boje zidova u stanuZa dobro raspoloženje i dobar izgled vašeg enterijera veoma je važno dobro uskladiti boje u stanu a to se može postići pre svega vodjenjem računa o nameni prostorije,njenom osvetljenju i položaju…

Dobro usklađene boje mogu značajno doprineti izgledu prostorije. Pojedine boje imaju različito psihološko dejstvo, pa ih delimo na tople (crvena, narandžasta, žuta) i hladne (plava, ljubičasta).

-Plav ambijent smiruje, a tamnoplava boja izaziva potištenost.
-Žuta boja je neutralna, ali podstiče na fizički i umni rad; pogodna je za tamne prostorije koje gledaju na sever.
-Zelena boja, kao mešavina plave i žute, deluje istovremeno toplo i hladno – što zavisi od količine plave, odnosno žute boje u smesi).Ova boja umiruje, pa se često koristi u javnim zgradama.
-Crvena boja može da izazove nervozu. Veoma privlači pažnju, pa je u stanu treba koristiti umereno.
-Narandžasta je veoma slična crvenoj; i ona podstiče na rad, ali ne tako snažno kao žuta.
-Ljubičasta boja umiruje, ali ne deluje podsticajno.
-Bela boja deluje čisto, ali monotono i hladno.
-Siva boja, iako mešavina crne i bele, nije efektna, pa se vrlo retko primenjuje kao osnovna boja za prostorije.
-A crna? Ova boja na zidovima možda deluje efektno u video spotovima, ali se u uređenju stana koristi samo kao boja detalja, a i tu treba biti veoma oprezan.

Idealne nijanse prema nameni soba

SPAVAĆA SOBA
Ne preporučuje se:

Jake, blistave boje, naročito crvena i narandžasta. Ove boje vas mogu uznemiriti i otežati spavanje.
Preporučuje se:
Prigušene boje, kao plava, ljubičasta, siva, bež, kao i neutralne boje koje imaju umirujuće delovanje i pomažu spavanje.

DNEVNA SOBA
Preporučuje se:
Svaka boja koja prija vlasniku.

KUHINJA
Ne preporučuje se:
Hladne boje, kao plava ili siva, za koje se veruje da suzbijaju apetit.
Preporučuje se:
Bela se povezuje sa čistoćom i čistotom, što su faktori važni kod pripremanja hrane. Pogodne su svetle, tople boje.

RADNA SOBA/BIBLIOTEKA
Ne preporučuje se:
Blistavo crvena, narandžasta i zlatna smatraju se uznemirujućim za ljude koji pokušavaju da uče, rade ili stvaraju. Preporučuje se:
Smatra se da je zelena boja idealna jer prija očima, što je pogodno za učenje.

TRPEZARIJA
Preporučuje se:
Svetle, jake i donekle tople boje, kao blago ružičasta, boja kajsije i breskve i rumena, za koje se smatra da stimulišu apetit bez preterivanja.

KUPATILO
Ne preporučuje se:
Crna i ostale tamne boje, kao tamnoplava, bordo, tamnozelena i čeličnosiva.
Preporučuje se:
Bela je idealna boja za kupatilo, jer označava čistoću i čistotu. Dodavanje detalja u nekoj toploj nijansi, kao što je narandžasta, žuta ili zelena, dodaje osećanje topline atmosferi u kupatilu.

Vizuelni efekti boje
Pravilnom primenom odgovarajućih boja može se poboljšati oblik odnosno vizuelno povećati ili smanjiti prostor. U previsokoj sobi plafon treba obojiti tamnijom bojom, pa će izgledati niži. Ako je soba suviše niska, plafon treba obojiti svetlije od ostalih zidova.
Za prostranu sobu treba odabrati smirenije boje, a jake koristiti samo za detalje.
Ako je soba duga i uska, kraće zidove treba obojiti tamnije nego one duže, pa će se dobiti utisak da je soba kraća. Ako sobu treba vizuelno produžiti, za duže zidove odaberite tamnije nijanse ili ih oblepite tapetama s horizontalnom šarom.
sanportal.info

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/boje-zidova-u-stanu.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/boje-zidova-u-stanu-300x185.jpgadminenterijerZa dobro raspoloženje i dobar izgled vašeg enterijera veoma je važno dobro uskladiti boje u stanu a to se može postići pre svega vodjenjem računa o nameni prostorije,njenom osvetljenju i položaju... Dobro usklađene boje mogu značajno doprineti izgledu prostorije. Pojedine boje imaju različito psihološko dejstvo, pa ih delimo na tople...