mastima koje čine kosu elastičnijom i sprečavaju isušivanje.

Koža

Kada je reč o nezi kože, takođe bismo na prvo mesto stavili ishranu. Nakon duge i hladne zime, koži je potrebna dubinska hidratacija. Zato je važno unositi određene namirnice koje podstiču regeneraciju i hidrataciju, a to su pre svega one koje sadrže omega kiseline. Savetujemo vam da u ishranu uvrstite što više ribe, orašastih plodova, i lanenog semena, a prilikom pripreme hrane možete koristiti nerafinisana biljna ulja bogata omega kiselinom, kao što su sojino, suncokretovo i kukuruzno biljno ulje.

Prelazni periodi između dva godišnja doba su pravo vreme da se posvetite čišćenju kože. Naoružajte se preparatima za piling lica i tela kako biste odstranili mrtav sloj kože i time povratili njen sjaj. Piling možete raditi jednom nedeljno, samo vodite računa da ne budete pregrubi i da proces čišćenja ne traje predugo (sasvim je dovoljno da masaža traje oko dva minuta).

Jake i teške formule krema koristili smo tokom cele zime, a sada je kucnuo čas da pređemo na nešto laganije, kako bismo izbegli da nam se zapuše pore. Naravno, to nikako ne znači da treba da zanemarimo negu, hidratantne dnevne kreme i hranljive i bogate noćne kreme. Sve to nastavljamo da koristimo i dalje, jedino treba da pronađemo laganiju varijantu, a najčešće su to kreme koje sadrže ulja ili ekstrakte biljaka. Takođe, korišćenje maske za lice se naročito preporučuje u ovom periodu, jer na taj način sami sebi priređujete mini kozmetički tretman koji je izuzetno hranljiv. Postoje različite maske za lice, poput onih za čišćenje, zatezanje, smanjenje bora i vraćanje elastičnosti, i ne bi bilo loše da ih sve uvrstite u vaš plan i program nege.

Zapamtite – ako želite zdravu kosu i blistavu kožu, morate prilagoditi način na koji ih negujete godišnjem dobu i prirodnom ciklusu. Sve je na vama i od vaše nege sve zavisi, pa tako nemojte ništa prepustiti slučaju – razmislite o našim savetima, počnite da ih primenjujete i vrlo brzo ćete primetiti neverovatne rezultate!

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/kokosovo-ulje-protiv-bubuljica.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/kokosovo-ulje-protiv-bubuljica-150x150.jpgadminNega i lepotaVećina žena ulaže i vreme i novac kako bi mogle da se pohvale lepom, sjajnom i zdravom kosom, kao i nežnom i negovanom kožom. Kako bismo postigle željene rezultate, trudićemo se da koristimo najkvalitetnije proizvode i redovno posećujemo frizera i kozmetičara. Međutim, ono što je naročito važno za blistavu kožu i sjajnu kosu,...